Knidos Antik Kenti, bakanlıktan acil ilgi bekliyor...

2 bin 600 yıllık 12 kilometrekare alana yayılan dünya mirası Knidos kenti korumasız kaldı. Son 15 günde iki yağmacı grup kazıda yakalandı. Datça’da Yazı Köyü sınırları içinde bulunan 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti, define avcılarının hedefi haline geldi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Knidos Antik Kenti, bakanlıktan acil ilgi bekliyor...

Datça Yerel Tarih Derneği Başkanı Akın Pilavcı, dünya mirası antik Knidos kentinin yeterince korunamadığına dikkat çekerek, Kültür ve Turizm Bakanlığını göreve çağırdı.

Pilavcı şunları söyledi: “Knidos’un 2- 3 personelle korunması mümkün değil. Çok daha iyi şartlarda korunması gerekiyor. Sadece karadan değil, denizden de ulaşmak mümkün olduğu için daha büyük çaplı koruma altına alınması gerekli. Kamera yerleştirilip güvenlik personeli de görevlendirilmeli.”

 

Datça Çevre ve Turizm Derneği (DAÇEV) Başkanı Melda Omay Özdamar da, üç yıl önce durdurulan kazıların tekrar başlaması gerektiğini belirtti. Antik kentte 25 yıl müze sorumlusu olarak görev yaptıktan sonra Yazı Köyü’ne muhtar seçilen Salih Bora da “Kışın jandarma olmadığı için sadece iki gişe görevlisi ve 2 bekçi ile korunuyor. Gişe görevlilerinin mesaisi saat 17.30’da bitiyor. Ayrıca, 31 Aralık tarihine kadar 2 güvenlik görevlisi vardı. Muğla Valiliği’nin ihale ile güvenlik görevlisi alımından sonra, Marmaris Müze Müdürlüğü bünyesine gönderilecek olan 5 güvenlik görevlisinden ikisi Knidos’a gelecek” dedi. Antik kentte son 15 günde iki ayrı kaçak kazı olayı ortaya çıkarıldı, 8 kişi yakalandı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.