İstanbul’da turizm taşıtlarında yaş sınırı arttırıldı

Kasım ayı İstanbul UKOME toplantısında İstanbul’da turizm taşımacılığında kullanılacak taşıtlarda 10 olan yaş sınırı 12’ye yükseltildi. Toplantıda ticari araç şoför yaş sınırı da 26’dan 22’ye çekilmesi yönündeki teklif de kabul edildi.    

30/11/2021 11:30
İstanbul’da turizm taşıtlarında yaş sınırı arttırıldı

İstanbul UKOME Toplantısı İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın yönetiminde İBB Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, İstanbul Ticaret Odası tarafından turizm taşımacılığında kullanılan araçların yaş sınırının 19 olmasına yönelik teklifi görüşüldü ve yaş sınırının 10’dan 12’ye çıkarılması kabul edildi. Ayrıca toplantıda ticari araç şoför kullanım yaş sınırının da 26’dan 22’ye çekilmesi kararı da alındı.

Turizm Taşımacılığı Derneği (TTDER) Genel Sekreteri Mehmet Öksüz ve İstanbul Turizm Seyahat Acenteleri Derneği (TUSAD) Başkanı Hasan Bayram İstanbul UKOME’de alınan kararları Taşıma Dünyası’na değerlendirdiler.

TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: 12 yaş sınırı da yeterli değil

TTDER Genel Sekreteri Mehmet Öksüz: Turizm taşıtlarında 19 yaş sınırının olmasıyla ilgili talebimizi İstanbul Ticaret Odası’na biz yazılı olarak ilettik. İTO’da İstanbul UKOME’ye bu teklifi iletti. Yapılan toplantıda 10 yaş olan sınır 12’ye çıkarıldı. Ama biz 12 yaş sınırının yeterli olmadığını düşünüyoruz. İstanbul içinde bir turizm taşıtının yıllık 30 bin km’den fazla yapma imkanı yok. Zaten İstanbul trafiğinde geçirilen zaman araçların daha fazla km yapmasına da imkan vermiyor.

Araçların 6 ay yoğun şekilde çalışır, 6 ay yatar. Ayrıca artık yeni taşıtlar teknolojik olarak da çok mükemmel hale geldi. Bir araç 1.5 milyon km yapabilme teknolojisine sahip. Nasıl insan ömrü uzadıysa araçların da kullanım ömrü artık çok uzadı. Bakım aralıkları 40 bin km’ye kadar çıktı. 10 yıllık bir turizm taşıtının yaptığı km 300 bini aşmaz.

Ayrıca araçlar teknolojik donanımları artarken, kurlardaki yükselişle birlikte fiyatları da çok yükseldi. Yeni araç yatırımı yapmak artık hiçbir taşımacı için kolay olmuyor, bundan sonra da daha da zor hale gelecek. Biz 19 yaşa kadar kullanabilmemize yönelik tekliflerimizi yine iletmeye devam edeceğiz.

Yaş sınırından çok, şoför eğitimi çok önemli

Ticari araç kullanımlarında şoför yaş sınırının 22 olmasından çok şoförlere verilen eğitimin kalitesi. Avrupa ülkelerinde ticari araç ehliyetini almak hiç de kolay değil. Biz de de ticari araç ehliyeti almak çok kolay olmamalı. Ehliyeti aldıktan sonraki şoförün trafik deki aldığı cezalar da iyi izlenmeli. Kazaya karışan şoförün ehliyeti de iptal edilmeli.

Ehliyeti veren kurslar iyi denetlenmeli, puanlama olmalı

Ehliyeti almak için gidilen kurslarında çok iyi denetlenmeli. Kazaya karışan şoförlere eğitim veren kurslar incelemeye alınmalı. Hatta kurslara da puanlama verilmeli. Belirli puanın altına düşen ehliyet kursunun belgesi iptal edilmeli. Ayrıca ağır ticari araç kullanımı öncesinde ehliyeti alanlar 1 yıl araç kullanımı noktasında bir staj görmeli. Burada firmalarda bu staj sürecine özen göstermeli.

Eğitim gören kişiye bir puanlama vermeli. Biz eğer buna önem vermez isek şoför sıkıntısı büyüyecek. Ancak bu mesleğe girişi cazip hale getirecek ekonomik koşulları da oluşturmamız gerekiyor. Bir ticari araç kullanan şoför 7 bin TL’nin altında maaş almamalı. Motor kuryeleri dahi artık 6 bin TL ücret alıyor. Bu ücretleri verirsek bu meslek çok daha cazip hale gelecektir. Üniversiteler bünyesinde şoför bölümünü açmaktan çok meslek liselerinde bu işe yönelmeyi sağlayacak bölümler oluşturulmalı.

Pandemi sürecinde 2 yıl boyunca turizm araçları çalışmadı

İstanbul Turizm Seyahat Acenteleri Derneği (TUSAD) Başkanı Hasan Bayram: Araçların yaş sınırının 12’nin üzerinde olmasını bizde isterdik. Ama biz özellikle pandemi sürecinde turizm taşıtlarının parklarda yatmak durumda kaldığını gerekçe göstererek hiç olmazsa 2 yıl yaş sınırının uzatılmasını istedik.

İTO aslında her araç için ayrı ayrı bir yaş sınırı isteseydi daha uygun olurdu diye düşünüyorum. Bundan sonra bizim gelecekte turizm taşımacılığının durumuna bakıp belki de 15 yaş sınırına çekilmesi noktasında talebimiz olabilir.

Şoför yaşının 22 olması da yerinde bir karardır

Çünkü pandemi sürecinde bir çok şoför arkadaşımız farklı alanlara yöneldi. Şu an onların geri dönüşü de çok mümkün değil. Sezon başladığı anda çok ciddi bir şoför sıkıntımız olacak.

Bu nedenle genç arkadaşlara böyle bir imkan tanınması olumlu bir adımdır. Ancak turizm alanında ilk defa çalışacak şoförlerin de toplu taşıma aracı kullanmaya yönelik özel bir eğitime tabi tutulması gerektiğine inanıyoruz.

Pamukkale Turizm’e Ümraniye tesisine indirme, bindirme izni

Toplantıda Ümraniye İlçesi Şerifali Mahallesi Barbaros Caddesi 17 pafta 3263 parselde bulunan A Pamukkale Turizm’e ait yerin şehirlerarası araçlarına yönelik yolcu indirme ve bindirme yeri olarak kullanılmasına yönelik teklif uygun bulunarak kabul edildi.

5000 yeni taksi 11'inci kez reddedildi

Yine İBB tarafından işletilecek yeni taksi sistemi ve buna bağlı 5.000yeni taksi plakası tahsis edilmesi teklifi 11. kez reddedildi. İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB’nin 16 milyonun hayatını kolaylaştırmak için bu maddeyi UKOME’ye taşımaya devam ettiğini belirterek, İstanbul’un nüfusunun ikiye katlanmasına rağmen taksi sayısının 1990’lı yıllardan itibaren aynı kaldığını söyledi. Teklif kabul edilirse plakaların kamuda kalacağını belirten Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm bu gerçekleri 15 kez de 20 kez de anlatmaya devam edeceğiz. İBB olarak ulaşıma18 milyar liranın üzerinde para ayırdık. Vatandaşların ucuz ulaşım aracı kullanması için bir yılda toplu taşımayı 5.5 milyar lira sübvanse ettik. Hükümet temsilcileri ile Taksiciler Odasının,1.000 minibüs ve dolmuştan taksiye dönüşümüne 5 kez hayır dedikten sonra evet demesinin mantığı nedir?”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.