İran'ın Antalya yasağı, Türk şirketlere yaradı...
İran'ın kendi havayollarına, Antalya uçuşlarını yasaklamasından 6 yıl geçti. Bu sürede yasağın ana kâr edicisi Türkiye’deki havayolları firmaları oldu.
.gif)
İran havayolları firmalarının, Antalya uçuşlarının yasaklanmasının üzerinden 6 yıl geçti. Türkler çeşitli havayolları firmaları ile haftada en az 30 sefer İran’dan Antalya’ya uçuş yapıyor. Bu uçuşlarla günde 5 binden fazla kişiyi Antalya’ya götürüyor. Yasak konulmadan önce Antalya’ya yolcu taşıma piyasası ağırlıklı olarak İranlı firmaların elindeydi. Yasağın gelmesi ile Türk firmalar uçak sayılarını katladılar.
İranlı turistlerin, yurtdışı seyahat tercihlerinin başında Türkiye geliyor. Sadece bu yılın temmuz ayında 14 binden fazla kişi İran’dan Antalya’ya gitti. Bu verilere göre Ruslar ve Almanlardan sonra Türkiye’yi ziyaret sıralamasında İranlılar üçüncü sırada yer alıyor. Yaz tatillerinin başlamasıyla İranlıların Türkiye ve başta Antalya seyahatlerinde büyük artışlar yaşanıyor.
Öyle ki İran’da yazılı basın reklamlarının büyük bölümünü Antalya tatili reklamları oluşturuyor. Buna rağmen Türkiye sevdalı İranlı turistleri Antalya sahillerine taşıma görevi yabancı havayolları firmaları tarafından yürütülüyordu. Yerli havayolları bu kârlı pazarda yer bulamıyordu.
2005 yılında İranlı turistlerin ve yerel havayollarının Antalya’ya gidişi yasaklandı. İlk başlarda bu kârlı pazardan kolay kolay vazgeçemeyen havayolları Antalya’ya yakın şehirlere seferler yaparak bu yasağı delmeye çalıştı. Ancak bu boşluğu en iyi şekilde değerlendiren Türkiye’deki havayolu firmaları tümüyle piyasayı ele geçirdi ve İranlı rakiplerini tümüyle sahneden sildiler.
Erdoğan tepki gösterdi...
İddialara göre 2005’te Türk televizyonlarında İranlıların Akdeniz sahillerindeki görüntülerinin yayımlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Tahran-Antalya seferlerini lağvetti. Bu mesele hatta Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan’ın tepkisine de neden oldu. Erdoğan, dönemin Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Perviz Davudi ile yaptığı görüşmede bu yasağın kaldırılmasını istedi, çünkü Türkiye’nin İranlı turistlerden elde ettiği gelir önemli ölçüdeydi ve Erdoğan bunu göz ardı edemezdi.
Şüphesiz, Erdoğan o gün Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen İranlı turistlerin sayısının azalmayacağını ve bu yasak sayesinde yoluculuktan elde edilecek gelirlerin tamamıyla kendi vatandaşlarının cebine gideceğini bilseydi ona karşı çıkmazdı. Öyle de oldu ve bu tarihten 6 yıl geçse de Türkler o meselenin arkasında durmadılar. İran’da ise bu süre içinde yerli havayollarının Antalya’ya gidiş yasağı kaldırılmadı. Türkler çeşitli havayolları firmaları ile haftada en az 30 sefer İran’dan Antalya’ya ucuş yapmaktalar ve bu uçuşlarla günde 5 binden fazla kişiyi bu şehre götürmekteler.
Şüphesiz geri dönen uçak sayısı da bu kadardır. Yasak konulmadan önce Antalya’ya yolcu taşıma piyasası ağırlıklı olarak İranlı firmaların elindeydi yasağın gelmesi ile Türk firmalar uçak sayılarını katladılar. Elbette İranlıların tek tercih ettiği şehir Antalya değil. Her yıl birçok turist İstanbul, Bodrum, Kuşadası ve Ankara’ya gidiyor ancak bu şehirler için yerel havayollarına bir kısıtlama söz konusu değil. (Airnewstimes.com)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: