Kapadokya turizmine termal dopingi...

Peri bacaları, kayadan oyma yapıları, yeraltı kentleri ve sıcak hava balonculuğu ile ünlü turizm merkezi Kapadokya'da, termal su kuyusu açıldı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kapadokya turizmine termal dopingi...

Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesindeki Gomeda adlı mevkide yaklaşık beş aydır sondaj çalışmaları yürüten Maden Teknik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ekipleri, 2 bin 200 metre derinlikte debisi saniyede 13 litre olan 60 derece sıcaklıkta jeotermal su buldu.

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, jeotermal kuyunun açılış töreninde, Türkiye'de son dönemde pek çok alanda önemli başarılar yakalandığını, MTA'nın da aynı gelişim içinde olduğunu söyledi.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de kuyunun derinliğinin 2 bin 200 metre ve entegre kullanıma uygun olduğunu, buraya yapılacak otelin de ısıtılabileceğini, Termal tesis yapabileceğini ve çevredeki diğer konutların da ısıtılabileceğini belirtti.

Jeotermal kaynak bakımından Türkiye'nin dünyada yedinci, Avrupa'da birinci sırada olduğuna işaret eden Üzer, sözlerini "31 bin 500 megavatlık bir Termal potansiyelimiz var diyoruz. Bu, Ankara şartlarında 100 metrekarelik 4 milyon evi ısıtabilecek bir potansiyel demek. Bu yenilenebilir bir potansiyel. Çevre dostu bir kaynağımız.

“Elektrik üretimine, seraya, konut ısıtımına, termal turizme uygun bir kaynak. Görünür rezervlerimizi yüzde 55 oranında yükselttik. Hala keşfedecek çok yerimiz var. Jeotermal de toplam potansiyelimizle bin 500 megavat elektrik üretebiliriz, 30 bin dönüm sera ve bir milyon yatak kapasiteli termal tesise yetecek kadar kapasitemiz var.

“Bunlar tek tek bulunup ekonomiye kazandırılacak. Jeotermal çevreyi kirletmediği için çok önemli çevre dostu bir kaynağımız var. Jeotermali keşfettikten sonra ekonomiye katkısı çok büyük. Yerin altında keşfedecek olan daha çok şey var," diye sürdürdü.

Konuşmaların ardından Vali Savaş ve MTA Genel Müdürü Üzer ile Ürgüp Kaymakamı Tuğba Yılmaz ve Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, jeotermal kuyunun açılış kurdelesini kesti. (Akşam)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.