İstanbul'a bu yıl 20 milyon turist mi dediniz!

20 milyon turist bekleniyormuş bu yıl, İstanbul'a. Manşetlerde büyük büyük okuduk. 20 milyon, sayıyla. 3 gece ortalama konaklasalar, 60 milyon geceleme…

İhsan Türkus İhsan Türkus 06/01/2024 14:50
İstanbul'a bu yıl 20 milyon turist mi dediniz!

Bakanlık verilerine göre, 239 bin turistik belgeli yatağı var İstanbul'un. 20 milyon turist, otelleri yaklaşık % 70 gibi bir, yıllık doluluğa eriştiriyor, sayısal olarak.

 *** ***

Buna bir de yerli konaklamalar da eklenirse, en az % 80, %90 doluluk bütçelemesi gayet normal, otellerin.  Gel, gelelim, kazın ayağı hiç de öyle değil. İstanbul'un ilk 4 ayı, rezervasyonlara bakınca, %20’lerde bile değil.

 *** ***

Hoş, gerek TGA ya ödenen turizm payı, gerekse, Konaklama vergisi ödemeleri gerçekleşince, şapka düşüp, kel görünecek. Oysa, hiç olmazsa 20 milyon gibi hedef koyanlar, bir zahmet otelleri arayıp, mevcut rezervasyonları öğrenebilirlerdi.

*** ***

Ya da, havayolları firmaları. Ya da, seyahat acenteleri gibi. Ülkeye turist getirme konusunda, üst düzeyde yetkili kurumlara sorup, ona göre konuşmak, daha yerinde olurdu.

 *** ***

Hiç temeli olmayan, bu tür söylemler yerine, acaba neden diyerek, gerçekçi sorulara cevap aramak daha doğru olacak.

 *** ***

Sektörün tüm paydaşlarına yol gösterecek, çözümler önerecek, en önemlisi, nerede, nasıl, ve hangi yanlışlar yapılıyor da, turizmde geriye doğru gidiyoruz, diye düşünmek, gerekmiyor mu?

 *** ***

Laik Türkiye'nin lekelenmesine göz yummak, görmemek, duymamak, ses bile çıkarmamak, turizmcilere hiç yakışmıyor.

 *** ***

2023 ten sonra, 2024’e neden ve nasıl bu kadar kötü bir giriş yaptık, herkes, enine boyuna düşünüp, ona göre değerlendirmeli.

 *** ***

Çok basit!

Biz bu ülkede turizm

yapılsın istiyor muyuz,

yoksa,

istemiyor muyuz?

 *** ***

Bu sorunun cevabı çok önemli!

Hele, hele

İstanbul için,

o kadar önemli ki!


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.