KKTC, 6.5 milyon Türk turiste talip...

KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, Akdeniz Üniversitesi'ndeki (AÜ) KKTC tanıtım günleri kapsamında düzenlenen "Dünya turizm sektörü içerisinde Türk turizminin yeri ve KKTC'nin payı" konulu panel öncesi Kıbrıs turizmindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
KKTC, 6.5 milyon Türk turiste talip...

Halil ÖNCÜ-ANTALYA

Aşıkoğlu, Türkiye’den tanıtım dışında çok büyük bir beklentileri olmadığını belirtirken, “Türkiye’de artık yavru vatan olarak tanınmaktan açıkçası sıkıldık. Biz turistik bir ürünüz. Kıbrıs adası gerçekten en az Antalya kadar, en az Marmaris kadar, en az Karadeniz kadar güzel bir yer. Özellikle Türkiye’de 6-6.5 milyon kadar yurt dışına çıkan turist var. Biz bu turistlere talibiz. Biz yeşili ile, denizi ile, kültürü ile farklı bir ülkeyiz. Türkiye’den yurt dışına çıkan 6 milyon turisti de Kuzey Kıbrıs’a gelip buradaki güzelliklerini, örf ve adetini, yemeğini görmeye davet ediyoruz” dedi.

“Bu sezon 2-3 destinasyondan ulaşılabilen charter seferlerini 15 destinasyona çıkardık”

Müsteşar Şahap Aşıkoğlu, bu yıl iyi bir sezon yaşadıklarını belirtirken, KKTC’ye yapılan charter seferlerinin de 3 destinasyondan, 15 destinasyona çıktığını söyledi.  Aşıkoğlu, "Kıbrıs turizmi olarak biz bu sene çok iyi bir sezon yaşadık. Bu sezon 2-3 destinasyondan ulaşılabilen charter seferlerini 15 destinasyona çıkardık. Eskiden sadece İngiltere, Türkiye ve Almanya’dan seferlerimiz vardı. Fakat bu sene bunları 14 farklı destinasyona çıkardık. Örneğin bu üç destinasyonumuza ek olarak Fransa, Avusturya, Hollanda, Slovenya,Çek Cumhuriyeti, İran, Azerbaycan gibi farklı yerlerden ürün yelpazesini çok genişlettik.

Bu bizim için çok ciddi bir platform oluşturdu. Turizmin sürdürülebilir bir platform olmasını ve ürün sepetinin de çok farklı alanlara kaymasını sağladı. Bunun yanında sayılarımızda da ciddi artışlar yaşandı. Bu sene % 40 oranında yabancı turistte bir artış sağladık. Dünyanın krizler ile boğuştuğu şu günlerde bu da gerçekten kolay değildi. Yabancı turistin artışının da yanında, ortalama gecelemeyi de 5.1’dem 6.2’ye çıkarttık. Buda çok ciddi bir başarıdır.
 
Çünkü, turistlerin ortalama kalış süresi harcama eğilimlerini gösterir ve bunun dışında da ekonomiye kattıkları, ekonomik katkının artısıdır. Biz bütün bunları başarırken, başarımızın da sırrı 2.5 yıl önce yaptığımız beş yıllık stratejik plandı. Orta dönemli bir stratejik plan yaptık. Aralık’ın 3.haftasında bir çalıştayımız daha olacak gelecek 2 yılın planını yapacağız” diye konuştu.
 
"KKTC turizminde daha önce yaşanmayan bir çok şey yaşanmaya başladı"...
 

İki sene önce beş hedef belirlediklerini ve bunları da gerçekleştirdiklerini belirten KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, "Biz iki sene önce 5 ana hedef belirlemiştik. Yatak kapasitesinin artması, turist pazarlarının çeşitlenmesi, turizmde toplam kalitenin artması gibi. Biz iki senede sadece rakamlarla değil, toplam kalitede de ciddi bir katkı olduğunu görüyoruz.

Çünkü insanlarda, bu sinerjiyi hissettiklerinde, özel sektörün, devletin, sivil toplum örgütlerinin beraber çalıştıklarında yarattıkları sinerjiyi normal girişimcilerde gördüğünde farklı alanlara girişim yapma yetenekleri ve cesaretleri artıyor.  Biz bunu bu sene yaşadık. Tabi bunu yaparken devlet özel sektörün, sivil toplum örgütlerinin arkasında kalmaması gerektiğini de biliyoruz. Biz devlet olarak yeniden yapılanma sürecini başlattık. Özellikle devletteki turizm ile ilgili dairelerin güncellenmesini sağladık.  Üst yönetim ve orta yönetim kademelerindeki yöneticilerine ciddi eğitimler verdik. Teknik ekiplerimizi geliştirdik.
 
Yapısal sorunlarımızı çözmeye çalıştık. Yapısal sorunlarımızın başında gelen koordinasyon ve iletişim sıkıntısını çözdük ve bunu başarmaya çalıştık. İletişim ve koordinasyonu güçlendirdik. Bütün bunları yaparken, sektör ve orta ve küçük ölçekli yatırımcılar bunu gördü ve turistik ürünümüzü geliştirdi. Özet olarak KKTC turizminde daha önce yaşanmayan bir çok şey yaşanmaya başladı.
 
Bir ara tarım ürünlerinde eksilme oldu. Çünkü gelen sayı hiç beklemediğimiz çoklukta gerçekleşti. Gelen turist sayısında % 25-30 gibi bir artış bekliyorduk. Bu rakam % 35 ve hatta aralık ayı sonuna kadar % 40 olacağını tahmin ediyoruz. Halen daha charterlar devam ediyor” dedi.
 
"2012 KKTC turizmi için kırılma noktası olacak"...
 

2012 yılının KKKTC tyurizmi için ciddi bir kırılma noktası olacağını da sözlerine ekleyen Aşıkoğlu, “ Bizim için 2012 oldukça önemli. 2012 ciddi bir kırılma noktası olacak. 2012’de devlet olayın sürdürülebilirliğini, daha kalıcı girişimlerle sağlamak zorunda . Artık KKTC’de yapısal sorunları çözülmüş bir yapı var. Devlet bunun öncülüğünü yapıp, çitayı daha da yükseltmek zorunda. Hem toplumda hem de sivil toplum örgütlerinden daha ciddi ve daha kalıcı yatırımlar bekleyecek” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.