Hollanda'da fuarın yıldızı Türkiye oldu

Hollanda’da 49’uncusu düzenlenen Utrecht turizm fuarı, bu yıl birçok açıdan Türk turizmindeki değişimin sinyallerini verdi.

Hüseyin Baraner Hüseyin Baraner 13/01/2019 22:35
Hollanda'da fuarın yıldızı Türkiye oldu

Aynı zamanda fuarı ziyaret eden 100 bin ziyaretçinin ülkemizin otel ve konaklama tesislerimizin muhteşemliğinden, sektörümüzün kolay kopyalanmayacak hizmet kalitesinden ve turizm çalışanlarının çalışkanlığından olumlu etkinlendiğini söyleyebiliriz.

2016 yılında taziye alanına dönen standımız, sadece 3 sezon sonra 2019 yılında fuarın galibi olarak, rakip ülkeler tarafından bile kutlandı. Fuarda işler yolunda olunca, biz de bu yıl Hollanda’nın içine de bir göz atalım dedik.

Hollandalılar da aynı ülkeleri gibi karakter olarak dümdüz insanlar

Hollanda düm düz bir ülke. Bir küçücük tepe bile yok ülkede. Hollandalılar da aynı ülkeleri gibi karakter olarak dümdüz insanlar. Doğruya doğru, eğriye eğri diyen, sevimli ve kibar bir toplum. Dünyayı pek kafalarına takmayan, sakin, yardımsever, adil mutlu bir halk. Umursamaz görünseler de, siyasi ve özellikle tüketici konularında haklarını en bilinçli savunan toplumların başında gelirler.

Komşuluk ilişkileri güçlü olduğundan, ağız propagandasının en etkin olduğu toplumdur Hollandalılar. İyiyi de, kötüyü de komşularına ve tanıdıklarına hemen anlatırlar. On binlerce dernek ve klüpte her hafta en az bir kere mutlaka buluşlar.  Konuşkandırlar. Özel ilişkilerde çabuk darılmazlar, ancak çabuk üzülürler.

Genelde neşelidirler. Güneşe taparlar, denizden çıkmazlar. Güneş azıcık kendini biryerlerden göstersin, salondaki 2'li kanepeyi hemen dışarı kapının önüne veya küçücük bahçelerine çıkarıp, yanına da bir sehpa ve üzerine meyve salatası, kadehte buzlu içki hazırlayarak, bacaklarını yakan, gülümseyerek yoldan geçen bisikletleri seyreden insanlardır Hollandalılar.

Yabancı ürünlere, değişik tadlara, lezzetlere  ve kültürlere çok açıktırlar

Hareketli ve dünya ile iletişim içindedirler. Bisikletleri ve cep telefonlarını yanlarından hiç ayırmazlar. Hepsinin dünyanın bir köşesinde aktif temasta olduğu bir akrabası, dostu, iş arkadaşı mutlaka vardır. Çok iyi İngilizce konuşurlar, Almanca anlarlar. Kültüre ve sinemaya çok bağlıdırlar. Müziği ve eğlenceyi çok severler. Tatil ve turizmin de her dalına aşıktırlar. 

Çadır, kamping ve her çeşit sportif etkinliklerden dalgıçlığa, golften kültür turlarına, hatta çıplaklar kamplarından tüm maritim aktivitelere ilgi duyarlar. Takıntısızdırlar. Aynı kişi lüks tatil de yapar, çadırda da uyur, otantik salaş yerlere de bayılır. Sanayi ülkesidirler, bilgisayarlı seralarda domates yetiştirirler, Avrupa çiçek pazarını ellerinde tutarlar.

Lale’yi hiç yazmayayım, daha iyi olur

Ticareti çok severler, iyi de yaparlar, 5 kıtada aktiftirler. Ticaret iki yönlüdür: Hollanda’da yaşamasa bile milyona yakın insanın bir Hollanda şirketi kurması ise, küresel çağın yeni trendidir. Ancak, insan haklarına bağlı oldukları kadar, bireysel özgürlükler konusunda çok liberaldirler.

Taviz vermezler, organize olup protesto ederler. Hollanda’daki sert kriterler ve standartlar, ülkenin bazı ürünlerin iç ve dış ticaret rakamlarını, bir indirir, bir çıkarır. 

Yeniden fuara dönersek

Fuara yeniden döndüğümüzde, Hollanda pazarında geçen son iki yıla göre, iki rakamlı artışlar olduğunu öğreniyoruz. Ancak, Hollanda’da daha yapılacak çok işimiz var. 2019 sezonunda Antalya 500 bin, diğer destinasyonlarımız 300 bin Hollandalı bekliyor. 1 milyon 200 bin yolcu ile zirve yaptığımız 2015 sezonun 500 bin kişi altında olduğumuzu da, hatırlatmakta fayda var.

