Indigo Group, 250 Milyon Dolarlık yatırımla Kapadokya'da 4 tesis kuruyor

Indigo Group Yönetim Kurulu Başkanı ve JEMYAD Başkanı Ömer Tosun, "Şu anda Türkiye'nin en lüks termal turizm tesislerini yapıyoruz. 4 tane büyük tesis kuruyoruz 250 Milyon Dolarlık bir yatırımla. Hepsi Kapadokya bölgesinde olacak" dedi.

28/04/2025 00:35
Indigo Group, 250 Milyon Dolarlık yatırımla Kapadokya'da 4 tesis kuruyor

Indigo Group Yönetim Kurulu Başkanı ve JEMYAD Başkanı Ömer Tosun, Bloomberg HT'de Arzu Maliki'nin sunumu ile yayınlanan "Üst Düzey" programında Türkiye'nin jeotermal potansiyeline dikkat çekti. Tosun, yüksek maliyetlerden dolayı daha fazla yatırım için teşviklerin sağlanması gerektiğini belirterek, "Şu anda Türkiye'nin en lüks termal turizm tesislerini yapıyoruz. 4 tane büyük tesis kuruyoruz 250 Milyon Dolarlık bir yatırımla. Hepsi Kapadokya bölgesinde olacak.

Jeotermal seralar kuruyoruz bunlar da yaklaşık 100 Milyon Dolarlık bir yatırım olacak. Nevşehir ve Aksaray Bölgesi arasında petrol arama çalışmalarımız devam ediyor, inşallah rezerv çıkartacağız ve ülkemize de katkımız olur diye düşünüyoruz. Bir de karbon dioksit üretim tesisi kurduk 7 Milyon Dolara mal oldu bize. 160 ton günlük kapasitesi var. Bunları da endüstride kullanıyoruz. Bunun da bir bölümünü ihraç ediyoruz" dedi.

Ömer Tosun, programda şunları söyledi:

"Jeotermal enerjiyi sadece elektrik olarak düşünmemeliyiz. Jeotermal elektrik üretiminde Amerika birinci geliyor sonra Endonezya var sonra da Filipinler var ve sonrada Türkiye geliyor. Biz Dünya’da 3.’üncüyüz ama potansiyelimize bakarsak birinci olacak kapasitemiz var. Jeotermal dediğimiz şey fayların enerjisi ve alttaki sıcaklık. Biz bütün enerjiyi fayların üzerinden alıyoruz, fay olmazsa jeotermalin olması da zor.

Türkiye’nin her yerine baktığımız zaman aslında jeotermalin bütün zorluklarını çekiyoruz ama keyfini sürmüyoruz ki biz buralardan üreteceğimiz enerjiyle elektrik üretebiliriz, gıda güvenliği sağlayan seralar yapabiliriz ve turizmi çeşitlendirebiliriz. Jeotermal aynı zamanda sürdürülebilir ve çevreci. Biz Türkiye’de jeotermal seraları çoğaltsak şu anda 15 bin dönüm seramız var ama biz bunu 10 katına çıkarabiliriz böyle bir potansiyelimiz var. Türkiye’yi Dünyanın en büyük seralarının merkezi yapabiliriz.

"Petrolde verilen teşviklerin jeotermalde de verilmesi gerekiyor"

Özellikle enerjiye bağlı sondajların derinliği 2 bin metre civarında. Bugün bin metre bir jeotermal 1 Milyon 200 Bin Dolar, 2 bin metresi 2.5 Milyon Dolar yapar. Bu maliyetler sebebiyle teşviklerin sağlanması lazım, teşviklerle de yatırımlar çoğalacaktır. Biz Dünya Bankası ile bir çalışma yaptık, Ege Bölgesi'nde bu riskin yüde 40’ını Dünya Bankası karşılıyor, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da da yüde 60’ını karşılıyor.

Ancak onların da maliyeti çok yüksek oluyor. Mesela Dünya Bankası'nın istediği kriterlerde sondajı yaptığımızda 2 Milyon Dolara mal oluyor bu seferde teşviğin bir anlamı olmuyor. Ülkemizin en azından bizlere kullandığımız malzemede teşvik vermesi lazım. Petrolde verilen teşviklerin jeotermalde de verilmesi gerekiyor.

Turizmin de çeşitlendirilmesi çok önemli. Yani biz Türkiye’nin her yerinde termal turizmi yapabiliriz. Sağlık turizmi yani termal turizm ile turizmi 12 aya yaymış oluruz. Türkiye termal turizm tarafında Dünya’da merkez olabilir. Bunun için kesinlikle arazi verilmesi lazım ve yine teşviklerin verilmesi lazım. Bu konuda yeniden bir çalışma yapılması gerekiyor.

Indigo Group'un yatırım hedefleri

Biz Kapadokya bölgesinde hiç olmaz denilen sıcak su kaynaklarını çıkardık. Şu anda Türkiye’nin en lüks termal turizm tesislerini yapıyoruz. 4 tane büyük tesis kuruyoruz 250 Milyon Dolarlık bir yatırımla, hepsi Kapadokya bölgesinde. Jeotermal seralar kuruyoruz bunlar da yaklaşık 100 Milyon Dolarlık bir yatırım olacak. Yatırımlarda tabi dengeli gitmek durumundasınız, Nevşehir ve Aksaray Bölgesi arasında petrol arama çalışmalarımız devam ediyor, inşallah rezerv çıkartacağız ve ülkemize de katkımız olur diye düşünüyoruz.

Bir de karbon dioksit üretim tesisi kurduk 7 Milyon Dolara mal oldu bize. 160 ton günlük kapasitesi var. Bunları da endüstride kullanıyoruz. Bunun da bir bölümünü ihraç ediyoruz. Geçen sene 1 Milyon Dolarlık ihracat yaptık. Bu sene ihracatta hedefimiz daha fazla fakat daha fazla sondaj yapmamız gerekecek. Bunun yanında bir de lityum yatırımı yapacağız çünkü jeotermal sularda lityum da var ve bu da elektrikli araçlarda kullanılabilir."


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Tüm güncellemelerden e-posta yoluyla haberdar olun.