ICVB ve TripAdvisor turistlerin yeni tatil tercihlerini araştırdı

Türkiye başlıca turizm pazarlarından ziyaretçilerin tekrar gelmesi için siyasi diplomasi atağı başlatırken, meslek kuruluşları da ticari diplomasi atağına geçti. İTO’nun başkanlığını yürüttüğü ICVB, TripAdvisor ile turistlerin yeni tatil tercihlerini araştırdı. Buna göre turistler en çok iptal sigortası ve hijyene önem veriyor.

07/07/2020 10:35
ICVB ve TripAdvisor turistlerin yeni tatil tercihlerini araştırdı

Turizm sektörü, 2019’da 51 milyon 860 bin ziyaretçi ile 34 milyar 520 milyon 332 bin dolar gelir sağladı. Bu yıl ise 58 milyon turist hedefleniyordu. Ancak koronavirüs salgını bu hedeflere ulaşmayı zorlaştırınca, turizmde hem siyasi hem ticari diplomasi devreye girdi. Avrupa Birliği, 1 Temmuz’dan itibaren seyahat serbestisi getirdiği listede, Türkiye ve Rusya’yı liste dışı bıraktı.

GÖZLER AB GÜNCELLEMESİNDE

Pandemi sürecinde Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası toplum tarafından örnek gösterilen Türkiye, bu konuda lobi çalışmalarına daha da hız vererek Almanya nezdinde bir dizi diplomatik girişimde bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’da mevkidaşı Heiko Maa ile görüştü. Olumlu geçen görüşme sonrası gözler Avrupa Birliği’nin bir sonraki seyahat güncellemesine çevrildi.

Rusya ise Türkiye’ye turist göndermeye oldukça sıcak bakıyor. Rusya Ulaştırma Bakanı Yevgeniy Ditrih, Türkiye’nin 15 Temmuz’da Rusya ile hava yolu ulaşımını tekrar başlatmaya yönelik teklifini değerlendirdiklerini söyledi. 

UKRAYNA İNİŞ YAPTI

Yoğun devam eden turizm diplomasisi sonucunda Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Marmaris’e gelerek bir dizi temasta bulundu.

Türkiye ile Ukrayna arasında koronavirüs tedbirleri kapsamında ara verilen uçuşların başlamasıyla 189 turisti taşıyan ilk uçak, 1 Temmuz’da Antalya Havalimanı’na indi. Ukrayna’nın Antalya Konsolosu Viacheslav Khomenko da turistlerin artık gelmeye başladığını dile getirdi. Herkesin kurallara uymasını isteyen Khomenko, “Her yıl Ukrayna’dan gelen turist sayısında yüzde 20 artış görüyoruz” dedi.

EN DOĞRU YER TÜRKİYE

Türk hükümetinin, sürecin en başından beri şeffaf bir iletişimle mevcut durumunu ve ulaşılmak istenen hedefin ne olduğunu kamuoyuyla paylaşan SunExpress üst yöneticisi Max Kownatzki ise tatil için en doğru ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Kownatzki, Covid-19 sonrası seyahat trendlerine göre Avrupa’nın birçok yerinde ekonomik toparlanmanın zaman alacağına işaret ederek, krizin galibinin, ‘güvenli, hijyenik ve uygun maliyete karşılık yüksek değer sunan ülkeler’ olacağını söyledi.

Kownatzki, birlikte çalıştıkları uluslararası turizm kuruluşlarının Türkiye’ye bakışını şöyle özetledi: “İş ortaklarımızdan aldığımız geri bildirimler uzun vade için çok olumlu. Avrupalı misafirlerimiz Türkiye’nin iklimini, tatil bölgelerini çok beğeniyor. Yasakların kaldırıldığı Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye turist getirmeye başladık.”

TURİSTLER SEYAHATE HAZIR

Pandemi sürecinde ICVB’nin gerçekleştirdiği webinara katılan TripAdvisor Destinasyon Satış Müdürü Chad Shiver, TripAdvisor kullanıcılarıyla gerçekleştirdiği pandemi sonrası seyahat anket sonuçlarını açıkladı. Ankete göre;

* Turistlerin yüzde 63’ü mayıs ayının ilk haftasını olası seyahat araştırmaları yaparak geçirdi.

* Turistlerin yüzde 89’u kriz sonrası ilk 6 ay içerisinde, yüzde 48’i ise ilk 3 ay içerisinde yurt dışı seyahatine çıkmak istediğini belirtti.

* Seyahat kısıtlamaları kaldırıldığında en çok dinlenme, doğa gezisi, tarihi keşif ve plaj tatillerinin tercih edileceği belirtildi.

* Katılımcıların yüzde 76’sı bir sonraki seyahatleri için rezervasyon yaptıkları her şeye ilişkin esnek iptal politikalarının şart olduğunu söyledi.

* Bir konaklama yerinde kalmak için en önemli hususların temizlik, iptal sigortası ve indirim olduğu bildirildi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.