Meclise sunulan yasa tasarısı gözden geçirilsin

Sevgili turizm paydaşları, bugünlerde 6326 sayılı Turist Rehberi tanımı, çalışma şartları mesleğe kabul ve icra etmesi ile ilgili yasa değişikliği ile ilgili bir tasarı TBMM’ne sunuldu.

10/02/2024 18:48
Meclise sunulan yasa tasarısı gözden geçirilsin

Kokartlı İngilizce-Japonca-Endonezce Rehberi Önder Civan, Tasarı içeriğinde yabancı dil yeterliğine sahip olmayan kişilerin rehberlik çalışma kartı almasının önünün açıldığı görülmektedir. Ayrıca üniversitelerin Turist Rehberliği bölümleri olmasına rağmen; arkeoloji,sanat tarihi gibi bölümlerinin mezunlarının da rehberlik hizmeti vermelerinin önü açılmaktadır.

Oysa her ne kadar yerli turlar için yabancı dil bilmeye gerek olmadığı savunulsa da yabancı dil bilen ve rehberlik kokartına sahip turist rehberlerinin hepsi Türkçe hizmet verebilme yetisi ve yeterliğine sahiptir. Yani bir ya da birden fazla yabancı dil bilmek yerli misafirlere rehberlik için herhangi bir olumsuzluk yaratmıyor. Tam tersine yerli misafirlere diğer kültürlerde turların nasıl geçtiğini onların ve bizim ilgi alanlarının değişikliklerini de göstererek daha etkili ve eğlenceli turlar yapılmasını sağlamaktadır.

Otobüslerde rehber bulunmalı

Ayrıca yine kanun teklifi içeriğinde otobüslerde rehber bulunma zorunluluğunun kaldırılması teklif edilmektedir. Oysa ki otobüslerdeki rehberler sadece ülkemize gelen misafirleri tarih ve kültürel açıdan bilgilendirmekle kalmayıp yine o turun sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için gereken organizasyonları yapmak takip etmek ya da denetlemektedirler.

Tüm bunları yapabilmek için sadece arkeoloji,tarih ve sanat tarihi gibi konularda kendini yetiştirmekle kalmamış ayrıca otel restoran gibi bir çok turistik hizmet konusunda da kendisini yetiştirmiştir. Bunun gibi bir çok hizmet konusunda aslında katılımcıların farkında bile olmadan yaşayabilecekleri sayısız sorunların ortaya çıkmasına dahi izin vermeden safdışı bırakıyor.

Rehberi otobüsten indirdiğiniz anda yurtdışından gelen grup başkanından bu ve bu tarz hizmetleri beklemek durumunda kalırız ve bu grup başkanlarının yeterliğini hiç bir şekilde bilemeyiz. Oysa otobüste rehber bulundurduğumuzda  Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum ya da kurumlar tarafından yeterliği ölçülmüş ve belgelendirilmiş yeterliğinden emin olduğumuz bir kişi bulundurmuş oluruz. Tüm bunlar göz önüne alındığında bu kanun teklifinin tekrar gözden geçirilm


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.