Mısır, alkolü yasakladı...

Alkol yasağını Mısır Turizm Bakanı Mounir Abdel-Nour açıkladı. Ramazan ayı boyunca ve Mısır’da resmi tatil sayılan 4 ayrı dini bayramlarda (Kandiller, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, vs) alkol satışı, tüketimi ve ikramı kanunla resmen yasaklandı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Mısır, alkolü yasakladı...
Mısır’ı bilenlerin aklının karışmaması gerekiyor; Mısır’da yaklaşık 30 yıldır Ramazan ayı boyunca Alkol satışı yasak. Ancak bugüne kadar bu konuda kesin bir yasa yoktu ve bu konuyla ilgili denetim ve ceza mercii yerel yönetimlerdeydi (Belediye). Üstelik yasaya karşı gelenler belediyeye belirli miktar ceza ödeyerek kurtuluyordu. Şimdi olay değişti. Artık Ramazan ayında ve diğer din kültürü kökenli resmi bayramlarda Mısırlılara alkol satışı, tüketimi ve ikram edilmesi merkezi hükümetin yasalarıyla yasaklandı.
 
Yasaya karşı çıkanların mahkeme önüne çıkarılacağı duyuruldu. Mısır Turizm Bakanı Abdel-Nour dün bu açıklamayı Mısır’ın resmi haber ajansı olan MENA’ya yaparken, otellerdeki yabancıların bu yasadan etkilenmeyeceğini ima etti ancak turizm camiası bu yasanın ardındaki ‘Niyet’ten endişe duyuyor. Abdel-Nour, bu yasanın ‘Mısırlı Müslümanların duygularını incitmemek’ amacıyla çıkarıldığını söylese de, özellikle batı medyası konuya farklı yaklaşıyor ve bu yasanın ‘bir başlangıç’ olabileceğinden bahsediyor. Mısırlı turizmcilerin ise endişeleri artıyor: Turizm muhabiri Mehmet Perçin’in elde ettiği bilgilere göre Ahram Online sitesine konuşan bir lüks restoran sahibi, “Bugüne kadar alkol yasağı yerel yönetim bazında zaten vardı ve buna gayet iyi riayet ediliyordu.
 
Turizmi toparlayacağımız bir dönemde böyle bir yasanın medya aracılığıyla açıklanması, yabancı turistlerin korkusunu daha da körükleyecektir” diyor. Bir otel sahibi ise, “Yerel yönetimden aldığım otel ruhsatı bana zaten 30 yıldır, yerli halka Ramazan ayı boyunca alkollü içecek ikram etmemi yasaklıyordu. Şimdi diğer tatil günleri de eklendi ve bir hükümet yasası çerçevesinde ceza gerektiren suçlara arsına alındı. Neden? Daha önce de biz bu yasaya uyuyorduk. Bu yasanın zamanımıydı?” diye tepkisini dile getirdi. Siyasi uzmanlar ise, yakında ülkede, İran veya Suudi Arabistan örneğinde olduğu gibi, genel bir alkol yasağının gündeme gelebileceğinden bahsediyorlar.
 
Bu uzmanlara göre yasa koyucu durumundaki Mısır Parlamentosunun alt kanadını, Müslüman Kardeşler ve Salafist Nour Partisi üyelerinden oluşan koalisyon, üçte ikilik çoğunlukla yönetiyor. Bu gruptaki Salafist Nour Partisi üyeleri genel bir alkol yasağı konusunda büyük baskı uyguluyor.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.