Körfez pazarını boş bırakmamalıyız

Dubai fuarını ve öncesinde Trabzonlu turizmcilerin yaptığı Road show çalışmalarını yakından takip ettim.

Murat Toktaş Murat Toktaş 03/05/2019 10:27
Körfez pazarını boş bırakmamalıyız

Özellikle birkaç konu dikkat çekiciydi. Bunların başında, kazanç anlamında Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nin umut bağladığı Körfez pazarına sektörden katılımın az olmazı. Körfez pazarı olmadığında, özellikle Doğu Karadeniz’de sektörün yaşayacağı krizi hayal dahi etmek istemiyorum. Pazara olan ilgisizlik, ileride sıkıntıya yol açacaktır. Bu pazarı boş bırakamayız.

Bir diğer konu ise; İstanbul, Antalya ve Ege bölgesinin son yıllarda bu pazara yönelmesi ve ciddi çalışmalar yapmasının sonucu olarak rekabetin artmasıdır. Bu sene de İstanbul, Antalya ve Ege bölgesi profesyonelce hazırlanmışlar ve çok güzel bir pazar çalışması gerçekleştirdiler. Yurt dışından ise, Balkanlar her sene olduğu gibi Karadeniz’e alternatif olarak yerini aldı.

Bu senenin yıldızı Umman olacak

Dikkat çeken başka husus ise, Umman pazarı oldu. Umman’dan bölgeye ciddi bir ilgi olması son derece sevindirici. Görünen o ki bu senenin yıldızı Umman olacak.

Kuveyt, Bahreyn, Ürdün ve Katar uçakları dolu gibi bu pazarlarda sorun görünmüyor. Suudi Arabistan’da ise, sadece bölge değil ülke genelinde ciddi bir düşüş var. Şuan görünen geçen seneye göre %30 gerideyiz. Bunun nedeni ise, iki ülke arasındaki siyasi durum.

Destinasyon pazarlanmasına dönülecek

Trabzon’un hızlı bir şekilde tüketilmesi, İstanbul, Antalya ve Ege bölgesinin pazara farklı alternatifler sunması, rekabeti ciddi bir şekilde arttırdı. Bu durum sadece bölge turizmcilerini değil, THY larının pazarını da etkileyecektir.

THY yöneticilerinin ve sektör temsilcilerinin ortak fikri, Samsun gelişli Trabzon geri dönüşlü bir destinasyon paketi hazırlanması yönünde. Geç kalınmış olsa da, artık doğruya yönelmek umut verici.

Bu sene ciddi bir sorun görünmüyor

Yıllardır söylüyoruz; şehir bazında ilerleyemeyiz, bu şekilde sürdürülebilir olamayız diye. Diğer alternatif pazarlarla rekabet edebilmek için, bölge pazarlaması yapıp, ona göre paketler hazırlamalıyız.

Bu sene ciddi bir sorun görünmüyor. Pazarı boş bırakmadığımız, otel yatırımlarını kontrol altına alıp,  destinasyon pazarlamasını başarabildiğimiz sürece, orta vadede sorun yaşayacağımızı sanmıyorum.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.