Jolly tatilin düğmesine basıyor

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 10 Haziran itibariyle iç turizmde konaklamaların başlayacağını, 28 Haziran itibariyle hareketlenmenin artmasını beklediklerini, yurtdışı paket turların ise, Eylül itibariyle start alacağını öngördüklerini belirtti.

20/05/2020 11:46
Jolly tatilin düğmesine basıyor

34 yıllık geçmişiyle turizm sektörünün öncü seyahat acentelerinden Jolly, Covid-19 salgın sürecinin sektöre etkileri ve turizmdeki yeni normalleri 20 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirdikleri online basın toplantısında değerlendirdi. 

Pandemi sonrası seyahat ile ilgili bakış açılarını öğrenmek üzere 10.000 kişi üzerinden gerçekleştirdikleri tüketici anket sonuçlarını ve Jolly olarak uygulanacak eylem planlarına dair bilgileri, Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar açıkladı. Toplantıda Jolly Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar ve Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu da yer aldı.

Tarih değişikliği ve iadelerle ilgili süreci başlattık

Pandemi sebebiyle seyahatlerini gerçekleştiremedikleri misafirleri için tarih değişikliği ve iadelerle ilgili süreci başlattıklarını belirten Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, “Çok yakında tüm misafirlerimizin gönlünü almış olacağız. Otellerden ve havayolu şirketlerinden henüz iadelerimizi alamamış olsak da müşterilerimizin memnuniyeti bizim için çok önemli, onları ailemizin bir parçası gibi görüyoruz” dedi.

Vardar, 10 Haziran itibariyle iç turizmde konaklamaların başlayacağını 28 Haziran itibariyle hareketlenmenin artmasını beklediklerini, yurtdışı paket turların ise Eylül itibariyle start alacağını öngördüklerini belirtti.

Anket sonuçları çarpıcı veriler ortaya koydu

Jolly Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu ise, Jolly misafirleriyle gerçekleştirdikleri 10.000 kişilik tüketici beklenti anketinin sonuçlarını paylaştı. “Hepimiz uzun zamandır evlerimizdeyiz ve artık hepimizin daha güzel günler hayal etmeye ihtiyacı var. Misafirlerimizin %62si bu yaz için mutlaka bir tatil planladıklarını belirtti. Bu sene tatil planı yapmayan %38'lik kitlenin ise ana problemi mevcut salgın. Bu misafirlerimizin %87si salgının etkilerinin azalması durumunda tekrar tatil planı yapacaklarını söylüyor.

Farklı tatil türü eğilimlerinde geçen seneye göre artışlar olmakla birlikte hala misafirlerin yönelimi %60 ile yurtiçi otel konaklaması şeklinde seyrediyor. %20 yurtiçi kültür turlarına gitmeyi planladığını belirtirken, yurtdışı turuna çıkmayı planlayanların oranı beklendiği gibi %7 ile bu sene normalin altında seyrediyor.

Villa kiralama, karavan gibi alternatif yöntemlere talebin artmaya başladığını gözlemlemekle beraber bu yöntemleri tercih eden tüketicilerimizin toplamı hala ancak %6larda. Çoğunluk iyi hizmet alabileceği, hijyen önlemlerinden emin olabileceği, geniş açık hava kullanım alanlarına sahip otel konaklamalarını tercih ediyor.

Otel konaklamalarında ağırlık yine Ege ve Akdeniz’de

Ulaşım konusunda ise misafirlerimizin %45i seyahate kendi araçlarıyla gitmeyi tercih edeceklerini belirtirken, uçak seyahati gerçekleştiririm diyenlerin oranı % 34.

Otel konaklamalarında bölge seçimi olarak ağırlık yine Ege ve Akdeniz’de. Misafirlerin %50'si Akdeniz, %44'ü Ege, geri kalan misafirler ise, Karadeniz ve Marmara bölgelerini tercih edeceğini belirtti. Tatil sürelerinde bir kısalma gözlemlemediklerini belirten Develioğlu, misafirlerin %45'inin 5 ile 7 gün arasında tatil yapmayı planladıklarını aktardı.

Tatilcinin tercihi yurtiçi olacak

Yurtiçi otel konaklaması tercih eden misafirlerin %38'i tatil köyü, %22'si ise, yine geniş alanlarından faydalanabilecekleri resort otelleri tercih edeceklerini belirtirken, bu sene misafirlerin %22'si daha küçük ve sakin butik otellere gideceklerini belirtti.

Tatil için zamanlama olarak ise, misafirlerin %19'u seyahat yasaklarının kalkmasıyla birlikte Haziran’da tatile çıkmayı planladıklarını belirtirken, %31 Temmuz, %35 ise Ağustos ayını tercih edeceğini dile getirdi. Misafirlerin %15'i ise, tatillerini Eylül ve sonrasına planladıklarını söyledi.

