Havaş, Rusya'nın ABD menşeili uçaklarına yer hizmeti vermeyecek mi?

Türkiye’nin en büyük havalimanı yer hizmetleri sağlayıcısı Havaş, Rus, Belarus ve İran havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarıyla birlikte Rus işadamı Roman Abramoviç’in uçaklarına hizmet vermenin şirket için büyük risk taşıdığını açıkladı.

01/02/2023 22:01
Havaş, Rusya'nın ABD menşeili uçaklarına yer hizmeti vermeyecek mi?

Türkiye’nin en büyük havalimanı yer hizmetleri sağlayıcısı Havaş, Rus, Belarus ve İran havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarıyla birlikte Rus işadamı Roman Abramoviç’in uçaklarına hizmet vermenin şirket için büyük risk taşıdığını açıkladı.

Havaş Başkanı Mete Erna’nın 31 Ocak’ta havayolu şirketlerine gönderdiği mektuba atıfta bulunan RBK Haber, Rus havacılık yetkililerinin mektubun varlığını doğruladığını aktarırken, Havaş’ın Batı yaptırımları nedeniyle ABD menşeli sivil uçaklara yer hizmetleri konusunda zorluk yaşandığını dile getirdiğini yazdı.

Amerikan yapımı Boeing uçaklarının yanı sıra birkaç Airbus uçağının yer hizmetleri reddedilebilir

Erna’nın mektubunda Havaş’ın esas olarak Amerikan yapımı Boeing uçaklarının yanı sıra birkaç Airbus uçağının yer hizmetlerini reddedilebileceğini söylediği, listede 7’si Belarus ve dördü İran olmak üzere 170’den fazla yolcu uçağına sahip Rus ulusal havayolu şirketi Aeroflot’un da yer aldığı kaydedildi.

Gazetem.ru'da yer alan habere göre, listede ayrıca kargo taşıyıcı havayolu şirketi AirBridgeCargo ile birlikte Azur Air, I Fly, Pegas Fly, Pobeda, Rossiya Airlines, S7, Utair, Ural Airlines, Red Wings, Nordwind ve Yamal havayolu şirketinin uçakları da yer alıyor.

Roman Abramovich’in uçakları da listede 

Belarus Belavia havayolu şirketi ve Iran’a ait Iran Air ve Mahan Airlines’ın da yer hizmetlerinde yaptırım riski taşıdığı belirtilirken, Havaş’ın mektubunda aynı zamanda Rus iş insanı Roman Abramovich’e ait Boeing 787 Dreamliner ve Gulfstream G650 iş jetlerinden de bahsediliyor.

Öte yandan RBK’ya açıklama yapan Abramovich’in temsilcisi iş adamının şu an Türkiye’de uçağı olmadığını söylerken, Havaş listesinin ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyona yanıt olarak 2022 baharında uygulamaya koyduğu yaptırımlar sonrası kısıtlamalar altına giren uçakları içerdiği ifade edildi.

Havaş’ın bu uçaklara yer hizmeti vermesi, hangi düzenlemeye aykırı?

RBK, Havaş’ın bu uçaklara yer hizmetlerinde son durumun yasal yönlerini incelediğini, havayolu şirketlerinden üretiminde ABD menşeli parçaların ve teknolojilerinin yüzde 25’inden fazlasının kullanılmadığı uçakların listelerini sağlamalarını istediğini kaydetti.

Havaş CEO’su Erna’nın, mektubunda, “Rusya ve Belarus’a giden ve yüzde 25’ten fazla ABD menşeli teknolojilerle donatılmış hava araçlarına bakım hizmetlerinin sağlanması ve uçağın bir havayolu şirketi tarafından işletilmesi halinde ABD’nin İhracat İdaresi Düzenlemelerinin (EAR) ihlali olacak, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan geçici hizmet reddi emrinin (TDO) delinmesi anlamına gelecektir” ifadelerine yer verdiği anlaşıldı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.