Kanun ve yönetmelikler Çeşme’de neden uygulanmıyor?

Çeşme ve Alaçatı’da gürültü kirliliğine isyan eden halk, çareyi dernek kurarak bu kirliliğe dur demek istiyor.

31/12/2019 23:40
Kanun ve yönetmelikler Çeşme’de neden uygulanmıyor?

Ceşme Gürültü Mücadele ve Çevre Koruma Derneği Başkanı (ÇEGÜMDER) Olcay Cengiz Turan’ın yaptığı yazılı açıklamayı eynen yayınlıyoruz. 

İşte o yazılı açıklama:

"Geçen yıl ilçemize yeni atanan Kaymakamımız bu konuya son derece iyi niyetli bir şekilde mudahil olmuş, hem gürültü mağduru Çeşme halkının haklarını koruyacak hem de işletmelerin ticari faaliyetlerini sekteye uğratmayacak şekilde bu sorunu once uzlaşı yoluyla çözmeye çcalışacağını, bu yol da fayda etmezse kanun ve yönetmelikleri uygulayacağını söylemişti. Bugün geldiğimiz noktada ise Çeşme'de pek değişen bir şey olmadı, hatta Alaçatı Hacımemiş'te gurültü sorunu geçen yıllara oranla daha da arttı. İşletmeler canlı müzik izni alıp bu iznin gereği olan ses sınırlarına uymadan, bir kısmı canlı müzik izni olmadan, mahalli kurul kararı olan saat sınırına uymadan ve yeterince denetlenmeden var güçleriyle gürültü üreterek halkı rahatsız etmeye ve uykusuz birakmaya devam ediyorlar.

Sanırım her yıl olduğu gibi bu yılda derdimizi anlatmaya çalışarak her gece sabah saatlerine kadar uykusuzluktan perişan vaziyette 155’i arayarak geçecek.

Neden kanunlar uygulanmıyor? Çeşme'nin ne özelliği var? Neden Çeşme'de yaşadığımız için gürültüye mahkum olmak zorundayız? Nasıl olur da bizlere "burası Çeşme, gündüz gelen sesten şikayet etmeyin denilebiliyor? Neden 3-5 işletme bu kadar önemliyken halk yok sayılıyor? Gerçekten anlayamıyoruz ve sanıyoruz ki Çesme'de bir kac isletmeci tarafından insanlarin Çesme'ye sadece otellerde kalmak icin gelip, sabaha kadar ortalığı gürültüye boğan kuluplerde vakit geçirdiği, gündüz ise otellerde uyuduğu, evlerin ise yaşanmaz hale geldiği için ev sahipleri tarafından terk edildiği tek tip bir yaşam modeli dizayn edilmek isteniyor.

Ne acı ki kanun ve yönetmelikler Çeşme'de uygulanmıyor. İşletmelerin  canlı müzik izni yok dedik büyük bir hızla işletmelere canlı müzik izni alıyor, ancak bu iznin gereğine göre müzik yayını ve denetimi yapılmadıktan sonra bu iznin ne manası var. Basında köşe yazarlarının orta yol bulunmalı demelerini de hiç anlayamıyorum. İnsanların evlerinde yaşayamaz uyku uyuyamaz olduklarını bir türlü idrak edemiyorlar sanırım. Biz Çegümder olarak bu sorunun kalıcı çözüm önerisinde bulunduk. Devletin ilgili tüm birimlerine ve Çesme Belediyesine Çeşme'de bir eğlence bölgesi oluşturulması talebimizi bir çok kez ilettik. Geçtiğimiz hafta bu talebimiz karara bağlandı ve bizlere bir yıla kalmaz  Çeşme’de eğlence alanı oluşturulacağı söylendi. Umarız ki alınan bu karar da göstermelik bir karar olarak kalmaz ve yaşama geçirilir.

Bir kez daha burdan belediyemize ve devletin yetkili birimlerine hatırlatıyoruz; Gürültünün durdurulmaması,

1- Aile ve özel hayatımıza müdahale

2- Sağlıklı çevrede yaşama hakkımıza müdahale

3-Mülkiyet hakkımıza müdahale olup

Avrupa insan hakları sözleşmesinin 8., 13. maddeleri ile 1 nolu protokolün 1. maddesinin ihlal edilmesidir.

Çeşme’yi çocuklarımızdan ödünç aldık. Başka Çeşme yok diyor devletimizin sesimizi duymasını bekliyoruz.”

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.