Tercihte hijyen sertifikaları ve dezenfeksiyon uygulamaları etkili

Misafirlerin tatilleri için otel seçimi yaparken kararlarını etkileyecek faktörlerin başında %25 ile otellerin hijyen sertifikaları ve dezenfeksiyon uygulamaları geliyor. Misafirlerin %18'i tesislerin %50 kapasite ile çalışmasının önemine değinirken, %16 a la carte yemek opsiyonunun kararlarında etkili olacağını söylüyor. %22 geniş açık hava alanların önemli bir kriter olduğunu belirtirken, otelin araçlarıyla ulaşacakları yakın bir bölgede olmasının önemli olduğunu belirtenlerin oranı %12.

Kültür turlarına çıkacaklarını belirten misafirlerin ise %54'ü tarihi kültürel geziye katılmak istediklerini, %30'u deniz tatili içeren bir tur, %13'ü ise, açıkhava doğa yürüyüşü turlarına katılmak istediklerini söyledi. Kültür turu kararında önemli konular ise, %28 ile konaklama yapılan otelin hijyeni, %23'ü ulaşım araçlarının dezenfeksiyonu, %20 tur programının daha çok Açıkhava ve doğa aktivitesi, %14’ü ise programın deniz aktiviteleri içermesi şeklinde belirtildi.

Bu sene yurtdışına gitmeyi planlayan %7'lik kesimin ise, %77 ile hala ilk tercihi Avrupa olarak görülüyor.

Kültür turlarının sayısını artırıyoruz

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, "Tüm bu veriler ışığında, tüm departmanlarımız misafirlerimize en iyi hizmeti sunabilmek için hummalı bir çalışma içindeler. İş ortaklarımızla birlikte misafirlerimizin hijyeni için gerekli tüm koşulları sağlamak üzere çalışıyoruz" dedi.

Vardar, kültür turlarına da değinerek; Türkiye’nin en çok kültür turu operasyonunu gerçekleştiren seyahat acentası olarak pandemi sonrasında kültür turlarına daha da ağırlık vereceklerini açıkladı. “Bizim, 27 farklı şehirden hareket eden 68 farklı programımız bulunuyordu. Şimdi bu sayıyı 54 şehirden hareket eden 113 farklı programa çıkartıyoruz. Burada misafirlerimizin sağlığı için tur kapasitelerini 45’ten 22 koltuğa küçülttük.

Kültür turu programlarında açıkhava detayı

Tüm tur programlarımızda açıkhava programlarının zamanlarını artırdık, otobüs içinde geçirilen zamanlamalara limitler getirdik. Tüm araçlarımızın hijyen standartlarına göre güne başlamadan önce hijyenik dezenfeksiyonu yapılacak. Tüm misafirlerimize tur esnasında kullanmaları için hijyen setleri de hazırladık.

Büyük gruplarla seyahat etmek istemeyen aile ve arkadaş grupları için 6 ve 12 kişilik butik deneyimler yaşayabilecekleri tur programları geliştirdik. Anadolu’daki operasyonlarımız dahil her ilde günübirlik gezi turları ve doğa yürüyüşü programları hazırladık.

Birlikte çalıştığımız otel partnerlerimiz de ciddi çalışmalar içindeler. Burada farklı konsept hazırlıkları içindeyiz, önümüzdeki günlerde paylaşacağız. Ayrıca uçak yolculuğu tercih etmeyen misafirlerimiz için özel transfer paketleri de hazırladık. Bu araçlarımız ve şoförlerimiz her sefer öncesi tüm hijyenik kontrollerden geçerek misafirlerimizin gönül rahatlığıyla seyahatlerini gerçekleştirmelerini sağlayacaklar.

Teknoloji yatırımına devam ama turizmde insan faktörü kritik

Toplantıda söz alan Jolly Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Vardar, “Covid-19 salgın süreci, teknolojinin hayatımızda çok önemli bir yeri olduğunu gösterdi. Teknolojiye yatırım yapan ve en çok maddi kaynak yaratan şirketlerin başında yer alıyoruz, burada 100 kişilik bir ekip ile çalışıyoruz. Teknoloji yatırımlarını gerçekleştirmeyen şirketler zamanla yok olup gidecekler. Fakat hiçbir zaman turizmde insan faktörünün önemini unutmamak lazım” dedi.

Ayrıca yeni dönemde Türkiye’ de ilk olacak “Görüntülü rezervasyon uygulamasını" devreye sokacaklarının da müjdesini verdi. Vardar, “Bugün her ne kadar evlerimizde kaldığımız süreçte sanal müzeleri, galerileri geziyor olsak da Bodrum’da denize girerken aldığımız keyfi teknolojiyle yaşayabilme şansımız var mı? Ayder Yaylaları’nda dolaşırken aldığımız keyfi, Edremit’te, Akçay’da, Assos’da aldığımız oksijeninin teknolojiyle hayatımıza girebilme ihtimali var mı? Bu sebeple turizmde kültür, doğa ve insan çok önemli. Önlemlerimizi alarak gezmeye devam edeceğiz ve bu keyiften hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz” diyerek, sözlerini sürdürdü. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.