Mecliste Thomas Cook mesaisi bitmiyor

İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, İngiltere’nin en büyük seyahat acentesi Thomas Cook’un iflas etmesinin ardından yaşanan gelişmeleri Kültür ve Turizm Bakanı’nın cevaplandırması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.  

09/10/2019 15:57
Mecliste Thomas Cook mesaisi bitmiyor

İngiltere'nin en büyük seyahat acentesi olan Thomas Cook'un iflas bayrağını çekmesiyle birlikte Türkiye'de bulunan yaklaşık 43 bin İngiliz turist büyük panik yaşadı. Dünyanın birçok ülkesine İngiliz turistlerin seyahatini sağlayan dünyanın en eski seyahat acentesi Thomas Cook battığını açıkladı. Dünya devi şirketin batmasıyla birlikte Türkiye'de bulunan yaklaşık 43 bin İngiliz turist ise ne yapacağını şaşırdı.

Özellikle İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir'de tatil yapan turistler ise geldikleri Thomas Cook yetkililerine ulaşmaya çalıştı. Burak Alper Kuş imzalı habere göre, konuyla ilgili İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, yaşanan gelişmeleri Kültür ve Turizm Bakanı’nın cevaplandırması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

Ergun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın en eski küresel seyahat acentesi olarak bilinen İngiliz Thomas Cook şirketinin 23 Eylül 2019 tarihinde iflas ettiği açıklanmıştır. Söz konusu şirketin iflasının özellikle Muğla ve Antalya gibi turizmin dinamosu olan illerimizdeki otellerin önemli bir kısmını çok zor durumda bıraktığı ve ortaya çıkan zararın çok büyük bir miktar teşkil ettiği açıktır. Hatta bazı otellerimizin bu firma ile %100 oranında iş yaptığı, yani bütün müşterilerini bu firma üzerinden sağladığı bilinmektedir.

Dolayısıyla ortaya çıkan zararın boyutları konusunda rakamlar kesin olmamakla beraber, 2 Milyar TL’yi aşan bir zarardan söz edilmektedir. Bu zararın büyüklüğü; otelcilik sektörü ve bu sektörü besleyen birçok sektör açısından yaşamsal bir tehdit oluşturduğu gibi, oluşturacağı domino etkisi ile birçok işletmenin de zincirleme şekilde iflasına yol açma riskini beraberinde getirmektedir. Bu sebeplerle, devletimizin bu şekilde ciddi tehditlerle karşı karşıya kalan otelcilik sektörümüze bu sıkıntılarını aşabilmesi için çeşitli kolaylıklar sağlaması gerekmektedir.

Ciddi zararlarla yüz yüze kalan otel sayısı ve bu zararların miktarı tespit edilmiş midir?

Ayrıca bu şirketin İngiliz turistlerin Türkiye’ye getirilmesi konusunda çok önemli bir şirket olması hasebiyle, son derece uygun fiyatlarla çok sayıda İngiliz turisti ülkemize ulaştırmaktaydı. Thomas Cook’un iflas ederek pazardan çekilmiş olması, önümüzdeki yıllar içerisinde İngiliz turistlerin ülkemize gelişi konusunda son derece olumsuz etkiler doğuracak ve ülkemize gelen İngiliz turistler başta olmak üzere, şirketin operasyonlarının bulunduğu diğer Avrupa ülkelerinden gelecek turist sayısını da azaltacaktır. Bu da turizm ve otelcilik sektörünün geleceği adına önemli bir olumsuzluk olarak karşımızda durmaktadır ve acil bir şekilde alternatif çözümler gerektirmektedir.

Bu kapsamda, Bakanlığınız tarafından bu firmanın iflası sonucunda ciddi zararlarla yüz yüze kalan otel sayısı ve bu zararların miktarı tespit edilmiş midir? Bakanlığınız, söz konusu şirketin iflası dolayısıyla turizm ve otelcilik sektörünün karşı karşıya kaldığı bu sıkıntıyı selametle aşabilmesi konusunda şu ana kadar ne gibi tedbirler almıştır? Bu firmalara KDV, Gelir Vergisi muafiyeti veya yaşadıkları darboğazı aşıp ayakta kalabilmeleri için uygun kredi desteği gibi konularda ne gibi tedbirler almayı planlıyorsunuz?

Thomas Cook'un iflasıyla doğan ulaşım boşluğu nasıl doldurulacak?

Thomas Cook’un ülkemize getirdiği turistler; kendi hava yolu şirketi başta olmak üzere, hissedarı olduğu Condor Air ve Jet2 gibi hava yolu şirketleri aracılığıyla Türkiye’ye ulaştırılmaktaydı. Bu şirketler de Thomas Cook’un iflasından olumsuz etkilenmiş ve özellikle Condor Air batma noktasına gelmiştir.

Bu hava yolu şirketlerinin zor durumda kalmasının, turistlerin ülkemize ulaştırılması konusunda özellikle 2020 sezonunda çok büyük sıkıntı yaratacağı için bunlardan doğacak boşluğun THY ve THY’nin iştiraki olan Sun Express, Anadolu Jet gibi firmalarla doldurulması konusunda bir eylem planınınız var mıdır?

Benzer bir krizin önümüzdeki yıllarda yaşanmaması için bu ve benzeri işlemlerde seyahat acenteleriyle yapılan sigorta sözleşmelerinde herhangi bir değişiklik yapılması konusunda bir çalışmanız var mıdır?”

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.