IATA: Havayolu şirketi kurmak anlamsız...
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), "Hava yolcu taşımacılığında herkes kazanıyor, bir tek havayolu kazanmıyor! IATA’ya göre havayolu şirketlerinin kar marjları çok düşük! Havayolu şirketlerine akaryakıt verenler, bakım yapanlar hatta uçak biletine aracı olanlar bile iyi kazanırken, havayolu şirketinin kendisi kazanmıyor" açıklaması yaptı.
.jpg)
Birliğe göre yüzde 4’ün altında kalan kar marjları, havayolu şirketlerinin ayakta kalabilmesi ve geleceğe yatırım yapabilmesi için fazla düşük. Üstelik AR-GE, çevre ve pazarlama yatırımları çok düşük tutulmuşken durum böyle. Bu kalemlere hakkıyla yatırım yapılsa, kar marjı yüzde 1’in de altına düşecek veya zarar kaydedilecek.
Havayollarının ‘zarar verici’ rekabetten vazgeçip, bilet fiyatların makul bir zam yaparak, kar marjlarını yüzde 7,5’lar seviyesine çıkarmayı şiddetle tavsiye eden IATA, şu haliyle yeni bir havayolu şirketine yatırım yapmanın anlamsızlığının altını çiziyor.
IATA’ya göre havayolu şirketiyle aynı risk grubuna giren diğer sektörlerdeki yataırm alanlarında ROIC (Return on invested capital) oranı yüzde 7,5 iken, havayolu şirketlerinde gerçekleşen oran yüzde 3,9. IATA’ya göre bu gidişle sektöre yatırımcı bulmak giderek zorlaşacak ve daha çok sayıda mali açıdan az veya orta dayanıklı havayolu şirketi kapanacak.
“Profitability and the Air Transport Value Chain” isimli raporu hazırlayan IATA, Havacılık sektörünün yarattığı katma değerden en az pay alanın havayolu şirketlerinin kendisi olduğunu kaydetti. Bun göre bu sektörden yaşayan diğer alt sektörler, bu katma değerden çok daha fazla pay alıyorlar.
IATA, son yıllarda kendini geliştiren havayolu şirketleri daha prodüktivitede daha iyi rakamlarla ve yakıtı daha ekonomik kullanım sayesinde yolculuk maliyetlerini azaltmışlar ancak bu verimlilik artışı kar marjlarına yansımamış ve sadece daha düşük bilet fiyatlarıyla tüketiciye yaramış.
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: