Kadir'in Ağaç Evleri, BM Kampı gibi...

Olympos-Çıralı’da 20 yıl önce birkaç evle başlayan macera, bugün O’nu Türkiye’nin en farklı turizmcisi yaptı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Kadir'in Ağaç Evleri, BM Kampı gibi...

Halil ÖNCÜ-ANTALYA

Şimdi 300 kişiye hizmet verebilen 100 bungalov, 15 kabin ve 10 kalabalık odadan oluşan bir tesisin sahibi olan Kadir Kaya, kendi markasını yaratmayı başardı.
 

Kadir’in Ağaç Evleri’nin kurucusu Kadir Kaya, 20 yıl önce elektriğin bile olmadığı bu bölgeye geldiğinde neredeyse Robinson Crusoe hayatı yaşmaya başlamış. İlk senelerde birçok güçlük çekse de, tesisi bugünlere kadar getirmeyi başarmış. Kadir’in Ağaç Evleri, 2000 yılında TNT dergisince kendi alanında yeryüzünün en iyi hoteli seçildi. Yine 2010 yılında Washington Post, Kadir’in Ağaç Evleri’ni dünyada görülecek en ilginç 10 yer arasında gösterdi. 2011’de ise, Los Angeles Times tarafından dünyanın en ‘Cool’ 10 hosteli arasında ilk sırada yer aldı.

Kadir’in Ağaç Evleri, katıldığı yerli ve yabancı turizm fuarlarında ülke turizmine katkıda bulunuyor. BBC televizyonu burada "Sırt Çantalıların İpek yolu Belgeseli" adında bir program çekti, Discovery Channel da Türkiye'nin tanıtımının yapıldığı bir saatlik bir programda Kadir’in Ağaç Evleri’ne yer verdi.  Kadir’in Ağaç Evleri’ni şöhreti, bu kadarla sınırlı değil. "Odyssey" filmi de burada çekildi. Filmin anısına kampın girişine filmde kullanılan bir öküz maketi konuldu.

Tesisin barı “Bull bar” da  ismini buradan almış. Kadir’in Ağaç Evleri’nden denize, Olympos antik kenti içinden 1.5 km yürüyerek varılabiliyor. Veya ücretsiz servisten yararlanılarak ulaşılıyor. 20 yıl önce birkaç evle misafirlerine hizmet vermeye başlayan Kadir’in Ağaç Evleri, bugün 300 kişiye hizmet verebilen, 100 bungalov, 15 kabin ve 10 kalabalık odadan oluşan bir tesis olarak karşınızda.

Sabah kahvaltısında değişik alternatifler sunan Kadir’in Ağaç Evleri, akşam yemeğinde ise, vejetaryen ağırlıklı bir mönü servis ediyor. Tesiste akşam yemeğiyle ilgili bir başka özellik de, konukların boşalan tabaklarını tekrar doldurabilme imkanı olması. Et ürünlerinin de bulunduğu restoranda, taze deniz mahsulleri uygun fiyatlarla servis ediliyor. Ağaç evlerin kurucusu Kadir Kaya, buradaki yaşamı Birleşmiş Milletler kampına benzetiyor.

Kaya bu ilginç tesisi, "Burası herkesin eşit olduğu, kimsenin kimseyi rahatsız etmediği, dünya insanlarının toplandığı, barışın, dostluğun, kardeşliğin ve sevginin yaşandığı bir kamp..." sözleriyle anlatıyor. Çam ormanı, portakal bahçeleri ve ağaçlarının tepesine kurulu Kadir’in Ağaç Evleri, doğadan ve maceradan hoşlanan tatilcilerin, özellikle de gezginlerin mutlaka uğraması gereken bir yer.

Gezginlerin mutlaka uğraması gereken bir yer; Olympos!...

MÖ. 2000 yıllarında ilk defa Likyalılar’ın yerleştiği Olympos, M.Ö. 80 yılında Zenniketes isimli Kilikyalı bir korsanın eline geçmiş. 78 yılında Romalılar tarafından alınan Olympos’u, M.S. 130 yılında ziyaret eden Roma İmparatoru Hadrian bir süre burada kalmış. Hristiyanlık kente erken ulaşmış ancak, kentin piskoposu Methoidos Romalılar tarafından öldürülmüş. Haçlı Seferleri sırasında ise, Venedik, Ceneviz ve Rodos Şövalyeleri’nin istilasına uğrayan Olympos, 15. yy'da Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı İmparatorluğu'na katılmış.

Antik çağlarda nehir kenarlarına yapılan duvarlarla kanal haline getirilen nehre, gemiler de girebiliyormuş. Ortaçağ'dan sonra herhangi bir yerleşime rastlanmayan kent zamanla ağaçların arasında kaybolmuş ve gizemli bir görüntü kazanmış. Yakın zamana kadar Türk yerleşiminin olmadığı Olympos, sadece göçerler tarafından kışlak olarak kullanılmış.Tamamı Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak koruma altında olan Olympos, denize açılan ve ortasından Akçay Nehri’nin aktığı bir vadi içinde kurulu.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.