Kaplıca turizmi, 10 Milyar Dolara koşuyor...

Kaplıcaları ile dünyada ilk 7’de, Avrupa’da ise, birinci olan Türkiye, bu alandaki yatırımlarını hızlandırmaya başladı. 2012 yılında 400 bin kişi sağlık turizmi için Türkiye’ye gelirken, 1 milyar dolarlık ekonomi oluşturdu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kaplıca turizmi, 10 Milyar Dolara koşuyor...
Türkiye’ye 2012 yılında 400 bin kişi sağlık turizmi için geldi ve 1 milyar dolarlık ekonomi oluşturdu. Dünyada, bu alan için en uygun ülkelerden biri olan Türkiye,’nin doğru yatırım ve tanıtımları yapması halinde yılda 10 milyar dolar gelir sağlayabileceği belirtiliyor. Dünyada bu pazarın büyüklüğünün 100 milyar dolara ulaşması ise potansiyelin ne derece büyük olduğunu ortaya koyuyor.
 
Türkiye jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında yer alırken, Avrupa’da birinci konumda. Özellikle kaplıcaları ile ön plana çıkan Türkiye’de tesisleşme de günden güne artıyor. Dünyada trend haline gelen ‘termal köyler’ Türkiye’de de yılda 400 bin kişi çekiyor. Afyon ve Bursa bu alandaki zenginlikleriyle dikkat çekerken, Afyon, Ankara Kızılcahamam, Balıkesir Gönen, Çanakkale Ezine, Eskişehir Sarıcakaya, İzmir Balçova, Muğla Köyceğiz, Sivas Kangal, Samsun Havza Aslan Ağzı bölgelerinin yanı sıra Denizli, Konya’daki şifalı sulara binlerce kişi geliyor.
 
Türkiye’deki kaplıcalar ve termal köylerde, kireçlenmelere bağlı eklem hastalıkları, romatizmal hastalıklar, yumuşak doku romatizmaları, boyun, sırt, bel ağrıları ve diğer eklem ağrıları, boyun ve bel fıtığı ağrıları, siyatalji, omurga kireçlenmeleri spor yaralanmaları, ortopedi ameliyatları takviyesi, kaslarda stres bozukluğuna bağlı ağrı ve kasılma, sinir sıkışmalarına bağlı uyuşmalar gibi rahatsızlıklara çözüm bulabiliyor.

 

Potansiyel yansıtılmıyor...

Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paç, Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyelini tam değerlendirmediğini belirterek, “Türkiye’nin her yerinde sıcak su kaynakları var ve tanıtımı yapılmadığı için bilinmiyor. Elimizdeki mevcut kaynakları iyi kullanarak, tesisler inşa ederek, yurt dışında tanıtarak, bu pastadan yüzde 10’luk pay alıp, 10 milyar dolarlık gelir elde edebiliriz. Turizmcilerin en çok yakındığı konu 12 ay iş yapamamaksa bunu görmezden gelmesinler” dedi.

100 milyar dolarlık sektör...

·  Sağlık turizminin dünyadaki büyüklüğü 100 milyar dolar.

· 2025 yılında 25 milyon kişinin sağlık ihtiyaçları nedeniyle seyahat edeceği öngörülüyor.

· Sağlık turizminde kişi başı gelir, tatilcilere göre 12 kat fazla.

· Sağlık turizmi ile başka ülkeye gidenlerin ilk sebebi yüzde 40’la ‘tıbbi yetersizlik’.

· Türkiye’de özel hastane sayısı 300’e ulaşıyor.

· Hastaların en büyük sorunu dinlenememe.

Akdeniz’deki oteller güçlendirilsin...

Sağlık Turizmi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Paç, sağlık turizminin gelişmesi için, Akdeniz bölgesindeki otellerin rehabilitasyon merkezleri ile güçlendirilebileceğini belirterek, şunları söyledi: “Yaşlı turistler kış aylarında sıcak olduğu için Türkiye’nin güney sahillerini tercih ediyorlar. Çünkü kış aylarını burada kendi ülkelerinden çok daha ucuza geçiriyorlar.

Turizm bölgelerindeki mevcut otellerin yanında bir rehabilitasyon merkezleri olsa yaşlılar buralara geldiğinde bütün tedavisini de yaptırabilse Türkiye geriatrik turizm açısından çok daha cazip hale gelir. Kamuda ve özel sektörde toplam 240 kalp merkezi bulunuyor. Bu sağlık turizmi için büyük avantaj. Avrupa’da koroner by-pass olmak için 6 ay bekletiliyor insanlar. Bizde ise bugün anjiyo, ertesi gün ameliyat. Ülkemizde by-pass ameliyatı 5-6 bin dolar, Avrupa’da 25 bin Euro, ABD’de ise 50 bin dolar.” (Mert Temizkan)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.