İstanbul yabancı otel yatırımcılarının odağı haline geldi

TURIZOOM İnternational Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, İstanbul'un yabancı otel yatırımcılarının odağı haline geldiğini söyledi.

29/05/2022 22:17
İstanbul yabancı otel yatırımcılarının odağı haline geldi

Son yapılan istatistiklere göre; Türkiye'de Turizm İşletme Belgeli otel sayısının 4.520, Belediye Belgeli otel sayısının 9.250 olduğunu, yatırım aşamasında ise yaklaşık 580 otel bulunduğunu ifade eden TURIZOOM İnternational Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, ülkemizin toplamda 14.500 otel ve 1.800.000 yatak kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

İstanbul'un bu potansiyelin yaklaşık %40'ına sahip olduğunu söyleyen Aksu, yeni ekonomik verilere göre İstanbul'da yaklaşık 100 Milyar USD'nin üzerinde otel yatırımı bulunduğu bilgisini verdi.

Ali Can Aksu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Pandeminin etkisini azalması, Rusya - Ukrayna savaşı, İstanbul Havaliman'ının olumlu etkisi, ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ile birlikte İstanbul, adeta cazibe merkezi haline geldi.

Bundan dolayı Turizoom Internationsl Hotel Investment & Consulting firmamıza her gün uluslararsı yatırımcılardan otel satınalma ve yatırım talepleri gelmeye başladı. İran, Almanya, Qatar, Kuwait, Danimarka, Azerbaycan, UAE, Kazakistan, Sudan, Pakistan ülkelerinin yatırımcılarından ciddi talep geliyor.

Arz, yüksek talebi karşılamıyor

Özellikle 15 Milyon ile 50 Milyon USD arası talepler geliyor. Otel yatırımcıları tesis fiyatlarını 2019'a göre 10 kat arttırdı. Bu konu, bir yandan bizleri sevindiriyor. Özellikle Türk otel yatırımcısının dik duruşu, gurur verici.

İstanbul'un ciddi anlamda yeni destinasyon gelişimine ihtiyaç var. İstanbul Havalimanı'nın transit yolcu kapasitesi, Galataport beklentileri ve Yenikapı port projesi, İstanbul'un turizm yatırım potansiyelini ve bu potansiyelin kazanç yönünü çok yükseklere taşıyacak.

Atatürk Havalimanı yeni konsept planı, İstanbul turizminin gelişimi için tasarlanmalı. İstanbul, bundan sonraki süreçte dünya ülkeleri ve rakipleri arasında devler liginin ana aktörü olacak.

TGA'nın bu başarıdaki katkısı çok yüksek

Özellikle, Laleli, Sirkeci, Sultanahmet, Aksaray, Eminönü, Fatih bölgesi otelleri, konsept/ kalite yönetimi konusunda kendilerini hazırlamalı. Belediyeler bu konuya ciddi destek vermeli.

Tabii bu bu konuda otelcilik gelişimimizi en çok engelleyen etkenlerin başında, 'Günübirlik ev kiralama' adı altında yapılan 'Kaçak otelcilik faaliyetleri' geliyor.

Bu konu, hem ticari, hem de devlet güvenliği açısından büyük önem arz ediyor. İçişleri Bakanlığı bu konuya ciddi anlamda ve tavizsiz eğilmeli.

Türk turizmi ciddi bir fırsat yakaladı. Bunu çok iyi değerlendirmek gerekiyor. Yatırımcılara son sözümüz: "İşi profesyonel yöneticilere bırakın ve kalifiye personelimize sahip çıkın. Sonrası zaten bir başarı tablosu olacaktır."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.