İlk on ayda, 2,3 milyon İngiliz geldi...

5-8 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen Londra fuarı sonrasında bir değerlendirme yapan TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, 'Ülkemize 2012 yılının ilk on ayında 2,3 milyon İngiliz turist geldi' dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
İlk on ayda, 2,3 milyon İngiliz geldi...

Bayındır, 'Bu sayı geçtiğimiz yıllar ile mukayese edildiğinde önemli bir artış göstermiyor. TUROB’un  değerlendirmeleri  2013 yılında İngiltere’den ülkemize gelecek turist sayısında önemli bir değişim olmayacağı yönünde. 2013’ün de 2012 gibi geçeceği kanaatindeyiz' diye konuştu.

Turizm sektörü tarafından en fazla katılım sağlanan organizasyonlar arasında yer alan WTM (World Travel Market) Turizm Fuarı, 5-8 Kasım 2012 tarihleri arasında, 188 ülkeden yaklaşık 5.000 kurum ve kuruluş’un katılımı ile 33. kez Londra’da gerçekleştirildi.

Londra Kültür ve Tanıtma Müşavirliğinin organizasyonu ile yaklaşık 1000 metrekare büyüklüğündeki Türkiye standı fuardaki en büyük ülke stantlarından biriydi. Türkiye standı içerisinde kamu ve özel sektörden 68 kurum ve kuruluş yer aldı.

Türkiye standı içerisinde yer alan TUROB standında, ziyaretçilere İstanbul ve Türkiye hakkında bilgiler içeren kitap, CD, harita’nın yanı sıra İstanbul Shopping Fest bilgi broşürü, The Hotel&Tavel Guide, Greenin Hotels Broşürleri ile İstanbul Özel İdaresi tarafından sağlanan İstanbul tişörtlerinin dağıtımı yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı ve Londra Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tolga Tuyluoğlu’nun katılımı ile düzenlenen basın toplantıda İngiltere pazarının genel değerlendirmesi yapılarak 2013 yılı için pozitif gelişmelerin beklendiği açıklandı.

TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, basın toplantısı hakkında aşağıdaki noktalara dikkat çekti:

   İngiltere’den en çok turist giden 7. ülke konumundaki Türkiye, bu pazardan yıllar itibari ile turist sayısında istikrarlı artış yakalamış olsa da erişilebilirlik anlamında maalesef önemli mesafe almamıştır. Bunun en önemli göstergesi hava yolu ile ulaşım imkânlarının ülkemizin tatil bölgelerinde sınırlı sayıda kalmasıdır. İspanya, Fransa gibi rakip ülkelere İngiltere’nin birçok yerel havaalanlarından dahi ulaşım imkânı varken, ülkemize sınırlı sayıda havaalanından sınırlı sayıda uçak ile ve çok daha yüksek ücretlerle ulaşım mümkün olmaktadır.

   Uçak ile ulaşımda Türk Hava Yollarının son derece başarılı çalışmaları İngiltere’den özellikle İstanbul’a ulaşımı kolaylaştırmıştır. Ulaşım imkânsızlıkları dikkate alındığında tüketiciler doğal olarak bireysel seyahatler yerine paket turları (ulaşım + transfer + konaklama birlikte) tercih etmektedirler. Nitekim ülkemize gelen turistlerin % 64’ü nün paket turu tercih ettiği görülmektedir.

   İngiliz turistler ülkemizde en çok Muğla (İçmeler, Marmaris, Bodrum, Fethiye), Antalya, İstanbul ve Aydın (Didim, Kuşadası)’ı tercih etmektedirler.

  2012 yılının ilk 10 ayında İngiltere’den ülkemize gelen turist sayısı 2,3 milyon kişidir. Bu sayı geçtiğimiz yıllar ile mukayese edildiğinde önemli bir artış göstermemektedir.

