Kısa Kısa Emitt 2013 -1-

Yakup Demir Yakup Demir 31/12/2019 23:40

Fuarın henüz birinci günü bitti ama fuarın sonunu beklemeden gözüme ilk çarpanları paylaşmak istedim. Emitt’e dair istatistiklere birçok yerden ulaşabileceğiniz için istatistikler yerine gözleme dayalı bilgiler sunmak istedim.

Öncelikle bu fuarda bana göre en önemli buluşma otelcilerle acenteler arasındaki buluşmadır. Doğal olarak partnerler kendi aralarında görüşmek, sözleşme imzalamak veya sezona yönelik analizler yapmak isterler. Ancak o kadar çok ama çok müzik kirliliği vardı ki bırakın sözleşme imzalamak aynı stand içerisindeki kişiler bile birbirlerini anlamak için birbirlerinin kulaklarına bağırmak zorunda kalıyorlardı. İlk gün sonunda başımın ağrısı bu satırları yazdığım gecenin son anına kadar hala geçmemişti. Kim nasıl ya da hangi düzende organizasyon yaptı ya da yapmak istedi bilmiyorum ama bu kadar müzik gerçekten insanları yormaktan başka bir şeye yaramıyor!

Önceki yıllardan bildiğim kadarıyla halk katılımı son iki günde oluyordu ancak bugün ilk gün olmasına rağmen özellikle öğle saatlerinden itibaren azımsanmayacak miktarda artarak ilerleyen halk katılımı vardı. Halk katılımı elbette turizme dair farkındalığı ölçmek için güzel bir ölçüt maalesef insanlarımızın büyük çoğunluğu tatil yapacakları tesisler hakkında sorular sormak ya da erken rezervasyonlar hakkında bilgi almak yerine promosyon odaklı arayış içindeler. Bavulla gelip promosyon toplayan insanları görmek tek kelimeyle: komik!

Ek olarak çeşitli kozmetik ve yiyecek&içecek üreticilerinin standları, fuarı turizm fuarı olmaktan uzaklaştırıyor daha çok pazarlamaya yönelik bir alışveriş ortamına dönüştürüyor. Turizm en nihayetinde hizmet üzerine odaklanmış bir sektör ve bu fuarda hizmet üretenlerin ön planda olması gereken bir fuar olmalı. Otel ekipmanlarının ya da diğer ürünlerin sunumları farklı fuarlarda değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

Dikkatimi çeken diğer bir konu ise salonların çok dağınık bir şekilde yerleştirilmiş olması; X bir otel standının yanında bir otomobil sergileniyor onun yanında x bir acente standı onun yanında herhangi bir yiyecek üreticisinin standı! Salonların bu kadar dağınık yerleştirilmesi bir strateji midir bilmiyorum ama öyleyse bile dikkat dağıttığı inancındayım.

Diğer bir konu ise; yiyecek içecek alanlarının kısıtlı hizmetleri ve sunumları. Binlerce katılımcı, üretici ve tüketicinin buluştuğu bir organizasyon için sadece birkaç yiyecek içecek ünitesinin olması ve fiyatların absürd rakamlarda olması çok düşündürücü. En nihayetinde ülkenin çeşitli yerlerinden gelen turizm emekçilerinin daha rahat koşullarda hizmet alması en doğal hakları diye düşünüyorum.

Son olarak belli aralıklarla fuardaki paneller, sunumlar ve diğer aktivitelerle ilgili olarak tüm salonların duyabilmelerine olanak sağlayan bir anons sistemi ile bilgilendirme yapılması basılı programlardan daha etkili olacaktır diye düşünüyorum.

 

   


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.