Corendon gibi Türk kökenli kurumsal bir şirket Hollanda’da olmamış olsaydı, kaybımız çok daha büyük olacaktı. Pazarı yeniden geri kazanmamız da, uzun yıllar sürecekti. Hollanda pazarına çok önem veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yoğun programına rağmen günü birlik aktarmalı olarak ve toplam 8 saat uçarak Utrecht’e geldi.

İki ülke arasındaki dostluğun yeni fotoğrafı 

Bakan Ersoy ve Utrecht Belediye Başkanı ve aynı zamanda mülkü amiri olan Jan Van Zanen’in ile Türk standının açılış konuşmalarında sergiledikleri çok sıcak ve samimi duruş, Hollanda medyasında iki ülke arasındaki dostluğun yeni fotoğrafı olarak yerini aldı.

Ersoy, Avrupa ülkeleri ile ilişkilerinin düzelmesi için toplumlararası sosyo/ kültürel faaliyetlerin artırılmasını hedefe koyduğunu vurgularken; bizleri de Avrupa ile köprüler kurmaya davet etti. Bakan Ersoy'un “Siz ilişkileri ne kadar iyileştirip kuvvetlendirirseniz, aradaki turizmi de o kadar kuvvetlendirmiş oluyorsunuz” sözleri, hem Hollandalıları, hem de Türkleri umutlandırdı.

Erken rezervasyon rakamları % 30 artışı yansıtıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy konuşmasında, “Zaten bunun ciddi yansımalarını rezervasyonlarda da görüyoruz. Hollanda’dan Türkiye’ye olan yolcu trafiği geçen sene yaklaşık yüzde 33’lük artışla kapanmıştı. Şu anda erken rezervasyon rakamlarına baktığımız zaman yine yüzde 30 civarında bir artış öngörülüyor” dedi.

Hollanda gerçekten önemli bir pazar. Küçük coğrafyasına rağmen ekonomisi çok güçlü bir ülke. Hollanda'daki günlük gazete NRC Handelsblad ve De Volkskrant'a göre, Hollanda'da turizm, ülke ekonomisi için büyümekte ve hızla daha çok önem kazanmakta.

Hollanda turizmde hızla zirveye koşuyor

Örneğin, turizm endüstrisinden elde edilen gelirler, 2010'dan bu yana yaklaşık dörtte bir oranında arttı. Hollanda Ekonomik İşler Bakanlığı tarafından görevlendirilen Merkezi İstatistik Bürosu (CBS - Hollanda Merkez İstatistik Ofisi) tarafından yapılan bir çalışmaya göre, Hollanda’daki tüm turizm faaliyetleri artık devlete yıllık 77 Milyar Avro getiriyor.

2018’de yabancı turistler, Hollanda'da 23 Milyar Avro harcadı. Hollandalılar'ın kendi iç tatilleri, gezileri ve diğer boş zaman etkinlikleri için geçtiğimiz yıl 46 Milyar Avro harcadı. Bu rakamın 17 Milyar Avro'su dış ülkelere yapılan seyahat ve tatiller için ödendi.

Turizm endüstrisi Hollanda için büyük bir güç 

Turizm endüstrisi Hollanda için büyük bir güç ve istihdam motoru oldu. Oteller, restoranlar, seyahat acenteleri, havayolları, 2018 yılında toplam 700 bin Hollandalı'ya iş imkanı sağladı.

Hollanda ve Türkiye turizmi yeniden hareketleniyor. Bana göre ülkemiz Hollanda’dan yaz aylarında 1.3 bin, kış aylarında 200 bin, toplamda en az 1.5 milyon turist hedeflemeli.

Türkiye-Hollanda ortaklığıyla Lale Club kurulmalı

Hollandalı 3'üncü yaş dernekleri, spor klüpleri ve şirketlere yönelik otel içi wellness ve spor gibi tanıtım ve yeni paketler sunulmalı; bu yeni başlayan kuvvetli hareketliliğe güç verecek yaklaşımlarda bulunmalıyız.

Ayrıca, “Türkiye Hollanda Lale Club"ı kurup, iki ülkenin insanlarını daha sık bir araya getirecek kültürel ve sportif çalışmalar yapmanın da tam zamanı. Böyle bir organisazyonda görev alacak, uzun yıllardır Hollanda’da yaşayan çok değerli insanlarımız olduğunu da ayrıca hatırlatmak isterim.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.