Hırçın Karadeniz’in sakin kızı Cide…

Bütçenizi fazla zorlamayacak, keyif de verecek bir tatil düşünüyorsanız yolunuzu Kastamonu Cide’ye çevirmenizi öneririm. Hırçın Karadeniz’in kıyıcığındaki Cide, doğadaki bütün renklerin buluşma noktasıdır Cide.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Hırçın Karadeniz’in sakin kızı Cide…
Kerem KÖFTEOĞLU

Doğa turlarına meraklıysanız Valla, Aydos, Kısık, Loç ve Malyas Kanyonu’ndan büyük keyif alacaksınız. Mağaraları, endemik bitkileri, şaleleri ve bindir çeşit çiçekleri sizi büyülemeye yetecektir. Cide’nin adı Helen dilinde “deniz kıyısı, kumsal kıyı” anlamına geliyor. İlçeye adını veren kıyıların tümü halk plajı gibi hizmet veriyor. Şemsiyesi, şezlongunu kapan, hırçın Karadeniz’in sakin kızı Cide kıyılarında deniz ve güneşin tadını çıkarıyor.

Cide’nin 90 kilometrelik denize kıyısı, 11 kilometrelik merkez plajının yanı sıra, Kapısu, Değirmenağzı, Köselialtı, Gazallıaltı, Çoşnaraltı, Bedi Yalısı, Gayva Yalısı, Guble Yalısı, Girivli Yalısı ve Fakaz Yalısı gibi kumsalları da bulunuyor.

Karadeniz’in kıyısı diyoruz ya, deniz ürünlerinin damaklara hitap eden lezzetlerinden söz etmemek olur mu?  Cide’de hamsi, istavrit, barbun, çinakop ile ızgarada balığın her çeşidini bulabilirsiniz. Balıktan sonra kestane balı veya ceviz helvasını mutlaka denemelisiniz.

Han Bahçe’nin kahvaltısı
Edebiyatımızın çınarlarından Rıfat Ilgaz’ın memleketi Cide’de şimdi kendi özgü dekor ve sunumuyla kahvaltı veren Han Bahçe de hizmet veriyor. Han Bahçe’de kahvaltılık Cide ormanların ağaçlarından yapılmış çatal-kaşıkla veriliyor.
Has Bahçe’nin işletmecisi Uğur Gürsoy’la sohbet edince, buranın aynı zamanda pansiyon hizmeti verdiğini de öğrendim. Gürsoy, birkaç odadan oluşan pansiyonunda misafirlere oda-kahvaltıyı kişi başı günlük 50-60 liradan sunduklarını söylüyor. Ayrıca, doğa meraklılarına doğa turu düzenlediklerini de ekliyor.

Uysal koy Gideros
Gideros, Karadeniz kıyısında olmasına karşın, mavi ve yeşili buluşturan uysallığıyla Karadeniz’in hırçınlığına tezat oluşturuyor. Hava ne kadar sıcak olursa olsun burada sizi Gideros’un serinliği sarmalayacaktır.

Gideros, Cide ilçe merkezine 11 km uzaklıkta, Cide-Bartın yolu üzerinde bulunuyor. Gideros, tarih boyunca denizcileri Karadeniz’in hırçın dalgalarına karşı korudu…
Sakin denizinde yüzmek isteyenlere deniz keyfi de sunan Gideros’ta lüksü olmayan ama son derece şirin pansiyonlar da var. Bu pansiyonlardan Gündoğdu Pansiyon ve Balık Lokantası’nı işleten Adnan Temizer, misafirlerine oda-kahvaltı hizmeti verdiklerini söylüyor. Temizer, balık lokantalarında dileyen misafirlerine akşam yemeği de verdiklerini vurguluyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.