İsrail krizinin turizme faturası, 4.5 Milyar Dolar...

Lykia Group'un Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu Baykal, Türkiye'ye her yıl gelen 600 bin İsrailli turistin bıçak gibi kesildiğini, Türk turizm sektörünün 4.5 milyar dolarlık bir gelirden olduğunu söyledi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İsrail krizinin turizme faturası, 4.5 Milyar Dolar...

Türkiye ile İsrail arasındaki kriz, turizm sektörünü de vurdu. Ölüdeniz ve Antalya'daki Lykia World otellerinin sahibi Zeynep Silahtaroğlu Baykal, geçen yıl ‘One minute' krizinin ardından İsrail'den gelen turist sayısının yüzde 50 düştüğünü, bu yıl ise ‘Mavi Marmara' baskınının ardından bu rakamın neredeyse sıfırlandığını anlattı. Charter seferlerinin tamamen bittiğini anlatan Baykal, "İsrail ile kısıtlı olan ticari ilişkilerde en büyük payı, turizm alıyordu. Eylül-ekim gibi dini bayramları var. Belki orada bir toparlanma olur diye ümit ediyoruz" dedi.

İsrailli turistin ağırlıklı olarak yüksek sezonda geldiğini, ayrıca sık sık 3-4 günlük tatil de yaptığını anlatan Baykal, şimdi Türkiye yerine Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a yöneldiklerini söyledi. Son dönemde Ortadoğu pazarının da geliştiğini hatırlatan Baykal, "Ancak onlar ağırlıklı olarak alışveriş için İstanbul'a geliyor. Bu nedenle asla İsrail açığını kapatamazlar" değerlendirmesinde bulundu.

CEO Forumu da iptal edildi...

Aynı zamanda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi olan Zeynep Silahtaroğlu Baykal, İsrail'le ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülkenin 20 top şirketinin katılacağı bir CEO Forumu düzenleme kararı aldıklarını, ancak son olaylar nedeniyle bu projenin de iptal edildiğini dile getirdi. Şubat ayında İsrail'e bir gezi düzenlediklerini anlatan Baykal, şunları söyledi: "TÜSİAD'ın muadili İsrailli dernek Manufacturer Association of Israel (MAI) ile iki ülke arasındaki ilişkileri sıkılaştırmak ve kısıtlı olan ticaret hacmini geliştirmek istedik. Orada bizi çok iyi ağırladılar.

 Onlarda inanılmaz bir Ar-Ge ve know how var. Bizde ise, inanılmaz bir potansiyel ve dinamizm... 5 sektör belirlemiştik. Tarım, tıp, enerji, bilişim-teknoloji ve turizm. Bu sektörlerde iş hacmini geliştirmek için CEO Forumu yapacaktık. Onlardan ve bizden en top 20 CEO katılacaktı. Bizim Koç, Sabancı, Eczacıbaşı, Turkcell ayarında buluşulacaktı. İlkini haziranda İstanbul'da yapmayı planlamıştık ve her yıl yapılacaktı. Ancak son olaylar nedeniyle karşılıklı dondurma kararı aldık."

 

Rakiplerdeki krizi kullanamadık...

Lykia Group Yönetim Kurulu Üyesi Attila Silahtaroğlu ise turizmde Türkiye'nin en büyük rakibi İspanya ve Yunanistan'daki krizin, Türkiye'ye kur nedeniyle olumlu yansımadığını söyledi. Rakiplerin bu dönemdeki sıkıntısını kur nedeniyle olumluya çeviremediklerini anlatan Silahtaroğlu, şunları söyledi: "Kur bizi de vurdu. Et fiyatları yüzde 40 arttı. Süt öyle... Toplamda tüm maliyetlerimiz ise en az yüzde 25 arttı ama gelir sürekli düşüyor. Burada herkesin tepesinde "bütçe bütçe" diye tutturuyorum. Adamlar, ‘biz euro bütçesini 2.15'e göre yaptık, şimdi 1.92. Biz ne yapalım' diyor. Onlar da haklı."

Yunanistan ve İspanya'da krize rağmen fiyat indiriminin de olmadığını vurgulayan Silahtaroğlu, "Sermayeleri çok güçlü olduğu için ‘bu yıl kriz var, fiyatımı yüzde 20 düşüreyim' diye bakmıyorlar. Biz daha zayıf bir sermaye yapısına sahip olduğumuz ve daha agresif davrandığımız için hemen fiyatları indiriyoruz. Ne yazık ki ortak dili konuşma geleneğimiz de yok. Herkes kendi gemisini kurtarmaya çalışıyor. Biraz daha sabretsek bizimle rekabet etmeleri çok zor. Yeter ki fiyat indirmeyelim" değerlendirmesinde bulundu. Turizm Yatırımcıları Derneği olarak yeni bir endeks çıkaracaklarını açıklayan Silahtaroğlu, Turizm Yatırım Endeksi'nde her ay bir işletmede girdi olarak ne varsa kalem kalem yer alacağını, böylece maliyetlerin ne kadar arttığının kesin olarak görülebileceğini söyledi.

 

Antalya'da gelir yüzde 50 arttı...

Lykia otellerinin krizden çok fazla etkilenmediğini vurgulayan Silahtaroğlu, geçen yıldan bu yana ortalama oda gelirlerinde Ölüdeniz'de yüzde 22, Antalya'da yüzde 50 artış olduğunu belirtti. Silahtaroğlu, "Antalya'daki tesisin açılışı krize denk gelmişti ama çok çabuk toparladık. 2012 yılında gerçek rakamlarına ulaşacaktır" dedi. Antalya'da 120 milyon euroluk yatırımla hayata geçen Lykia World Antalya'nın bin 200 olan yatak kapasitesini 2 bin 400'e çıkaracaklarını anlatan Silahtaroğlu, bunun için 2013 yılına kadar 40 milyon euroluk bir yatırım yapacaklarını kaydetti. Silahtaroğlu, Ölüdeniz'deki otel için de 10 milyon euroluk renovasyon yatırımı planladıklarını ifade etti. (Referans)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.