İpekyolu, turizmin hizmetinde...

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, yeni turizm merkezleri oluşturulacak.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İpekyolu, turizmin hizmetinde...

Çayırhan'dan başlayıp Sakarya'nın Taraklı ilçesine kadar uzanan İpek Yolu'nda yapılacak olan çalışmalarda, ilk olarak tarihi dokunun korunması hedefleniyor. Daha sonra da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığıyla yapılacak ortak çalışmalarla güzergahın turizm destinasyonu olması planlanıyor.

Tarihi dokusu, kervansarayları, doğa merkezleri, yaylaları ve sivil mimari örnekleriyle ön plana çıkan Mudurnu, Göynük ve Taraklı gibi Osmanlı yerleşim bölgelerinin turizme kazandırılmasının ardından, tarihi güzergah, Antalya ve İstanbul'da yoğunlaşan turistlerin, Anadolu içlerine kaydırılması hedefleniyor.

Güzergah üzerinde incelemelerde bulunmak üzere Mudurnu, Göynük ve Taraklı ilçelerini ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, turizmin kıyıdan Anadolu içlerine kaydırılması için çalışma başlattıklarını söyledi. Günay, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması konusunda çeşitli bakanlıklarla işbirliği yaptıklarına işaret ederek, ''Bakanlığımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, üzerimize düşeni yapacağız. Çünkü Türkiye'de turizmin Anadolu içlerine yayılması gerekiyor. Bu güzergah, bu anlamda büyük bir potansiyeli olan güzergahtır'' dedi.

İpek Yolu güzergahının tarihi dokusunu koruduğunu anlatan Günay, ''Güzergahımızda, çeşitli kervansaraylar, doğa merkezleri, yaylalar ve sivil mimarlık örnekleri var. Çok uzun olmayan bir vadede bu güzergahın Safranbolu ve Beypazarı gibi bütünüyle bilinecek ve gezilecek bir turizm destinasyonu olması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz'' diye konuştu.

DÜNYA TURİZMİNİN MERKEZİ HALİNE GELECEK

Bakan Günay, çalışmalar neticesinde İpek Yolu güzergahının turizme kazandırılacağını ve bu şekilde turizm gelirlerinde büyük bir artışın meydana geleceğini söyledi. Güzergahın tarihi dokusunu koruduğunu vurgulayan Günay, ''Bölgenin fazla göç almaması nedeniyle sivil mimari örnekleri büyük ölçüde korunmuş durumdadır. Biz de bu korunmayı hızlandıracağız. Hem yeşilin içinde hem de tarihle iç içe bir güzergah ortaya çıkacağı için, bu bölge önce iç turizmin, sonra da dünya turizminin ilgi çeken merkezlerinden biri haline gelecek'' ifadelerini kullandı.

Ülke turizminin daha çok kıyılarda toplandığına dikkati çeken Günay, Anadolu'nun da turizmin nimetlerinden faydalanmasını istediklerini ifade etti. Günay, bu kapsamda bazı bakanlıklarla ortak çalışmalar içine gireceklerini belirterek, ''Öncelikli olarak ulaşım konusunda Ulaştırma Bakanlığı çalışmalar yapacak. Biz de tarihi yapıların bakımı ve onarımı için gereken katkıları yapıyoruz. Şehirlerin tarihi merkezlerinin korunup yeni yerleşim bölgelerinin dışarıda kurulmasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yönlendirecek'' dedi.

Anadolu'da alınan turizm yatırım teşviklerinde ciddi artışlar meydana geldiğini aktaran Günay, şöyle konuştu: ''Artık turizm, kıyıdan Anadolu içlerine kaymaya başlıyor. Şimdiye kadar İstanbul ve Antalya gibi bölgelerde yoğunlaşmıştı ama 2008 ve 2009'dan bu yana Anadolu'da alınan turizm yatırım teşvikleri, Türkiye'nin batısında alınan teşvikleri geçti. Bu da turizmin hızla Anadolu'ya yayıldığını gösteriyor. Biz de bu çalışmayı destekliyoruz.''


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.