Meslek yasası çıkmazsa konaklama sektörü beton yığını haline gelir
Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Başkanı Ali Can Aksu, "Bu devasa sektör ciddi bir meslek yasası ile revizyona uğramadığı takdirde, betonarme yığını olarak ekonomimize ciddi zararlar verecek" dedi.

Ali Can Aksu-TUROYD Başkanı
Türkiye'de konaklama sektörü 1980'lerin başlarından itibaren gelişmeye başlamıştır. 1990'lardan sonra ise kitle turizmin yansıtacak biçimde şekillenmeye devam etmiştir.
Turizm olgusunun oluşmasındaki en büyük ana faktörler:
- Turistik Bölgeler
- Konaklama Tesisleri
- Erişilebilirlik – Ulaşım
Açısından ele alırsak, turizmin gelişim sürecini hızlandıran, ekonomiye en çok katkı sağlayan ana aktörün konaklama tesisleri olduğunu gözlemleyebiliyoruz.
Türkiye’nin turizm işletme ve belediye belgeli otellerin toplam yatak kapasitesi 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır.
2020 yılı sonuna kadar konaklama sektörüne ait verileri ele alırsak;
Turizm işletme Belgeli konaklama tesis sayısı 4.218 adet
Belediye belgeli tesislerin yaklaşık 9.000 adet
Olduğunu görebiliyoruz.
Türkiye’de yaklaşık 135 Milyar Dolar otel yatırımının mevcut
Son yapmış olduğumuz araştırmada Türkiye’de yaklaşık 135 Milyar Dolar otel yatırımının mevcut olduğu ve hala yatırımların devam ederek her yıl ortalama 210 Milyon Dolar yeni yatırımların planlanmaktadır.
Konaklama sektörü 54 yan sektörü beslediği gibi, yaklaşık 1,5 milyonluk istihdam yaratmaktadır.
Konaklama sektörü tedarik firmalarına yılda ortalama 7,3 Milyar Dolar kaynak aktarmaktadır.
Yine konaklama sektörüne baktığımızda Türk turizm ekonomisine katkısı % 70 in üzerindedir.
Konaklama sektörü olmasaydı, “Gastronomi” diye bir kavram olmayacaktı.
Konaklama sektörü son yıllarda tehlike sinyallerini vermeye başladı
Konaklama sektörü, yukarıda ifade ettiğimiz gibi bu kadar öneme haiz ve ekonomiye ciddi katkı sağlamışken son yıllarda tehlike sinyallerini vermeye başlamıştır.
Konaklama sektörünün sadece % 45'i profesyoneller tarafından yönetilmektedir. Geri kalan % 55 otellerin son derece amatör ruhla yanlış yönetildiğini görmekteyiz
Kalifiye personel konusunda sektör % 60 kayıp vermiştir.
Çalışanların güvenlerini hızla yok etmeye devam ediyor.
Sektörde arz/talep dengesi bozulmuştur. Buna bağlı fiyat dengeleri de bozulmuştur.
Sonuç olarak; bu devasa sektör ciddi bir meslek yasası ile revizyona uğramadığı takdirde betonarme yığını olarak ekonomimize ciddi zararlar verecektir.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: