Hedefimiz dünyaya yayılmak...

Küresel marka olmak için kolları sıvayan turizmcilerden ilk adımı Pronto Tour attı. Çin, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya'da acente kurmayı planlayan şirketin patronu Ali Onaran, "2 yılda 5 ülkede olacağız. Hedefimiz dünyaya yayılmak" dedi.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Hedefimiz dünyaya yayılmak...

Sinan Özedincik

Türkiye'de globalleşen şirketler kervanına turizmciler de katıldı. Pronto Tour bu şirketlerin başını çekiyor. Uluslararası alanda marka bilinirliğini artırmayı hedefleyen şirket, Çin, Ukrayna, Türk Cumhuriyetleri, Rusya gibi ülkelerde acenteler kurmayı hedefliyor.
'KOPYALA-YAPIŞTIR'CI DEĞİLİZ
 

Şirketin büyüme hızının son yıllarda yüzde 40'ın altına düşmediğini anlatan Onaran, şunları söyledi: "Ürünümüzü kendimiz geliştiriyoruz. Herkesin yaptığı turları yapmıyoruz. Ürünlerimize farklılık katmaya çalışıyoruz. Seksi ürünler sattığımızı düşünüyoruz. 'Kopyalayapıştır' olmayan ürünler geliştiriyoruz." Geçen yıl en iyi çıkış yapan destinasyonların başında Almanya'nın geldiğini anlatan ünlü turizmci, "Gemiyle Adriyatik turları, Büyük Britanya ve Beyrut çok tercih edildi. Turlarımızın yüzde 70'ini THY'nin tarifeli seferleriyle yapıyoruz. Yıllık 50 bin koltukluk protokol anlaşması imzalıyoruz" diye konuştu.

Global bir acente olmaya nasıl karar verdiniz?

Bir gün Temel Kotil ile öğle yemeğindeydim. "Global turizmci istiyoruz" dedi. O cümleyi hiç unutmuyorum. Dışarı çıktıktan sonra "Bu yapımızı nasıl Türkiye dışına taşıyabiliriz?" diye düşünmeye başladım. Ardından da yaptığımız işi dünyaya yaymaya karar verdim.

Yurtdışındaki acentelerin yapısı nasıl?

Genel olarak tur operatörlerinin ana işi insanları denize götürmek. Örneğin, Rusya'nın en büyük turizm acentesi Pegas'ı ele alın. 2 milyon insan taşıyıp, 2 milyar dolar ciro yapıyor. İşi sadece insanları denize götürmek. Bizimki bu değil. Biz başında rehberi olan, kültürel geziler organize ediyoruz. Bunu dünyada 1-2 marka yapıyor. Bu yüzden katma değeri yüksek olan kültür turlarını globalleştirebiliriz.

2 YILDA 5 ÜLKEDE OLACAĞIZ

Peki işe nerelerden başlıyacaksınız?

Dünyanın doğusundan başlamanın işimizi kolaylaştıracağını düşündüm. Çünkü oralar gelişmekte olan yerler. Çin'de Urumiçi ile anlaştık. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'dan başlayacağız. İlk acentemizi önümüzdeki günlerde Moskova'da açıyoruz. 8 ülkeyle öngörüşmelerimizi yaptık. 2 yıl içinde 5 ülkede olacağız.

Amacınız orada yaşayan Türkler'i buraya getirmek mi?

Hayır. Bakü ya da Moskova'da açacağımız acentelerle insanları Paris, Amerika, Afrika'ya götüreceğiz. Yerel halkın isteklerini göz önünde bulundurup turlar düzenleyeceğiz. Bazılarına 1-2 gece İstanbul'u eklemeyi planlıyoruz. Bu işi THY ile bağlantılı yapabiliriz.

Türkiye'nin % 12'sini taşıyoruz

2012 nasıl geçti?

Ciromuz 140 milyon liraya çıktı. Yurtdışı operasyonlarıyla 2 yıl içinde ciromuzu yüzde 25 büyüterek, 80 milyon dolar daha ekleyebiliriz. Hedefimiz bu yönde.

Türk insanı yurtdışı tatilini sevmeye başladı mı?

2.5 milyon kişi turlarla yurtdışına çıkıyor. Yurtdışına çıkan kişi sayısı toplam 9 milyon. Sağlık, fuar, akraba ziyareti, Suriye'ye gidip gelenler, hostes ve pilotlar da buna dahil. Pronto Tour Türkiye'nin yüzde 10-12'sini yurtdışına taşıyor.

2013 yaz tatil satışları ne durumda?

Erken rezervasyon aralıkta başladı. Yurtdışı turlarda yüzde 34 büyüdük. Şu anda da aynı oranda büyümeye devam ediyoruz. Geçen yıl planımız yüzde 18'di, 34'le kapattık. Büyüme rakamımızı 2 defa revize ettik. Bu yıl aralık ayında yaptığımız araştırmada yüzde 25'ti. Revize edeceğimizi düşünüyorum. Çünkü bu yıl da yüzde 30 büyümeyi yakalarız. Bu yıl yurtdışında "Romantik Yol", "Kenya, Tanzanya Safari Turları" ve "Kamboçya- Vietnam"a yoğunlaşacağız.

İlk çıkan İtalya'yı istiyor

En fazla neresi ilgi görüyor?

Mısır'a 10 bin kişi gönderiyorduk, bitti. Ama şimdi toparlanma var. 2013'te yeniden başlıyoruz. Mısır Turizm Bakanlığı'yla anlaştık. 'Sizin ülkenize bu kadar turist getiririz. Bize bu kadar reklam desteği verin' dedik.
 

Yurtdışına ilk çıkanlar nereyi tercih ediyor?

İlk defa yurtdışına gidecekler İtalya'yı tercih ediyor.
 
2012'de Urfa, ABD'de tatil yaptı
 
Adana: İlk iki sırada İspanya ve İtalya var. Hemen arkasından Orta Avrupa (Budapeşte- Viyana-Prag) geliyor. Gemi turları, Benelüx ülkeleri ve Fransa'da artış oldu.

 

Mersin: İlk sırada Orta Avrupa ülkeleri geliyor. Onu İtalya takip ediyor. İspanya, Uzakdoğu ve Balkanlar da çok tercih ediliyor.

 

Kayseri: Orta Avrupa ilk sırada, hemen arkasından İtalya geliyor. 2012'de de yükseliş gösteren destinasyon Rusya ve Balkanlar.

 
Konya: İspanya ilk sırada, hemen arkasından Orta Avrupa geliyor. Geçen yıl Konya'dan en çok Benelüx ülkeleri ve Balkanlar'a gidildi.

 

Hatay: Orta Avrupa ilk sırada, hemen arkasından İtalya geliyor. 2012'de yükseliş gösteren destinasyon Uzakdoğu ve Benelüx ülkeleri oldu.

 

Batman: İtalya ilk sırada, arkasından Orta Avrupa geliyor. 2012'de en çok artış gösteren destinasyon yine Orta Avrupa oldu.

 

Şanlıurfa: İlk sırada İtalya ikinci sırada ABD geliyor. İspanya, Beyrut, Balkanlar 2012 yılında yükseliş gösteren ülkeler arasında

 

Gaziantep: İtalya ilk sırada hemen arkasından Orta Avrupa geliyor. 2012'de en fazla artış Balkanlar, Benelüx ülkeleri, Dubai ve İspanya'da oldu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.