İstanbul, Olimpiyatlara aday...

Ataköy’deki Olimpiyatevi bugün tarihi bir toplantıya sahne oldu.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na İstanbul’un ev sahipliği yapmak için aday olduğunu, Olimpiyatevi’nde düzenlenen toplantıda dünyaya duyurdu.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul, Olimpiyatlara aday...

Başbakan'dan tarihi açıklama13 Ağustos 2011 İstanbul 2020 Yaz Olimpiyatları için bugüne dek Tokyo, Madrid ve Roma şehirleri aday oldu. 2012 Olimpiyatları Londra’da, 2016 ise Rio De Janerio şehirlerinde düzenlenecek.

Türkiye daha önce 2000 yılından itibaren üç kez üst üste olimpiyatları düzenlemeye aday olmuş ancak üç yarışı da kaybetmişti. 2000 Olimpiyatları Sydney’de yapılırken, 2004 Atina’da, 2008 ise Pekin’de organize edilmişti.

İŞTE ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI:

"Heyecanlıyız. Bu defa hedefimize ulaşacağımıza samimiyetle inanıyoruz. Adayız. Bu defa hedefimize ulaşacağımıza samimiyetle inanıyoruz. Sporun renkler ve kültür üstünde doyasıya yaşandığı dostluk festivalidir olimpiyatlar. Bu barış meşalesinin en çok yakıştığı coğrafyalardan birinin bizim coğrafyamız olduğunu söylüyoruz ama hep geldik geldik finalde kapıdan döndük. Bu defa yine inanıyoruz. İstanbul asırlar boyunca sadece 3 kıtanın birleştiği bir yer olmakla kalmamıştır.

Ayrıca insanların kardeşce yaşadığı bir yerdir. Olimpiyat meşalesi İstanbul'a çok yakışacaktır. Aslında çok geç kalınmış bir randevudur. Olimpiyat oyunlarının duygusal misyonunu düşündüğümüzde güzel bir hedefe doğru yürüdüğümüzü düşünüyoruz. Bunun en büyük organizasyon olduğunu düşününce bu meselenin sosyo ekonomik bir boyutu olduğunu da düşünmeliyiz.

Türkiye küresel krizin en başından bu zamana kadar yüzünün akıyla çıkan nadir ülkelerdendir. Şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasındayız. Türkiye'nin artık adalylığını açıklarken her biri birbirinden değerli spor tesislerimizle olimpiyatlara adayız. Tesislerimizin birçoğu dünya standartlarında. Sinan Erdem, Atatürk Olimpiyat Stadı, Şükrü Saraçoğlu Stadı, TT Arena Stadı hepsi birbirinden güzel tesisler. Türkiye'de yeni tesisler yapmaya devam ediyoruz. İş tesis yapmakla bitmiyor tabii ki.

Son yıllarda ülkemizde uluslararası turnuvalar düzenledik. Dünya Basketbol Şampiyonası, Formula 1, UEFA Kupası finalleri ve daha bir çok şampiyona başarıyla gerçekleştirdiğimiz turnuvalardır. Planlanan projeler hayata geçirilen organizasyonlar ve adım adım gerçeğe dönüşen büyük hedefler. İşte Türkiye, işte İstanbul.

Bizim böyle bir hedefe yürürken hissttiğimiz heyecanın bir benzerini tüm Türkiye'nin hissediyor. Bu heyecanın bu defa İstanbul'a olimpiyat oyunlarını kazandıracağını düşünüyoruz. Dünü biliyor ve yarına hedeflerimize koşuyoruz.

Bilindiği gibi Türkiye daha önce 4 defa daha olimpiyatlara aday oldu. Bundan bir tanesi benim belediye başkanlığım dönemine denk geldi. Diğerleri ise başbakanlık dönemime denk geldi. Eksiklerimizi tamamladık ve gerekli kriterlerimizi bitirmiş bulunmaktayız. Artık maketlerle masaya oturmuyoruz. Başardıklarımız başaracaklarımızın teminatıdır. Olimpyatlar İstanbul'a çok yakışacaktır. Başka hiçbir yere yakışmadığı kadar yakışacaktır.

Bizler arzulu heyecanlı ve heyecanlıyız. Türkiye'nin Başbakanı olarak buradan dünyaya 2020 Yaz olimpiyatları'na adaylığını resmen açıklıyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun."

Bu konuşmanın ardından Başbakan Erdoğan basın mensupların sorularını yanıtladı:

"2020'ye kadar olan bütün olimpiyatlarda en önemli özellik oralardaki gelişmeler nelerdir. Biz bu gelişmelerden neler alabiliriz diye düşünüyoruz. Bu verilere göre yatırımlar yapacağız."

" Bir kere olimpiyatların verildiği ülkeye 2. kez verildiğini gördük. Yapılan adil bir davranış değildir. Bu da dünyada bir kısır döngü olduğunu gösteriyor. Olimpiyat demek hoşgörü demektir."

"Bugüne kadar bu tip organizasyonları arkadaşlarımla beraber bizzat takip ettim."

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.