Kafe-bar çalışanları: Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın

Pandemi nedeniyle kapatılan kafe ve bar emekçileri seslerini duyurmak için bir araya geldi. "Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın" çağrısı yaptı.

25/01/2021 17:30
Kafe-bar çalışanları: Tedbirler alınsın, iş yerleri açılsın

Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması 140 gün kapalı kalan iş yerlerinin açılması için İstanbul, Ankara, Samsun ve Bursa'da bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalıştı. Emekçiler ortak basın açıklaması yaptı.

Bir araya gelen dayanışma üyeleri, 140 gündür yüz binlerce işletmenin kapandığını, milyonlarca insanın işsiz kaldığını söyledi. İşletmelerde çalışanların hayatını idame ettirmeye dönük gerçekçi bir destek sağlanmadığını aktardı. “Hükümet 15 Mart ila 1 Haziran tarihleri arasında; herhangi bir işyerinde 15 Mart’tan önce 60 gün çalışmış olan ve son 3 yıl içinde 450 gün sigorta primi ödenmiş olanlar için aldıkları ücretin yüzde 60'ı kadar Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) desteği sağladı. Ancak çoğu çalışan bu koşulları sağlayamadı. Bu şartları taşımayan personel için ise günlük 39 TL ücretsiz izin ödeneği sağlandı. Kısa çalışma ödeneği alanlar bin 500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise bin 170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı” ifadeleri kullanıldı.

5 milyon insan açlığa mahkum

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 73 bin kahvehane, 43 bin lokanta, 22 bin çay bahçesi, 16 bin meyhane, 14 bin kafe,  5 bin bar, 4 bin oyun salonu, 4 bin aperatif büfe olmak üzere 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 5 kişi çalışsa bir milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 5 milyon insan açlığa, yokluğa mahkum.

İşyerleri açılsın, yasaklar kalksın

Açıklamada AKP’nin kongrelerinin başladığına dikkat çekildi. “Kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitim başladı. Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağı kaldırıldı. Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır. HES kodu ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın” denildi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.