İstanbul tanıtımında ses getirecek film
Turist rehberi, seyahat uzmanı ve yazarı Şerif Yenen ülkemizin tanıtımında bir ilki gerçekleştirdi. Kişisel olarak İstanbul'un tanıtımı ile ilgili bir belgesel film çekti.

Şerif Yenen, film gösteriminden önce yaptığı konuşmada film çekimindeki çıkış noktalarının İstanbul'a gelen ziyaretçilerin kentte kalış sürelerinin uzatılması ve kültürümüzü tanıtmaya yönelik seçeneklerin arttırılması olduğunu belirtti. Ziyaretçilerin kentte ortalama 2-2,5 gün geçirdiklerini ve bu sürede Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmed Camii, Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Boğaz Turu ve Dolmabahçe Sarayı ziyaretleri gerçekleştirdiklerini belirterek öncelikle bu sürenin uzatılması gerektiğini vurguladı. Rehber olarak turlarında yabancı ziyaretçilerin özellikle dinimizi, semazenlerin neden döndüğünü, göbek dansının toplumda nasıl algılandığını, dışarıdan gördükleri yalıların içlerindeki yaşamı, geleneksel el sanatlarımızı, Türk hamamını, baklavanın yapılışını, benzeri kültürel değerleri merak ettiklerine tanık olduğunu açıklayan Yenen filmde, yabancılara egzotik gelen kültürel değerlerimizin yanısıra, kentimizin ve kültürümüzün modern boyutuna da dikkat çekmeye çalışarak belgesel tadında bir film çektiklerini söyledi.
Filmde Amerikalı bir kadın oyuncu, İstanbul'un sıklıkla ziyaret edilen ve sıra dışı yerlerini gezerek oldukça ilginç kişilerle yabancıların merak ettikleri konularda sıcak söyleşiler gerçekleştiriyor. Bu kişiler arasında Sultan Ahmed Camii imamı, ünlü modacı Dilek Hanif, baklava ustası Nadir Güllü, oryantal dansçı Asena, Boğazda ünlü bir yalı sahibesi, Burhan Öçal, ünlü halı mağazalarından birinin sahibi, Osmanlı yemekleri uzmanı Vedat Başaran yer almakta. Filmde yer alan mekanların seçiminde popülerlik yanısıra özellikle kültürlerarası iletişime daha fazla odaklanan bir yaklaşım benimsenmiş. İstanbul'un tarihi, kültürel zenginlikleri ile birlikte kentin modern yaşamından kesitler de sunulmuş.
Washington DC, Amerika'da Smithsonian Enstitüsü'nde ve Türkiye Büyükelçiliğinde 2013 Aralık ayında dünya premieri yapılan film, Amerika'da büyük beğeni topladı. Yenen, önümüzdeki günlerde Moğolistan Büyükelçiliğimizin daveti ile Ulanbator'a giderek orada da film gösterimi yapacaklarını, Hindistan, Kolombiya, Kanada, Romanya'dan da davetler aldıklarını belirtiyor.
Mercan Dede, Baba Zula ve Burhan Öçal'ın özgün müzikleri ile kulaklara da hitap eden film DVD (Pal ve NTSC) ve Blueray formatında müze mağazalarında ve D&R mağazalarında satışta.
Filmin resmi web sitesi: www.istanbulunveiled.com
Şerif Yenen kimdir?
Şerif Yenen, 1963 yılında İzmir'in Ödemiş ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Ödemiş'te tamamlayan Yenen, İstanbul Kuleli Askeri Lisesi'nde öğrenim gördü. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümünden mezun olan Yenen, bu tarihten itibaren 4 yıl Maltepe Askeri Lisesi'nde üsteğmen rütbesinde İngilizce öğretmenliği yaptı. Yenen, ordudaki görevinden 1989 yılında ayrıldı.
Aynı yıl, Turizm Bakanlığı'ndan İngilizce dilinde 'ülkesel turist rehberi' belgesi alan Şerif Yenen, izleyen yıllarda Türkiye'nin tanıtımı konusunda çalışmalarına başladı. Yenen, 1997 yılında A Traveler’s Guide to Turkey: “TURKISH ODYSSEY” (ANADOLU DESTANI) isimli bir kitap yayımladı. Orijinali İngilizce olan kitabın, 3. baskısı Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Almanca olarak gerçekleştirildi. Eserin multimedya versiyonu 2001 yılında CD-ROM halinde yayınlanmıştır.
Yenen ikinci yayını olan, 488 sayfalık İstanbul rehberi Quick Guide İstanbul kitabının ardından, Quick Guide Kitapçıkları'nın İstanbul, Türkiye ve Kültür serilerine başlamıştır. Bunlar müze, saray, örenyeri ve kültürel konularla ilgili hazırlanmış, katlanabilir formatta, illüstrasyonlarla basitleştirilmiş özet bilgilerden oluşan yayınlardır.
Yenen, 2002 yılından beri turizm sektöründe çeşitli kuruluşların yönetiminde bulunmaktadır.
Halen İstanbul Rehberler Odası (İRO) yönetim kurulu başkanlığını yürüten Yenen, 2002 - 2013 Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanlığı, 2003 – 2007yılları arasında da iki dönem Dünya Turist Rehberleri Birliği (WFTGA) yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. İRO ve TUREB başkanı sıfatıyla turist rehberlerinin bir meslek yasasına sahip olması yönündeki mücadelesiyle basının gündeminde olan Şerif Yenen 2012 yılında, rehberlerin 40 yıldan beri beklediği rehberlik yasasının hazırlanması ve yürürlüğe girmesi sürecindeki belirleyici katkılarıyla dikkati çekmiştir.
Aktif rehberlik yaşamını sürdüren Şerif Yenen, turist rehberliği eğitimleri ve konferanslar vermektedir. Çeşitli turizm sektör kuruluşlarının yönetimindeki görevlerine ek olarak, televizyon programları ve jürilerde görüşüne başvurulmaktadır.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: