Kaçak acentelere hapis cezası geliyor

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ünsever, seyahat acentelerinin tabi olduğu 1618 sayılı yasada yapılacak değişikliklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

05/12/2018 10:34
Kaçak acentelere hapis cezası geliyor

TÜRSAB'a giriş aidatı ne kadar olacak? Yıllık aidatlar artacak mı? Teminatlar iade edilecek mi? İsteyen herkes acenta kurabilecek mi? Kaçak çalışanlara yeni yaptırım gelecek mi?

İşte o açıklamalar:

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Hukuk Başdanışmanı ve Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Öğretim Görevlisi avukat İlker Ünsever, TÜRSAB TV'de Turizm Aktüel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Hasan Arslan, Turizm Günlüğü Yazı İşleri Müdürü Özlem Bayburs ve Turizm Güncel Haber Koordinatörü Savaş Daş’ın sorularını yanıtladı.

Ünsever, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'ın üzerinde çalıştığı yeni 1618 sayılı yasanın getireceği yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgiler verdi. Ünsever'in sorulara verdiği cevaplar özetle şöyle:

Yeni acenta kurulumunda 400 Bin Lira giriş aidatı

Yeni yasada yeni seyahat acentası işletme belgesi alınması durumunda TÜRSAB'a 400 Bin TL seviyesinde bir giriş aidatı ödenmesiyle ilgili talebimiz var. Mevcut acentalar için böyle bir ücret talebimiz söz konusu değil. Ayrıca giriş aidatının teminatla hiç bir ilgisi yok. Artık teminatın alınmasını da istemiyoruz. Mevcut teminatların da iade edilmesini istiyoruz.

Başkanımız aidatların 500 Lira'nın altında olmasını istiyor

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın yıllık aidatların yıllık aidatların 500 Lira'nın altında olması konusunda ısrarı ve talimatı var.

Belge devri de yapılabilecek

Belge devri TÜRSAB yönetiminin hiç taviz vermeyeceği bir talep. Haklı ve uygun görülüyor.

Garanti sistemi nasıl olacak?

Teminat mektubu değil kesinlikle. Bizim ısrarcı olduğumuz çözüm Mesleki Sorumluluk Sigortası. Bizim aradığımız kamusal güvenceyi sağlayabilecek enstrüman mesleki sorumluluk sigortası. Bir çok sektörde var seyahat acentalarında da da bunun olmaması için hiçbir sebep yok.

Kaçak acentalara hapis cezası geliyor

1618 sayılı kanun 1972'de çıktığında seyahat acentası belgesi olmadan çalışanlar hapis cezasına çarptırılıyordu. Sonrasında kanun değişikliğinde idari para cezası kesilmeye başladı. Kaçak acentacılara 2 Bin Lira gibi komik bir ceza uygulanıyor. Yeni yasayla yaptırımlar ağırlaşıyor.

İdari para cezasından adli para cezasına dönülüyor. Adli para cezası da ödenmediği takdirde hapse çevrilecek ve sicile işlenecek. Seyahat acentası belgesi olmadan bu işi yapanlara 6 aya kadar hapis ve bin günden 5 bin güne kadar adli para cezası talebimiz var.

Yeni yasa çalışmaları hangi aşamada?

TÜRSAB olarak yasada hem olmasını hem de olmamasını istediklerimiz için tüm çalışmalara katılıyoruz. TÜRSAB olarak yasayla ilgili 30 Ekim'e kadar üyelerimizin görüşlerini aldık. Kasım ayının sonuna kadar önerilerin hepsini derledik. Bunları Kültür ve Turizm Bakanlığına ilettik. Bakanlıkla aylardır çalışıyoruz. Kanunla ilgili ilkeleri oluşturuyoruz.

Turizm Bakanlığı'nın hazırlayacağı teknik çalışmanın zeminini oluşturduk. Henüz taslak hazırlanmadı. Bakanlık taslağı tamamlayıp Meclis'e tasarı olarak gönderebilir ya da teklif olarak gönderebilir. Teklif olarak gönderirse bütün partilerin desteğiyle hızlı bir şekilde komisyondan geçip yasalaşabilir"

Tur operatörlüğü için ayrı bir yetki belgesi olacak

Yasa çalışmalarında üst kavram olarak seyahat acentacılığı kavramını aynı yerinde bırakarak düzenleme yapmayı doğru bulduk. Tur operatörlüğü kavramını da seyahat acentalarının yapabilecekleri sahip olabilecekleri bir sıfat olarak onun altında br yerde farklı bir şekilde düzenlemeyi uygun bulduk. Tur operatörlüğü kavramı tur operasyonu kavramı bağımsız olarak tanımlanmalı. Şartları oluşturmalı.

Her seyahat acentasının dilediği zaman terif edebilecği bir yer olmalı. Tur operatörlüğü şeklinde çalışmaya karar verdiğinde gerekli koşulları yerine getirdiğinde terfi edebileceği yer olmalı. Birlik olarak ısrarcı olduğumuz konu bu. Ayrı bir tur operatörlüğü yasası ya da lisansı değil. Seyahat acentalarının ihtisas konusu olarak tur operatörülüğünü seçmeleri halinde uygulayacakları bir şey. Tur operasyonunu yapacağı zaman alması gereken bir yetki belgesi olsun istiyoruz

Kurulacak acentanın haksız rekabete yol açıp açmayacağı incelenecek

Yeni yasayla gelecek en önemli değişiklik acentacılığın meslek kavramına yaklaşması olacak. Seyahat acentalığını meslek olarak göstermek istiyoruz. Bunun içinde acentaların tüm şartları sağlamalarını istiyoruz.

Bundan sonra seyahat acentası kuracakların mali olarak yükümlülükler dışında haksız rekabete yol açacak bir konum ve durumda olmamaları önemli olacak. 3 tane seyahat acentasının yanına dördüncüsünün açılmasının rekabeti bozup bozmayacağı değerlendirilecek.

Acenta kuruluşunda sertifa ya diploma şart olacak

Ayrıca mutlaka bu işi yapmaya ehil olduklarını gösteren bir sertifika aramak durumunda olacağız. Sertifikalar mesleki yeterlilik kurumunun verdiği belgeler, turizm fakülteleri ve turizm meslek yüksek okulu diplomaları, ve kurum içinde yapacağımız sertifika programından alınacak belgelerden oluşacak.

Mevcut acentaları da sertifikalandıracağız

Mevcut acentaları da mesleki içi kurslarla uzaktan eğitimle eğitimden yararlanmalarını sağlayacağız. Personel olarak değil sahip sıfatıyla olanların da taşımaları halinde o mesleki işletmenin eğitilmiş unsuru olarak tanımlayacağız.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.