Kruvaziyer turizminin devleri, İstanbul’da buluştu…

Seatrade 2. Kış Kurvaziyer Forumu Tura Turizm’in ana sponsorluğunda geçtiğimiz hafta Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yunanistan Turizm Bakan Yardımcısı George Nikitiades ve dünyada 90 milyar dolarlık sektörü temsil eden kruz patronları İstanbul’da bir araya geldi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kruvaziyer turizminin devleri, İstanbul’da buluştu…

"Seatrade İstanbul 2. Kış Kruvaziyer Forumu" ile kruvaziyer turizminin tüm yıla yayılması ve kış aylarında da kruvaziyer turu yapılması gündeme alındı. Tura Turizm’in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan, Yunanistan Kültür ve Turizm Müsteşarı George Nikitiades, Carnival Corporation Başkan Yardımcısı Giora Israel, Rolay Carabbiean Başkan Yardımcısı John Tercek, Acaristan Özerk Bölgesi Başkanı Levan Varshalomidze’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda turizmci ve kruvaziyer şirketi temsilcileri katıldı.

Dünya genelinde turizm sektörünün son beş yılın rakamlarına bakıldığında kruvaziyer turizm sektörün en önemli gelişim görüldüğü alan oldu. Dünyada kruz turu satın alan turist sayısı 2005 yılında 14.320.000 iken 2009’da 17,5 milyona yükseldi. Sektörün 2011 yılı turist sayısı yaklaşık 19 milyon misafir olarak bekleniyor. 2009 yılının istatistiklerine göre 17,5 milyon turistin sektörde 90 milyar dolara yakın bir hacim yakaladı.

Foruma katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım açılışta yaptığı konuşmada “Şüphesiz ki kruvaziyer turizmin son 20 yıldır çok fazla arttı. 80'li yıllardaki artış ile 90'lı yıllarda yaşanan devam eden bir turizm faaliyetidir. Yaklaşık olarak dünyada 19 milyon insanın misafir olarak ağırlanırken Akdeniz havzasında 2006 yılına kadar ortalama 50 gemi dolaşıyordu. Ancak 2011 yılıyla birlikte bu rakam 80'in üzerine çıkmaya başladı. Akdeniz havzasını paylaşan 23 ülkeden en büyük ilgiyi Türkiye görüyor. Ülkemiz bu konuda çok ciddi bir zenginliğe sahip.

Son dönemlerde özellikle Kuşadası, İstanbul, İzmir, Marmaris, Alanya, Antalya, Çanakkale'de bölgelerinde yoğunlaşma yaşanıyor” dedi. Yıldırım “ İzmir’de yapılacak olan kruvaziyer limanı ile İzmir kent içi kruvaziyer alanını geliştirilerek 3 milyon yolcuyu ağırlayacak bir tek kruvaziyer limanı yapılacak. Yap- İşlet- Devret mantıklı bir alan olacak olan limanın ihalesi Mart ayında başlayacak’’ dedi.
 
Seatrade 2. Kış Kruvaziyer Forumu’na katılan Yunanistan Turizm Bakanı Yardımcısı George Nikitiades yaptığı konuşmada “Kışın kurvaziyer turlarında Akdeniz limanları yıl boyunca gemilerin ilgisini çekiyor. Kruvaziyer firmalarının önünde büyük engel olan kabotaj kısıtlamalarını kaldırdık. Yeni getireceğimiz mevzuat sayesinde kruvaziyer yolcularının iç pazarda da daha rahat seyahat etmelerini sağlayacağız” dedi.
 
Nikitiades sözlerine “Schengen vizesi için Antalya'da kuracağımız bir ofis ile vize işlemlerini hızlandıracağız. Antalya'daki ofisimizle hızlı vize uygulamasına ise yakın zamanda başlayacağız. Antalya’nın ardından Bodrum'da da ofis açmak için çalışmalar yapacağız” dedi.

     

Forumda konuşma yapan Tura Turizm CEO’su Erkunt Öner “Kruvaziyer turizminde yolcu ve gemi sayısı gittikçe artıyor. Akdeniz’de yüzde 21’lik, Türkiye’de ise genel olarak yüzde 30 artış yaşandı. Kış aylarında ise Türkiye’ye gelen kruvaziyer yolcu sayısının geçen yıla göre yüzde 50 artış oldu” dedi. Öner “ Kruvaziyer turizmi sezonunun 12 ayına yayıldı. Bunun yanında kruvaziyer pazarında Doğu Akdeniz’i, Ruslar’ı ve Ukraynalıları da kaynak olarak görmek gerekiyor.
 
Rus ve Ukraynalıların İstanbul’dan kruvaziyer turuna çıkabileceğini ancak Yunanistan’ın vize konusunda kolaylık sağlaması çok önemli. EMO anlaşmasına göre Türkiye’de tüm ülke vatandaşları 72 saat vize muafiyetine sahip.  Yunanistan’ın da bu anlaşmaya uyması gerekiyor. Kruvaziyerin en önemli pazarı Yunanistan, Doğu Akdeniz ve Karadeniz ülkeleri. O yüzden vize muafiyeti çok önemli” dedi.   

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.