Havayolu şirketlerinden, Ortadoğu turizmi için kampanya...

Tanıtım kampanyaları, fuarlarda gövde gösterileri, her şey dahil kampanyalar ve otel ücretlerinde büyük indirimlerin hiç biri fayda etmedi. Ortadoğu’daki birçok destinasyonda turizm rakamları hızla düşüşe geçti.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Havayolu şirketlerinden, Ortadoğu turizmi için kampanya...

Giderek gerileyen Ortadoğu turizmini canlandırmak için havayolu şirketleri ellerini ceplerine attılar. Şimdi son çare olarak Ortadoğu merkezli havayolu şirketlerinden de fedakarlık isteniyor. Emirates, Etihad, Air Arabia,, Gulf Air ve Royal Jordanian havayolu şirketleri, Ortadoğulu Şeyhlerin, Prenslerin, Emirlerin ve Kralların taleplerini yerine getiriyorlar ve bir anda birbirinden ilginç kampanyalarla piyasayı alt-üst ediyorlar.

Dubai merkezli U Travel tur operatörünün CEO’su Basel Abu Alrub, “Bu bir trend değil, zira çok sayıdaki şirketin kampanyaları aynı anda başladı. Daha önceki yıllarda böyle bir şey yaşamadık” diyor. Abu Alrub’a göre; “Trend, sadece otellerin fiyatlarını giderek aşağı çekmesidir”. 

Abu Alrub: “Mısırlı otelciler yüzde 50’lere varan indirimler yapmışlardı. Buna ilave olarak şimdi de Etihad ve Gulf Air, Mısır ve Beyrut gibi destinasyonlara yönelik uçuşlarında büyük indirimler yapıyor” diyor.

Uzmanlara göre özellikle Mısır, Ürdün, Umman ve Bahreyn gibi ülkelerdeki turist sayısı hızla sıfır noktasına doğu gidiyor zira yabancı bakanlıklar, kendi vatandaşlarına bu ülkelere yönelik seyahat uyarılarını halen kaldırmadılar. Aynı uzmanlar, uçak şirketlerinin bu denli indirim kampanyaları düzenlemeleri, salt piyasa dinamikleriyle açıklanamaz, kampanyaların arkasında hükümetler ve krallar var.

Mısır’ın yılbaşından bu yana turizm gelirlerinde 1,8 milyar dolarlık bir açığı var ve bu açık her geçen gün 40 milyon dolar civarında büyüyor. Ürdün’ün zararı aylık 70 milyon dolarla küçük gibi görünse de, zaten küçük olan toplam ekonomisinde bu rakam önemli bir oran teşkil ediyor. Bahreyn’de otellerin boş kalması yeterince acı veriyorken, asıl darbeyi alışveriş merkezlerinin boş kalmasından alıyor. Zira Bahreyn, gevşek vergi kuralları sayesinde bölgenin bir numaralı alışveriş cenneti olarak biliniyor ve bundan önemli gelir elde ediyor.

Dubai, ‘pahalı destinasyon’ imajına sahip olsa da, daha fazla zarar etmemek için otel fiyatlarını çok aşağı çekti. Dubai’de beş yıldızlı lüks bir oteli gecelik 130 dolardan başlayan fiyatlarla bulabilirisiniz. Bu fiyatla Moskova’da ancak 3 yıldız bir otelde kalabilmek mümkün. Oysa çok değil, 3 yıl önce Dubai’de lüks bir otelde geceliği 300 dolardan aza konaklamak mümkün değildi.

Şimdi de havayolları şirketleri ‘ne pahasına olursa olsun’, Ortadoğu turizmini çok cazip fiyatlarla canlandırmaya çalışıyorlar. Abu Dabi merkezli Etihad havayolları, bölge uçuşlarının hemen hepsinde ortalama yüzde 40 indirim uyguluyor. Emirates, Air Arabia, Gulf Air ve Royal Jordanian, aynı bölge için fiyatlarını ortalama yüzde 30 oranında indirdiler. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.