İzmir ile Yunanistan turizmi birleşiyor!..

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''İzmir turizmini Yunanistan ile birleştirmeyi düşünüyorum. Biz rahatlıkla Ege Bölgesi'ni ortak bir turizm çekim merkezi, turizm destinasyonu yapabiliriz" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İzmir ile Yunanistan turizmi birleşiyor!..

Bakan Günay, Kemeraltı esnafıyla Abacıoğlu Han'da biraraya geldiği toplantıda, seçim çalışmaları sürecinde İzmir ile ilgili yapabileceklerini anlatmaya çalıştıklarını, vatandaşların değerlendirmesinden anlatılanların yansımaya başladığını gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin 20-25 yıldır kararlı bir biçimde turizm yaptığını, bunun deniz turizmi ağırlıklı olduğunu,turizmi güney Akdeniz'den başka bölgelere açmak istediklerini ifade eden Günay, turizmin yapıldığı yerde, tüm bölgenin kalkındığını, turizmin yarattığı istihdam olanakları açısından genç nüfusun istihdamında önem taşıdığını, İzmir'de işsizliğin, turizmin geliştiği İstanbul ve Antalya'ya göre fazla olduğunu kaydetti.

Günay, İzmir'i ''uyuyan güzel'' olarak niteleyerek, uyandırmak için çalıştıklarını, İzmir'in tarihi, doğası ve sofra zenginliğiyle önemli bir potansiyel barındırdığını söyledi. İzmir'in ulaşım imkanlarını geliştirilmesine önem verdiklerini, bu kapsamda İzmir'deki havalimanını Avrupa çapında bir yer haline getirdiklerini, kentin kuzeyi ile Alaçatı'da küçük havalimanı kurmayı planladıklarını dile getiren Günay, turistlerin sadece otelde kalıp ülkesine dönmesi yerine, kenti gezmesi, alışveriş yapması için çabaladıklarını ifade etti.

-''İZMİR-ATİNA AYNI PROGRAMDA OLABİLİR''-

İzmir turizmini Yunanistan ile birleştirmeyi düşündüğünü söyleyen Günay, şöyle konuştu: ''Amerika'dan, Çin'den gelen birisinin o kadar yoldan gelmişken sadece İzmir'i, İstanbul'u görüp geri dönmesi onun kesesi için de dünya turizmi için de eksiklik. Halbuki gelen ziyaretçi İzmir'i gördüğü zaman Atina'yı da İstanbul'u gördüğü zaman Selanik'i de aynı programda görebilir. Avrupa'da yıllardır Viyana-Prag-Budapeşte üçgeni vardır. Bir geziye gidersiniz bir hafta, ama 3 şehri görürsünüz, 3 önemli merkezi, ülkeyi görmüş olursunuz.

Benzer şeyi Çin'de yaptık. Geçen yıl Çin'den gelen uzmanları hem Yunanistan, hem Türkiye'de ağırladık ki bir programda iki ülkeyi görsünler diye. Benzer bir şey İzmir için çok kolay. Biz rahatlıkla Ege Bölgesi'ni ortak bir turizm çekim merkezi, turizm destinasyonu yapabiliriz. Eski yıllarda olsa Yunanistan buna nazlanabilirdi, onlar turizmde bizden öndeydi, biz yeni başlıyorduk. Ama geride bıraktığımız 7-8 yıl içinde biz Yunanistan seviyesine aldık Türkiye'yi. 13-14 milyon seviyesinden aldık, 8 yılda 15 milyon koyduk. Şu anda 30 milyona gidiyoruz. Yunanistan 11 milyondu, 14 milyon oldu. Şimdi Yunanistan bizimle her türlü işbirliğine hazır.
 
Bunu Mısır'a kadar da yayabiliriz. Bu bölgeye Amerika'dan, Çin'den, Japonya'dan gelenler bir haftada birkaç ülkeyi görebilir. İzmir'de bunun için kruvaziyer limanını ıslah edeceğiz. Ama bu limanı çıkınca arkada alışveriş merkezine doğru girmeyi sağlayan bir şehir düzenlemesi yapmamız lazım. Sümerbank'ın bir arazisi var, orada kültür merkezleri sergi salonları yapabilir miyiz diye dikkatle bakıyorum. Sonra onları nasıl Kemeraltı'na sokabiliriz. Oradan Agora'ya, Kale'ye nasıl çıkarabiliriz. Bunları hayal etmek lazım. İzmir'in sokaklarında yabancıların gezdiğini hayal etmek lazım. Türkiye'de bu oldu, İzmir'e rüya gibi geliyor ama.''
 
Günay, yatırımcılar gelsin diye uğraştıklarını, Kuşadası'ndan Ayvalık'a uzanan bölgenin Türkiye'nin 2. büyük turizm hamlesi için iyi bir fırsat olduğunu belirtti. İzmir'in Avrupa'da tanınması gerektiğini kaydeden Günay, Los Angeles Times gazetesine tam sayfa Efes reklamı verdiklerini hatırlattı. Gazeteyi göstermek isteyen Günay, gazetenin yanlarında olmadığını söyleyen ekibine ''Böyle belgeleri taşımakta bizim arkadaşlar seçimden sonra ustalaşacak'' dedi.

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.