Bakan Ersoy ile telefonda ne konuştum?

Korana virüsü korkusu dünyayı sardı. Teneriffe Adası'nda '1000 turist otelde karantina altına alındı'  haberi, Avrupalı  turizmcileri derinden sarstı.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 26/02/2020 09:49
Bakan Ersoy ile telefonda ne konuştum?

Açıkçası ben de ürktüm.

44 yıldır piyasalardayım. Bir turizmci olarak, böyle bir durum ile karşı karşıya geldiğimi hiç  hatırlamıyorum.

Epidemi, Pandemi'ye dönüştü.

Avrupada satışlar her gün düşüyor.

ITB'ye 1 hafta kaldı.

Almanya'da, Belçika'da ve Avusturya'da seyehat acentası sahibi arkadaşlar ile konuştum.

Türkiyedeki ilgililerden bir ricaları var

Sektör temsilcileri lütfen "Şu kadar kaybımız var, şu oldu-bu olacak!" gibi hiç bir yorum yapmasınlar. Zira bu haberler buralardada çıkıyor, sosyal medyada algı operasyonlarına dönüşüyor ve  rezervasyon için gelen müşterilerizi tedirgin ediyor.

Genel görüş: "Gereksiz gevezelik yerine sakin, sükûn ve sessiz ancak, en üst seviyede ihtiyatlı ve hazır durumda olmamız daha uygun olacaktır" doğrultusunda.

2020 yılı şimdiden bir bilmece, sezon her türlü sürprize açık.

Ancak ben umutluyum.

Piyasalar Nisan ayında Korana Virüsü'nün gündemden düşmesini bekliyor

Uzmanlar Mart satışları Nisan ayında gerçekleşir, Mayıs ayında da ciddi bir rezervasyon patlaması olur diye öngörülerini piyasalara yayıyorlar.

Ancak kesin olan bir şey var:

Vacancia en Domizile

2020'de Avrupalılar için evde tatil zirve yapacak.

Temiz, tertemiz, pırıl pırıl oteller ve destinasyonlara ilgi ve satış artacak.

Bu yıl belediye başkanlarının yılı.

Mansur Yavaş başladı bile: Ankara'nın metrosunun tüm vagonlarını yıkattı ve dezenfekte ettirdi.

Sezonu temiz ve hijyenik destinasyonlar muzaffer olarak kapatacak..

Herkes temizlik ve hijyen karnesini hazır tutsun

Bu yıl çöp, atık, moloz, kir fotoğrafları sosyal medyada viral olacak.

Ben en az 30 yıldır ITB'den önce Turizm Bakanlarını arayıp  "Yapabileceğim herhangi bir şey varmı ?" diye sorarım.

Bu seferde öyle yaptım.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u aradım.

Bakan hemen geri döndü ve konuştuk

Bakan Ersoy: Sakin olmamız lazım, bakanlık olarak dünya pazarlarındaki gelişmeleri ve satış hareketliliğini bir radar gibi 24 saat tarıyoruz. Sağlık Bakanlığımız ile çok yakın tamas içindeyiz.

Diğer ilgili uzmanlar ile her yeni gelişmeyi anında masaya yatırıyoruz. İran ve diğer belli noktalarda kapı kapatma, Asya'dan gelen trafikteki düşüş, ziyaretçi girişinde meydana gelecek düşüşü önlemeye yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık.

Çinli turist kaybını telafi için geç kalmadan önemli stratejik kararlar aldık

İlk etapta toplam turist sayı hedefimiz 58 milyon civarındaydı. Evet, bu yıl başta Çin olmak üzere 1 milyon Asyalı müşterimizi kaybedeceğiz, ancak bu kaybı telafi etmek için  hiç geç kalmadan önemli stratejik kararlar aldık. Müşteri hareketi nerede var ise, o pazara yöneleceğiz. Tahmin değil gerçek verileri esas alıyoruz. 

İlgili dünya örgütlerinin virüs tehlikesinin ortadan kalktığını açıkladığı an, özellikle Avrupa'nın geniş hacimli çekirdek ülkelerinde tanıtım ve pazarlama etkinlikleri başlatacağız. Sektörden geldiğimiz için piyasaların dilini ve ihtiyaçlarını iyi biliyoruz.

Bakanlıktaki uzman ekibimizile  bu gelişmelere çok duyarlı ve hassas bir şekilde 'Fazla rüzgar estirmeden', tesirli yöntemler içeren bir proaktif  hereket planı oluşturduk.

Strateji olarak birinci hedefimiz, sektörün bağışıklığını  artırmak

Büyüyen sektörümüzü küresel çapta her gün farklılaşan, çeşitlenen, hatta zaman zaman aynı anda  çoğalan tehlikelere ve risklere karşı dayanıklı hale getirmek istiyoruz. Herkesin içi  rahat olsun, yapılması gereken ne varsa doğru zamanda, doğru bir dil ve yaklaşım ile bakanlığımız tarafından yapılacaktır.

Bakan ile telefonda konuşurken, o an trende Ren Nehri'ne parelel akan rayların üstünden, olağanüstü bir doğa manzarasına gözlerim takılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ile telefon görüşmemiz devam ediyor.

6 önemli Avrupa ülkesine 2 Mart itibarıyla vize muafiyeti başlıyor 

Ersoy, "Strateji olarak şuna karar verdik. Öncelikle sektörün bağışıklığını  artırmak ve sektörümüzü her türlü tehlikeye karşı dayanıklı hale getirmek bizim için çok önemli.

Son günlerde büyük bir yoğunluk içinde bakanlığımız yıllardır kimsenin başaramadığı Avrupa ülkelerine olan vizelerin hükümetimiz tarafından kaldırılmasını sağladı. Hem de bu kadar kısa bir zaman içersinde. Bu o kadar kolay olmadı.

Toplam 210 Milyon Dolar yıllık vize ücreti geliri kaybını hazineye kabul ettirdik

Bakanlığımız hükümetimizin ilgili birimleri son haftalarda ısrarlı bir  şekilde  koordinasyon kurararak 6 önemli Avrupa ülkesine 2 Mart itibarıyla vize muafiyetini başlatmayı başardı.

Bakanlığımız toplam 210 Milyon Dolar yıllık vize ücreti geliri kaybını hazineye kabul ettirerek, aynı anda Dışişleri Bakanlığımızdan geçirdi. Bunu sektörümüzün takdirine bırakıyorum. Emin olun bu zor süreçte bakanlığımız sektörümüzü en iyi şekilde temsil etmektedir" dedi ve  konuşmamızı sonlandırdık.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.