İsmail Çağlar: Batı Avrupa bizi sevindirecek

APara’nın Ekonomi Notları programına konuk olan IC Hotels Green Palace & Residence Genel Müdürü İsmail Çağlar, turizm gündemini değerlendirdi.

30/03/2024 12:51
İsmail Çağlar: Batı Avrupa bizi sevindirecek

Nevruz, Paskalya ve Ramazan Bayramı’nın art arda gelmesi noktasında turizmciler olarak kendilerini şanslı gördüklerini belirten IC Hotels Green Palace & Residence Genel Müdürü İsmail Çağlar, “Nevruz nedeni ile ciddi rakamlarda İranlı turist ağırlıyoruz. Yüzde 60 beklerken yüzde 70-80 bandına ulaştık.

Mart sonu itibariyle başlayacak Paskalya tatili için de Batı Avrupa’dan özellikle de Alman pazarından yoğun rezervasyon alıyoruz. 9 güne çıkan Ramazan Bayramı tatili ile de iç pazarımız daha uzun ve uygun bir tatil fırsatı yakalamış olacak. Elimize geçen ilk verilerde bize güzel bir bayram geçireceğimizi gösteriyor” dedi.

Batı Avrupa bu sezon yükselen pazar

Batı Avrupa’nın bu sezonun yükselen pazarı olduğunu vurgulayan Çağlar, tourismtoday'de yer alan habere göre, “Sezonun ilk fuarını İngiltere’de gerçekleştirdik. İngiliz pazarından güzel talep var. Ama özellikle Alman pazarında ciddi bir artış yaşayacağız. Geçen sene 6,2 milyon Alman turist ağırladık ve bu sayının bu sezon 7 Milyona çıkmasını hedefliyoruz. Almanya, bu sezon bizim birinci pazarımız olacak gibi görünüyor. Batı Avrupa bizi sevindirecek. Geçtiğimiz sezonlarda yoğun tanıtım çalışmaları yapıldı ve bu çalışmaların meyvelerini bu sene alacağız” dedi.

Çağlar, Türkiye’nin en büyük pazarlarından olan Rusya ile ilgili olarak ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Rusya, şu an biraz tedirgin bir Pazar konumunda. Ülkede savaş ekonomisi hakim. Geçtiğimiz sezon erken rezervasyonlar noktasında elimiz kuvvetliydi, iyi rezervasyonlar alıyorduk. Bu sezon Rus turistlerin harcamaları da değişmiş durumda, kısıtlamaya gidiyorlar. Bir de Rusya, iç pazar çalışmalarına yönelmiş durumda.

Mayıs ayında rezervasyonların yükselmesini bekliyoruz ama hedeflerimizin üzerine çıkamayacağız gibi görünüyor. Ukrayna’dan direkt turist gelişi yok. Çoğu Ukrayna vatandaşı zaten Polonya gibi ülkelere taşındı ve oradan geliyorlar. Polonya demişken Benelüks pazarından aldığımız talep de iyiye gidiyor. Bu pazarla ilgili olarak da beklentiler içerisindeyiz.”

2024 sezonu 1 Nisan’da başlayacak 

2024 sezonunun 1 Nisan’da başlayacağını açıklayan Çağlar, “Turizmcilerimiz olarak beklentimiz yüzde 20-30 bandında Türk misafir ağırlayacağımız yönünde. Malum ekonomi nedeni ile tüketici harcamalarında kısıtlamalar söz konusu fakat hem erken rezervasyonla hem de Bayram tatilinin bahara denk gelmesi yerli turist açısından da iyi bir etken.

İç pazar yılda 1 kere tatil yapılabiliyor. Bayram nedeni ile tatillerini bu dönemde değerlendirebilirler. Yazın yerini tutmasa da yüksek sezon olarak adlandırdığımız Temmuz-Ağustos aylarından daha uyguna tatillerini bu dönemde gerçekleştirecek yerli misafirlerimiz. Havalar Antalya’da iyi seyrediyor. Güzel bir bayram geçireceğiz” ifadelerinde bulundu.

Antalya’nın Akdeniz çanağında rakipsiz olduğunun altını çizen Çağlar, “Antalya, Akdeniz turizminin başkenti. Tesis olarak Akdeniz çanağında yer alan hiçbir destinasyon Antalya ile yarışamaz. Otellerimizin yeniliği, kalitesi, kapasitesi olsun rakibimiz yok. Turizm çeşitliliği açısından da geniş bir yelpazeye sahibiz. 12 ay turizmi tam anlamı ile yerine getiriyoruz. Ege bölgesinde böyle bir şans yok. 6 aylık kısa bir sezonları var ne yazık ki. İyi ürünlere sahipler, havalimanlarına da ulaşım kolay ama sezonun kısa olması hedeflere ulaşılmasını zorlaştırıyor” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.