İstanbul kongre turizminde 20 basamak yükseldi

Pandemi sonrası kongre turizminde de tekrar atağa kalkan İstanbul, 32 sıra birden yükselerek 12. sıraya çıktı. İstanbul, 2023-24 yıllarında ev sahipliği yapacağı kongrelerle, kongre turizmi kentleri arasında ilk 10’a girmeyi hedefliyor.

28/11/2022 12:41
İstanbul kongre turizminde 20 basamak yükseldi

Paul Theroux ve Ernest Hemingway gibi birçok ünlü yazarın ilham aldığı İstanbul, tarihi güzellikleri, kültürü, güvenliği, cazip fiyat avantajı ile turistlerin en çok ilgisini çeken şehirler arasında. Bu yılın ilk 10 ayında kente 13 milyon 372 bin 526 yabancı turist geldi.

İstanbul, son yıllarda kongre turizmiyle de ön plana çıktı. Uluslararası toplantı sektöründe İstanbul’u temsil eden İstanbul Ticaret Odası’nın iştiraki İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB), pandemi sonrası çalışmalarını bu alanda daha da hızlandırdı. İTO Haber'de yer alan habere göre, kongre turizminde daha etkin bir rol oynamak isteyen ICVB; Turizm Bakanlığı, belediyeler ve turizm STK’ları ile işbirliği yaparak atağa geçti. Böylece İstanbul kongre turizmine verilen önemin meyveleri de kısa sürede alınmaya başladı.

12'NCİ SIRAYA YÜKSELDİ

Dünyadaki tüm destinasyonlarda gerçekleşen kongrelerin istatistiğini tutan Uluslararası Kongre ve Toplantılar Birliği’nin (ICCA) raporuna göre İstanbul, 2021’de fiziki toplantılarda 1.234 şehir içinde 2019’a göre 32 sıra birden ilerleyerek 12. sıraya yükseldi. İstanbul; 2019 yılında 44’üncü, 2018 yılında 84’üncü, 2017’de ise 133’üncü sıradaydı.

YÜKSEK GELİRLİ TURİST

2021’de Amsterdam, Roma, Stockholm gibi Avrupalı rakiplerini geride bırakmayı başaran İstanbul, bu yıl 42 uluslararası kongreye ev sahipliği yaptı. Yüksek gelirli ve nitelikli turist olarak değerlendirilen kongre ve toplantı turistleri, kişi başı ortalama 3 bin dolar harcama yaparak, kent ekonomisine katkı sağlıyor.

ETKİN TANITIM

Peki, İstanbul nasıl bu kadar hızlı bir yükselişe geçti? ICVB’nin yaptığı çalışmalar sonucunda dünyaca ünlü turizm platformu TripAdvisor’da İstanbul’un görünürlüğü yüzde 301 arttı. Yeni nesil destinasyon yönetimi ve pazarlama modeli olan One İstanbul’da başlatılan sosyal medya kampanyası ve fotoğraf yarışmaları ile İstanbul’un 8 milyonun üzerinde etkileşim alması sağlandı. ICVB, uluslararası kongre turizmi fuarlarında da İstanbul destinasyonu olarak yer almaya başladı. 2021 ve 2022 yıllarında IBTM Barselona, ATM Dubai ve IMEX Frankfurt gibi uluslararası fuarlarda İstanbul’u başarıyla temsil etti.

GERİ BİLDİRİM

Fuarlar, işbirliği görüşmeleri açısından verimli geçerken, eksikleri gözden geçirme fırsatı da sunuyor. İstanbul tanıtımı ve kongre kazanımlarının daha çok geliştirilmesi için fuar ziyaretçilerini ve hedef kitleyi etkileyecek ‘fuar içi etkinlik’ organizasyonlarının önemi, fuar katılımları ile daha iyi anlaşılıyor. ICVB, fuar idareleri ile işbirliği halinde pazarlama ve tanıtım çalışmalarını geliştirmeye devam ediyor.

ADAYLIK ÇALIŞMASI SÜREN KONGRELER

2024

* Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği Karaciğer Hastalıkları Zirvesi (Katılımcı sayısı 600 )

* Uluslararası Gençlik Nükleer Kongresi (Katılımcı sayısı 500)

2025

* Avrupa Karaciğer Araştırmaları Derneği Karaciğer Kanseri Zirvesi (Katılımcı sayısı 650)

* Avrupa Nöroradyoloji Derneği Kongresi (Katılımcı sayısı 1.000)

2026

Avrupa Kan ve İlik Nakli Derneği (Katılımcı sayısı 6 bin)

KESİNLEŞEN YENİ KONGRELER

Katılımcı sayısı 300 ile 25 bin kişi arasındaki birçok kongre ve toplantıya çeşitli destekler verildi ve şu kongreler İstanbul’a kazandırıldı.

2023

* Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü Kongre ve Fuarı

* Dünya Üroloji Kongresi

* Uluslararası Enerji Ekonomisi Derneği Kongresi: Katılımcı sayısının 600 kişi olması planlanıyor.

* Avrupa Nöroşirürji Dernekleri Birliği Eğitim Kursu: Katılımcı sayısı 250 kişi

2026

Dünya Buiatri Kongresi

2027

Dünya Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği Kongresi

NEDEN İSTANBUL?

* 8 bin 500 yıllık tarih

* Dünyanın en çok ziyaret edilen 8. şehri

* Dünyanın ilk ve en önde gelen uluslararası ticaret merkezi

* 553 yıllık Kapalıçarşı

* 24 saat yaşayan şehir

* Cazip ve rekabetçi fiyatlar

RAKAMLARLA

* 300 4 ve 5 yıldızlı otel

* 121 Modern AVM

* 11 Teknopark

* 7 Kongre merkezi

* 3 Sergi merkezi

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.