İstanbul'da turistlerden ayakbastı parası alınacak...

İstanbul'a gelen turist başına otellerden katkı payı alınması için hazırlık başlatıldı. Gelir, İstanbul'un kültür yaşamı için kullanılacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İstanbul'da turistlerden ayakbastı parası alınacak...

İstanbul da modaya uydu: Mali sıkıntı içinde olan İtalya ve Almanya’daki kimi şehirler gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de oteller üzerinden turistlerden ayakbastı parası alacak.   

Radikal'den Ömer Erbil’in haberine göre İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Ahmet Emre Bilgili İstanbul’a gelen her turist için otelcilerden katkı payı alınmasını önerdi. Bu konuda bir çalışma da yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Bilgili, dünyada farklı da olsa pek çok örneğinin bulunduğuna dikkat çekti.

Bu yılın ilk 10 ayında İstanbul’a gelen turist sayısının 9 milyona dayandığını ve bunun 5 milyonunun otelllerde konakladığını ifade eden Bilgili, oluşturulacak fonda toplanacak paraların İstanbul’da kültür sanat ve İstanbul’un tanıtımında kullanılacağını söyledi.

Turiste ‘vergi’ adı altında bir yükleme yapmanın İstanbul’u cazibe merkezi yapma çalışmalarına sekte vurabileceği için katkı payının turistten değil otelcilerden alınacağına vurgu yapan Bilgili ‘‘İstanbul kültür sanat ve tanıtım ofisi adı altında bir ofis oluşturulacak. İstanbul Valisi başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı , İBB, Kültür ve Sanat ağırlıklı STK’lar, TURSAB, TUROB, TUREK gibi kuruluşların ortaklığında yönetilecek. Projeleri kabul eden bağımsız kurullar olacak’’ dedi.

Avrupa’da uygulanıyor, bizde de değerlendirilecek...

Avrupa’da pek çok merkezde şehir vergisi adı altında otellerde konaklayan turistlerden 1 ile 5 euro arasında değişen miktarlarda vergi alınıyor. Belçika ’da işletmeciden vergi alınırken Fransa , Bulgaristan , Avusturya , İtalya gibi ülkelerde turistler alınan bedeli kendileri ödüyor.

Türkiye ’de ise turistlerden vergi alınmıyor. Yeni model için ise şehir vergisi kavramını kullanmanın hoş olmayacağını belirten Prof. Bilgili, şöyle konuştu: ‘‘Kültür Bakanlığı bütçesi düşük. Hükümet daha fazla bütçe ayırmak istese de bu ülkenin de gerçekleri ortada. Kültürün tüm dünyada olduğu gibi bizde de fonlanmaya ihtiyacı var. Şehirlerde bir fon oluşturmak elzem oldu. Bu fonu yine şehir düzeyinde harcamak gerekli. Dünyadaki uygulamaları inceledik ve bunu kendimize uygun hale getirmeyi planladık.

Sözlerimin tartışılmaya ihitiyacı var. Bu sözlerim hemen harekete geçilecek anlamı taşımasın. Müzakere edeceğiz, kurumlarla, sektörle tartışıp hangi model bize uygunsa ona karar vereceğiz. Ayakları yere basan bir fikir projesi olarak olgunlaştırıyoruz. Bir çalışma grubu oluşturacağız ve bu fikri nasıl hayata geçirebileceğimizi değerlendireceğiz.’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.