Kokpitte 'Maliye' alarmı...

Yeni kanun taslağı ile pilot ve hosteslerin de vergi istisnalarının kapsamının daraltılması hedefleniyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kokpitte 'Maliye' alarmı...

Futbolcuların ardından yeni kanun taslağı ile pilot ve hosteslerin de vergi istisnalarının kapsamının daraltılması hedefleniyor. Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre; çalışmayla yüksek maaş almasına rağmen düşük ücret üzerinden vergilendirilen pilot ve hostesler için uçuş tazminatlarının istisna olan kısmına bir üst limit getirilmesi üzerinde duruluyor.

PİLOTLARIN MAAŞI 20 BİN LİRA...

Mevcut uygulamada "Sadece aldığı maaşın havadaki geçen süresi istisnadır" ifadeleri yer alıyor. Maliye bürokratları, bu durumu şirketlerin mesainin tamamına yansıttığına dikkat çekerek, pilot ve hostesleri asgari ücret üzerinden vergilendirerek maaşının büyük kısmını uçuş tazminatı olarak gösterdiğini belirtiyor. Bu durumda ödenen vergi ile gelir arasında büyük fark oluşuyor.

Gelir Vergisi Kanunu'nda pilot ve hostesler için istisna olduğuna dikkat çeken üst düzey bir bakanlık yetkilisi, kapsamın daraltılması üzerinde durduklarını söyledi. Yetkili, "Uçuş tazminatından faydalanabileceği tutara sınırlama getirebiliriz. Örneğin 4-5 bin lira gibi bir rakam olabilir. Bu rakamın üzerine çıkan gelir ise istisna kapsamında olmaz. Taslağa ilişkin çalışmalar henüz netleşmedi.
 
Meclis sürecinde bazı değişiklikler olabilir. Ancak Maliye olarak bu meslek grubunun da elde ettiği gelir kadar vergi ödemesini hedefliyoruz." dedi. Pilotların aylık maaşı 20 bin lirayı bulurken, hosteslerin maaşları da 5 bin lira civarında.
 
Gelir Vergisi Kanunu'nun Teşvik İkramiye ve Mükafatlar başlıklı 29. maddesinde bu konuya dikkat çekiliyor. Kanunun ilgili maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "Teşvik gayesiyle verilen aşağıda yazılı ikramiye ve mükafatlar Gelir Vergisi'nden müstesnadır:
 
1. İlim ve fenni, güzel sanatları, tarımı, hayvan yetiştirilmesini ve memleket bakımından faydalı olan diğer işleri ve faaliyetleri teşvik maksadıyla verilen ikramiyeler ve mükafatlar; 2. Subay, astsubay, erbaş ve erlere ve ordu hizmetinde bulunan sivil makinistlere, uçuş, dalış gibi hizmetleri dolayısıyla verilen tazminatlar, gündelikler, ikramiyeler, zamlar ile Türk Hava Kurumu veya kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış personele; fiilen uçuş hizmeti, denizaltına dalış yapanlara fiilen dalış hizmetleri dolayısıyla yapılan aynı mahiyetteki ödemeler."

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.