Konya'ya Türkiye'nin ikinci büyük kongre merkezi...

50 milyon TL bütçe ile yapımı planlanan Selçuklu Kongre Merkezi'nin Türkiye'nin ikinci büyük kongre merkezi olduğu belirtildi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Konya'ya Türkiye'nin ikinci büyük kongre merkezi...

Leyla İlhan imzası taşıyan habere göre; Yılda 2 milyondan fazla turist ağırlayan Konya'da aynı anda 5 bin kişiye hizmet verebilecek kongre merkezi yapılacak. Selçuklu Belediyesi tarafından, 50 milyon TL bütçe ile yapımı planlanan Selçuklu Kongre Merkezi'nin (SKM) Türkiye'nin ikinci büyük kongre merkezi olduğu belirtildi.  Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan merkezin inşaatına, Ağustos 2012'de başlanacak ve bina 2013 yılının Eylül ayında tamamlanacak.

Kongre merkezinin tanıtım toplantısında konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  merkezin İstanbul dışında yapılacak en büyük en büyük kongre merkezi olacağını belirterek, Konya'da 85 bin öğrenci okuyor. Gelecekte bu sayı daha artacak.  2013 yılında ise İstanbul-Ankara arasında ki hızlı trende devreye girecek ve iki kentin arasındaki mesafe 3.5 saate inecek. Konya, konum olarak birçok şehre 2-3 saat mesafede. Bu ulaşım rahatlığı fazlasıyla insanı buraya getirecek. Şu anda, kente yılda 2 milyona yakın turist geliyor. Hızlı trenle birlikte çok sayıda yerli turist gelmeye başladı. Üç yıl önce sadece Rixos varken şimdi çok sayıda 5 yıldızlı otel  kurulmaya başlandı dedi.

'Cazibe merkezi olacak'...

Selçuklu Belediyesi tarafından yaptırılacak Selçuklu Kongre Merkezi, Konya Havaalanı ile kent merkezi arasındaki anayol üzerinde toplam 29 bin 700 metrekarelik bir alanı kaplayacak.  Haziran ayında yapılacak ihalenin ardından yapımına Ağustos 2012'de başlanacak olan Selçuklu Kongre Merkezi'nin 2013 yılı Eylül ayında tamamlanması planlanıyor.

18 ayrı salona sahip kongre merkezinin,aynı anda 5 bin kişiye ev sahipliği yapabileceğini aktaran Altay, Burası sadece kongre merkezi olarak da değerlendirilmeyecek. Aynı zamanda kafeteryalar, restoranlar, sanat galerileri ve atölyeleri ile bir cazibe merkezi haline gelerek buluşma noktası olacak dedi.

SKM'nin tasarımını gerçekleştiren Tabanlıoğlu Mimarlık ortağı Melkan Gürsel Tabanlıoğlu projenin mimarisi dışında işleviyle ve bunu tamamlayan mekan organizasyonuyla tüm Konyalıların biraraya geleceği sosyal bir merkez olacağını söyledi. Tabanlıoğlu, merkezin çeşitli sosyal ve kültürel nedenlerle, vakit geçirmenin yanısıra kavramsal olarak kentlinin içinden geçmesini' amaçladığını belirterek, SKM'nin, Konya ve Konyalılar ile bütünleşeceğini vurguladı.

Şehrin buluşma noktası...

Toplantıda konuşan Tabanlıoğlu Mimarlık'tan Murat Tabanlıoğlu ise, "Selçuklu Kongre Merkezi tek bir çatı altında farklı işlevlere atanmış bağımsız kütlelerin birarada ele alınması yaklaşımıyla, sosyal bütünleşme ve kültürün paylaşımının merkez olduğu bir sinerjiden yararlanacak biçimde tasarlandı. Projede 2 bin 200 kişilik kongre salonu, 800 kişilik anfi, balo, tiyatro ve bin kişilik düğün salonu olacak. Bu salon, isteğe göre küçültülüp büyütülerek birden fazla düğün yapmasına olanak sağlayacak" dedi.

Merkezin mimari yapısının, tüm mekanların ortak kullanımına hizmet veren fuayelerin bir bölümünün yarı açık olmasını sağladıklarını dile getiren Tabanlıoğlu, Teraslarla da açık hava alanları yaratıldı. Binayı çevreleyen meydan olgusu bir kentsel buluşma alanı olarak açık hava sergilerine ve aktivitelerin gerçekleşmesine olanak tanıyacak,  günün her saatinde ve tüm yıl boyunca kentlinin kullanımına açık olacak şekilde planlandı şeklinde konuştu. Kongre merkezinin,konut bölgelerine yakın bir şekilde tasarlandığını kaydeden Tabanlıoğlu, böylece insanların yürüyerek evlerine gidebileceklerini söyledi.
 
AKM'de restoran ve dükkan olmayacak...
 
Taksimde bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) Murat Tabanlıoğlu'nun babası tarafından tasarlandığını aktaran Melkan Gürsel Tabanlıoğlu, 1968 yılında tamamlanan binanın yeniden tasarımını üstelendiklerini söyledi. Opera ve bale gösterileri için tasarlanan merkezdeki fuaye alanlarını halka açarak binanın içinde buluşma noktası haline getirmeyi amaçladıklarını kaydederek,  “Ancak sanatçılar temsil saatleri dışında bu alanların halka açılmasını istemediler. Ayrıca Londra Kraliyet Operası'nda olduğu gibi burayı restoran ve dükkanlarla canlandırmak istedik. Fakat bunlar istenmedi” dedi. Tabanlıoğlu, AKM ile ilgili tasarımların devam ettiğini söyledi.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.