Kayra’dan Kırmızı Likör Şarabı: Kayra Madeira

Kayra, yüksek alkollü kırmızı likör şarabını sunar: “Kayra Madeira”. “Kayra Madeira”, yoğun gövdeli, belirgin asitli, oldukça tatlı ve damakta uzun süre kalıcı bir şarap olma özelliği taşıyor. İlk ortaya çıkışı, 18.yy’da Portekizli denizcilerin yaşadıkları hikayelere dayanan Madeira şarabı, o yıllardan beri tüm dünyada popülerliğini sürdürüyor.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kayra’dan Kırmızı Likör Şarabı: Kayra Madeira

Üzüm distilatı (alkolü) eklenerek kuvvetlendirilmiş Öküzgözü ve Boğazkere kupajından yaratılan Kayra Madeira, şarabın iki yıl boyunca güneş altındaki Fransız meşesi fıçılarda dinlendirilmesiyle yaratılıyor. Kayra Madeira’nın tatlı ve yüksek alkollü bir şarap olması, fermantasyon sırasında içine üzüm distilatı (alkolü) ilave edilerek fermantasyon sürecinin yarıda kesilmesi ve üzümün doğal şekerinin belli bir seviyede tutulması ile gerçekleşiyor.

Bu zengin şarap, burunda kuru üzüm, çikolata kaplı portakal kabuğu, karamel, kavrulmuş badem, taze kahve, vanilya, kuru incir ve kuru erik aromaları sunarken; damakta ise siyah çikolata, portakal kabuğu şekeri ve fındık aromaları sunuyor. Kayra’nın Madeira’sı yoğun gövdeli, belirgin asitli, oldukça tatlı ve damakta uzun süre kalıcı bir şarap.

Her türlü tatlı çeşidi, yıllanmış peynir ve kavrulmuş fıstıkla olduğu gibi aperatiflerle de mükemmel uyum sağlayan Kayra Madeira, açıldıktan sonra havayla temas ettiğinde bozulmaz, ağzı kapalı olarak muhafaza edebilir. Ayrıca, şarapseverlerin uzun sürelerde tüketebileceği Kayra Madeira’yı yatık saklamanız gerekmiyor.

Madeira’nın tarihi

Uzun süren deniz seyahatleri sırasında, Madeira Adası’nın şarap üreticileri, gemideki şarapların aromalarının aşırı ısı ve hareketten dolayı etkilenmiş olduğunu fark ettiler. Şarapların daha fazla değişime uğramaması için üzüm alkolü ekleyerek şaraplara müdahale ettiler. Fermantasyon sürecinin yarıda kesilmesi ve dışarıdan alkol eklenmesi tatlı ve yüksek alkollü Madeira şaraplarının ortaya çıkmasını sağladı.

Tüketiciler tarafından bu haliyle tercih edilmeye başlayan bu şaraplar, vinho da roda (yolculuktan dönen şarap) olarak etiketlendi ve büyük popülerlik kazandı.

Şarap popülaritesinin Yeni Dünya’daki Amerikan kolonileri ve Brezilya’dan, Büyük Britanya, Rusya ve Kuzey Afrika’ya kadar genişlemesiyle birlikte, 18. yüzyıl Madeira’nın “altın çağı” oldu.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.