İşte Türkiye’nin yeni otel kralları...

Yeni nesil otel yatırımcıları, Türkiye’nin turizm atağında önemli roller üstlenmeye başladı. “Türkiye’nin en büyük 100 oteli” listesinde yeni ve ilginç başarı öyküleri var. Öte yandan, bu otel yatırımları tam 54 sektöre 2 milyar dolarlık iş hacmi yaratıyor...

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İşte Türkiye’nin yeni otel kralları...
TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, haftalık Para dergisinde, yatak kapasitesi bakımından Türkiye’nin 100 oteline ilişkin ayrıntılı bir araştırma haber yaptı. Türkiye’nin turizmde adını dünyanın ilk 10’una yazdırmasında, otelcilerimizin yatırım ve işletmede geliştirdiği yeni yöntemlerin ciddi katkısı olduğuna vurgu yapan Köfteoğlu kapak haberinde şu görüşlere yer veriyor:

“Turizmin gelişmeye başladığı yıllardan bu yana otelcilik alanında birçok başarıya imza atıldı. Turizmdeki başarı öykülerinde kimlerin imzası yok ki? Koç Holding, Sabancı Holding, Doğuş Holding, Nurol Holding, Dedeman Holding, MNG Holding, Polat Holding, Öger Holding, Silkar Holding, Akfen Holding... Bu büyük grupların yanı sıra Barut, Güral gibi köklü aileler; Oğuz Gürsel, Fettah Tamince gibi bireysel girişimcilerle listeyi daha da uzatmak mümkün.
Turizm sektöründeki başarıdan yola çıkarak, ilk kez yatak kapasitesi bakımından “Türkiye’nin 100 büyük oteli” listesini hazırladık. Yetinmeyip, bu listeye girip de pek tanınmayan yeni otel krallarının başarı öykülerini derledik”

Başarı öyküleri ve yeni yatırımları
Köfteoğlu’nun Para dergisinde yer alan haberinde aralarında Anemon Hotels, Crystal Hotels, Noa Hotels, Delphin Hotels, Aska Hotels, Dinler Hotels, Alba Hotels, Akka Hotels, Cornelia Hotels, Otium Hotels, NG Hotels, Rose Hotels ve Eresin Otelleri’nin sahiplerinin öykü ve yeni ataklarına yer veriliyor.

Haberde ayrıca, Ekin Araştırma Birimi’nin verileri baz alınarak şu görüşlere yer veriliyor: “Türkiye’de halen işletme belgeli 2 bin 755 otel bulunuyor. Bunların 679’u yerli, 140 ise yabancı zincir veya grupların bünyesinde hizmet veriyor. Zincir veya grup bünyesindeki 819 tesisin yüzde 82.9’u yerli, yüzde 17.1’i ise yabancılara ait. Bu da yerli otel krallarının daha atak olduğuna işaret ediyor.
Halen tesis sayısı bakımından 6 markasıyla 25 otele sahip olan Hilton’un Türkiye’deki en büyük yabancı zincir olduğunu görüyoruz. Yerlilerden Anemon, tesis sayısı açısından 17 otelle listenin ilk sırasında bulunuyor.
Yatak sayısını esas aldığımızda ise ilk beş yerli otel şöyle sıralanıyor: Crystal (13 bin 380), Rixos (12 bin 150), Pegasos (8 bin 837), Paloma 8 bin 700 ve Kaya (8 bin 404)...

2 milyar dolarlık pasta
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sertifikalı 2 bin 755 tesiste, 2011 yılı itibariyle 313 oda ve toplam 658 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Türkiye’de yılda ortalama 100 yeni tesis daha hizmete giriyor. Ekin Araştırma Birimi’nin yaptığı hesaplamalara göre, mevcut tesislerin yenilenmesi ve 2013’e kadar devreye yeni girecek tesisler, 54 sektör için toplamda 2 milyar dolarlık pasta yaratıyor. Söz konusu pastadan şu sektörlere iş imkânı doğuyor:
Mekanik tesisat işleri, iklimlendirme ve havalandırma tesisatı, sıhhi tesisat, sıva-boya işleri, alüminyum doğrama işleri, elektrik tesisatı, oda mobilyaları, zemin kaplama işleri, mutfak ve çamaşırhane, duvar imalatı ve duvar kaplama işleri, yatak odaları mefruşat ve perde, alçıpen işleri, iç mekân kapıları, çelik yapı işleri, asansör, çevre düzenleme ve peyzaj işleri, bar ve disko mekânları, sağlık merkezi ekipmanı, yönlendirme levhaları, eğlence ve oyun mekânları ile yazılım-donanım...





Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.