İngiliz turist sayısında artış olmamasının nedenleri ise toplantıda şöyle açıklandı:

1.   Paund’un Euro karşısında değer kazanması ile Euro bölgesi ülkelerinin rekabet şansları artmıştır. Zira TL’nin son yıllardaki güçlü yapısı birim fiyatların artışına yol açmıştır.

2.   İngiltere’den belirgin büyük havaalanlarından tarifeli seferler veya Charter seferlerle ülkemize ulaşım imkânı varken “Ucuz Maliyetli Uçak” (LCC) imkânı ülkemiz için yok denilecek kadar az olmasına karşın rakip ülkelerde gelişmiş durumdadır.

3.  İngiltere’de 54 milyon internet kullanıcı bulunmaktadır. (nüfusun %84’ü) Online turizmin hacmi 2011 yılı sonunda %4.3 artışla 12.3 milyar Paund’a ulaşmıştır. Ucuz ulaşım sağlayan havayolu şirketlerinin ülkemize olan seferlerinin çok az sayıda olması online seyahat alıcılarının tercihlerini diğer ülkelere kaydırmalarına yol açmaktadır.

4. İngiltere’de olumsuz küresel ekonomik koşullar devam etmektedir. 2012 yılında turizm amacıyla yurt dışına çıkışlar yaklaşık %10 düşmüştür.

5.  Yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle, ülkemize en çok turist getiren büyük bir tur operatörünün  kapasitesi önemli ölçüde daralmıştır.

6.  Londra’da düzenlenen Olimpiyat Oyunları ve Kraliçe’nin tahta geçişinin 60. yıl kutlamaları nedeniyle İngilizlerin bir kısmı evlerinde kalmayı tercih etmiştir..

7.  2010 yılında Ortadoğu’da başlayan “Arap Baharı” nedeniyle Mısır, Tunus gibi ülkelere gidecek turistler tercihlerini büyük oranda ülkemize yönelik kullanmışlar, sonuç olarak 2011 yılında beklentimizin çok üzerinde bir artış kaydedilmişti.  Bu grupta yer alan turistler koşulların düzelmesi ile 2012 yılında tatil tercihlerini tekrar Mısır Tunus gibi ülkelerden yana kullanmışlardır.

İngiltere’den Jet2.com, EasyJet ve Monarch havayolları 2013 yılı için Dalaman’a kapasitelerini önemli ölçüde artırma kararı aldılar. Bu durumun Muğla destinasyonunda bu yıl yaşanan düşüş karşısında 2013 yılında ziyaretçi sayısını artıracağı öngörülmektedir.

Diğer yandan Pegasus Havayolları Londra Stansted-İzmir seferlerine başlayacaktır. İngiltere pazarında termal turizm ve sağlık turizmi için önemli potansiyel görülmekte olup bu alanlarda tanıtım ve pazarlama yapılması olumlu sonuçlar verecektir.
 
Dünyanın en önde gelen golfçülerinin katılımı ile 9-12 Ekim 2012 tarihleri arasında Belek’te düzenlenen “Türk Havayolları Dünya Golf Finalleri” turnuvasının yapılması, Türkiye’de golf alanında ilk defa bu büyüklükte bir organizasyonun başarı ile düzenlenmesinin yanında turnuvanın 2013 yılında Golf turizmini olumlu etkilemesi beklenmektedir.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleri ve desteği ile İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) Genel Kurul Toplantısı 10-12 Ekim 2012 tarihleri arasında Belek’te, İrlanda Seyahat Acenteleri Birliği (ITAA) Genel Kurul Toplantısı ise 15-18 Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Bu organizasyonların kısa süre içerisinde olumlu yansımalarının gerçekleşeceği beklenmektedir.
 
Bütün bu olumlu gelişmelere karşın, TUROB’un değerlendirmeleri 2013 yılında İngiltere’den ülkemize gelecek turist sayısında önemli bir değişim olmayacağı yönündedir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.