İstanbul ilk yarıyı % 18.7 artışla kapattı...

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre 2012'nin ilk altı aylık döneminde kente gelen yabancı ziyaretçi sayısı 2011'in aynı dönemine göre yüzde 18.7'lik artışla 4 milyon 231 bine ulaştı.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul ilk yarıyı % 18.7 artışla kapattı...

Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları ile Haydarpaşa, Pendik ve Karaköy limanlarından alınan verilere göre; 2012 yılı ocak-haziran ayında İstanbul'a gelen yabancı sayısını geçen yıl ile karşılaştırıldığında yüzde 18.7 artış gösterdi.

2012 yılının ilk yarısında İstanbul'a gelen yabancıların toplamdaki yüzdeleri ise şöyle oluştu: Almanlar: %11.3, Ruslar: %6.2, Amerikalılar: %5.2, Fransızlar: %4.5, İngilizler: %4.5, İranlılar: %4.5, İtalyanlar: %4.2, Hollandalılar: %2.9, Libyalılar: %2.2, Ukraynalılar: %2.2, Japonlar: %2.1, İspanyollar: %2.0, Iraklılar: %2.0, Azeriler: %2.0, Suudi Arabistanlılar: %1.8, Diğer ülkeler: 42,4

BİLGİLİ: İSTANBUL 2012'Yİ 9.5 MİLYON CİVARINDA BİR SAYI İLE KAPATIR

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili'nin konuyla ilgili olarak, "İstanbul, 2012 yılının ilk yarısında, 4.230.612 uluslararası turisti ağırlayarak, geçen yılın ilk altı aylık verileriyle karşılaştırıldığında yaklaşık %19'luk bir artış gerçekleştirmiştir. Aynı istikrarın devam edeceğini varsaydığımızda 2012 yılını 9.5 milyon civarında bir rakamla kapatmayı tahmin etmekteyiz. Haziran ayında genel artışın dışında 1,5 puanlık farkın; Davos'un şehrimizde toplanması, Shopping Fast etkinliği ve özellikle okulların kapanması nedeniyle Arap ülkelerinden aile bazında gelenlerin sayısının artması ile gerçekleştiğini düşünmekteyiz.

Özellikle Suudi Arabistan ve Irak'ın ilk on içerisine girmesi dikkat çekicidir. Haziran ayı rakamlarında Amerika'nın ikinciliğe yükselmesi, stratejik ortaklığın İstanbul bazında turizmde de gerçekleşme yolunda olduğunu göstermektedir. Rus turistlerin ise yaz aylarının gelmesi ile birlikte tatil yörelerine yöneldiğini anlaşılmaktadır.
 
İstanbul olarak yılın ilk yarısını istikrarlı bir başarı ile kapatmamızla ilgili şu şekilde bir değerlendirme yapmak mümkündür: Küresel ekonomik krizin hafiflemiş olmakla birlikte, halen turizm sektörü üzerindeki etkisini sürdürdüğü göz önünde bulundurulduğunda; yükselişin istikrarlı bir şekilde devam etmesinin çok anlamlı olduğu düşünülmektedir.
 
Bu sağlıklı tablonun ortaya çıkmasında; İstanbul'un dünyanın önde gelen bir kültür-sanat-tarih-arkeoloji ve turizm başkenti olarak, küresel düzeyde, bilinirliğinin pekişmesi; şehrin 8500 yıllık geçmişiyle, dünya tarihine yön vermiş medeniyetlerin başkenti sıfatıyla zihinlerde yer etmesi ve bu çerçevede, İstanbul'un mevsimselliği aştığı ve sürdürülebilir turizm ilkeleri çerçevesinde sağlıklı bir şekilde büyüme kaydettiği görülmektedir.
 
Nihai olarak yılın ilk yarısına ilişkin bu başarı; İstanbul'da turizm siyaseti yaklaşımı doğrultusunda ortak bir uyum ve sinerji içerisinde çalışan tüm sektöre aittir. Bununla birlikte turizm altyapısını geliştirmede büyük katkı yapan yerel yönetimlere aittir. Bu açıdan sektör çalışanlarını ve şehrin tüm yöneticilerini tebrik ediyoruz. En büyük sermayemiz; her şeyin bir arada ve eksiksiz olarak bulunduğu İstanbul'un bizatihi kendisi ve onun dinamizmidir, şehrimizin ve ülkemizin konumunun giderek önem kazanmasıdır, İstanbul'un giderek küresel ve güvenli bir destinasyona dönüşüyor olmasıdır."

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.