Türkiye'de kişi başı turizm geliri Bin Dolar olmalı

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, Türkiye’nin ’Geleceğin turizmi’ni şimdiden stratejik planlamasının hazırlanması, yeşil ve dijital dönüşümün hızlandırılması ve turizmin mutlaka çeşitlendirilmesi için çalışmalar yapılıp kişi başı turizm gelirinin Bin Doların üzerine çıkarılması gerektiğini belirtti.

24/05/2022 18:04
Türkiye'de kişi başı turizm geliri Bin Dolar olmalı

AKTOB'un geleneksel yemekli toplantısının konuşmacı konuğu olan Sururi Çorabatır, Türkiye turizminin sürekli krizlerle karşılaştığını, Covid-19 pandemisiyle ilk kez Dünyadan kaynaklanan kriz yaşandığına dikkat çekti. Pandeminin dünyada hiç beklenilmeyen bir kriz olduğunu anımsatan Çorabatır, şöyle devam etti.

"Turizm sektörü krizlerle çok iyi mücadele edebiliyor. Pandemi sürecinde krizi kar amacı gütmeden yönettik. Şimdi önümüzde Rusya-Ukrayna savaşı var. Sektörün krizlere bağışıklığı var ve krizleri yönetebiliyoruz. Artık Güvenli turizm Sertifikası’ hayatımıza girdi. Bu Türkiye’ye avantaj sağladı.

Güvenli Turizm Sertifikası uygulamasında kriterler güncellenecek. TGA’nın 2020 ve 2021’de yaptığı tanıtım atağının meyvelerini de almaya başladık. 2022’ye büyük hedeflerle girmeye hazırlanırken Rusya-Ukrayna çatışması bizleri derinden üzdü. Bu çatışmanın bir an önce sona ermesini ve barışın sağlanmasını bekliyoruz."

2019 rakamlarını yakalayacağız

2022’de 2019 yılı rakamlarının yakalanabileceğini düşündüğünü ifade eden TÜROFED Başkanı Sururi Çorabatır,  şunları söyledi:

"Orta Avrupa’da Çekya, Slovakya, Polonya’da hareketlilik artıyor. Orta Doğu pazarı da iyi gidiyor. BAE’den gelen rezervasyonlar çok iyi. İsrail pazarı gelişiyor. İngiltere pazarı çok iyi gidiyor. Almanya pazarı geri dönmeye başladı. Yüzde 340 artış yaşanıyor. Rusya’dan beklentimiz 7 milyon turist olmasa da önemli bir sayıya ulaşacağını bekliyoruz.

TGA, Latin Amerike ülkelerinde tanıtım yaptı. Bu pazarlardan da Türkiye’ye gelişler artıyor. İstanbul ve Kapadokya'ya bu pazardan gelen sayılar da artıyor.’’

Kriz dönemlerinde iç pazarın sektörü harekete geçirdiğine dikkat çeken Çorabatır, "Normal koşullarda iç pazarı göz ardı ediyoruz. İç pazarı da desteklememiz gerekiyor’’ dedi.

Yatırımlar durdu, personeli kaybettik

Pandemi sürecinde turizmde yatırımların durduğunu, borçların artarak ötelendiğini, gelirlerin düştüğünü dile getiren Sururi Çorabatır, Turizmdays'te yer alan habere göre, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kalifiyeli personelimizi kaybettik. Personelimiz tarım sektörüne kaptırdık. Artık geri döndüremiyoruz.  Bu sorun sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da sorunu. Almanya ve İngiltere pazarı Türkiye’den nitelikli personel talep ediyor. Ama bizimde ihtiyacımız var. Sektörde stajyerlerin çalıştırılmasında düzenleme yapılamlı."

İklim değişikliğiyle ilgili önlem alınmalı

Dünyada iklim değişikliğine karşı çeşitli önlemler alındığını ve yaptırımlar uygulandığını anlatan Çorabatır, şöyle devam etti:

"Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı krizinin yanında dünyada başka bir sorun tartışılıyor. İklim değişikliği, karbon salınımı, yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm sorunları tartışılıyor. Bunlara hazır olmalıyız. Uluslararası büyük gruplar bu konuda çalışmaya başladı bile…

Bu bizim rekabetimizi etkileyecektir. Turizm sektörü olarak Kriz Yönetim Stratejimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Enflasyonla birlikte sektörde girdi maliyetleri de artıyor.  Bu ülkenin turist başı turizm gelirini Bin Doların üzerine çıkarmalıyız. Sektör olarak kendimizle değil uluslararası rekabet yapmalıyız. Turizmi çeşitlendirmeliyiz.’’


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.