Mete Vardar: İndirim yapınca güvenlik sorun olmaktan çıkıyor
Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, "Gecelik konaklamayı 100 Euro yapınca turist gelmiyor. 60 Euro’ya indirdiğimizde turist geliyor. Hani terör ülkesiydik” dedi.

Vardar, EMİTT Fuarı’nda turizm gündemi hakkında açıklamalar yaptı. Turizmin tek çatı ve tek yasa altında toplanması gerektiğini belirten Mete Vardar, turizmin anayasası olması gerektiğini vurguladı. Turizmdeki birlikler arasında uyum olmadığını ifade eden Vardar, “Birlikte hareket etmediğimiz için, en büyük zararı yine kendimiz görüyoruz. Kolkola girip hep birlikte hareket etmeliyiz” diye konuştu.
İNDİRİM YAPINCA GÜVENLİK SORUN OLMAKTAN ÇIKIYOR
Dünyanın her yerinde terör olayları yaşandığını ifade eden Vardar , “Gecelik konaklamayı 100 Euro yapınca turist gelmiyor. 60 Euro’ya indirdiğimizde turist geliyor. Fiyatı indirince turist neden geliyor? Kendi canının bedelini 40 Euro olarak mı belirliyor? Hani terör ülkesiydik? ”dedi.
Türkiye’nin çok önemli bir süreçten geçtiğini ve siyasi olayların turizmi etkilediğini belirten Mete Vardar, yurtdışı tanıtımların daha etkin olması gerektiğini vurguladı. Mete Vardar, “Turizm için bir-iki yıllık değil , 15-20 yıllık değişmeyen planlar yapılmalıdır. Bu planlar hazırlanırken turizm sektörünün tüm birimleri hep birlikte hareket etmelidir.
TURİZMİ AYAĞA KALDIRACAK FORMÜL
Turizm sektörünü yönettiği belirtilen kuruluşlar arasında birlik yok. Bunu sağlamak için, turizm sektöründe tek çatı, tek yasa planı uygulanmalıdır. Tek çatı, tek yasa, turizmi yeniden ayağa kaldırır. Yoksa yolcu seyahat acentelerinden uzaklaşıyor ve yurtdışından yönetilen internetten rezervasyon sitelerine kayıyor. Bunu yapacak olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’dır. Bakanlık turizm sektörüne ağabeylik yapmalıdır” şeklinde konuştu.
TATİL LÜKS DEĞİL İHTİYAÇTIR
Jolly Tur olarak TL bazında çalıştıklarını anlatan Mete Vardar, ”İspanya ve Hırvatistan ‘Artık turiste doyduk’ diyerek turist istemediklerini açıkladılar. Ruslar Türkiye’de aldıkları hizmeti Avrupa’da bulamadı. Onları yeniden kazanmak için farklı çalışmalar yapmalıyız.
2017 için daha önce 83 adet olan tur programını 170’e çıkardık. Kur farkından doğan 25-30 oranındaki zararı, ekonomik ve her beğeniye uygun paketlerle hafiflettik. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan destek bekliyoruz.
Bu arada iç pazarda hareketlilik ve değişim görüyoruz. Türkiye’de tatil yapan 5-6 milyon kişi var. Bu sayının 15-20 milyona çıkması gerekiyor. Tatilin lüks değil ihtiyaç olduğunu hissettirmeliyiz. Ülke genelinde kampanyalar yapılmalıdır.
İNTERNETTEN SATIŞ YAPANLARIN ŞARTLARI BİZİMLE AYNI OLMALI
İnternetten Türkiye’yi yurtdışından satan rezervasyon siteleri bizden yüzde 11-12 oranında daha avantajlılar. Onlarla aynı fiyatlarda satış yaparak mücadele edemiyoruz. Şartların eşit olması için hükümetin müdahale etmesi gerekir. Bu internet sitelerinin fiyatları, acente fiyatlarından farklı olmamalı. Hepsi bu ülkede çalıştıkları için, bizim gibi vergi ödemeliler. Aksi takdirde biz yerli tur operatörleri olarak Türkiye’nin turizm pastasını büyütemeyiz” dedi.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: