Hava korsanı, uçağı neden kaçırdı?

Kharkiv-İstanbul seferini yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan 45 yaşındaki Ukraynalı Artem Kozlov'un İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgusu sürüyor

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Hava korsanı, uçağı neden kaçırdı?

Kozlov'un ilk ifadesinde ülkesinde ve Rusya'daki tutukluların serbest bırakılması için böyle bir girişimde bulunduğunu söylediği öğrenildi. İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgusu süren Ukrayna vatandaşı Artem Kozlov tarafından dün gerçekleşen uçak kaçırma girişimi ile ilgili bazı ayrıntılar ortaya çıktı.

Emniyet yetkililerinden edinilen bilgiye göre 45 yaşındaki Kozlov, uçakta ayağa kalkarak kargo bölümünde bomba olduğunu söyledi ve elindeki telefonla bombayı patlatacağını dile getirerek uçak kaçırma girişiminde bulundu. Elindeki telefon ile bombayı etkin hale getireceğini söyleyen ve Soçi'ye gitmek isteyen 45 yaşındaki Kozlov'un girişimi pilotun İstanbul'a inmesi nedeniyle sonuçsuz kaldı.

OPERASYONUN BAZI AYRINTILARI DA ORTAYA ÇIKTI

Uçağın İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmesinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan Özel Harekat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü hemen harekete geçti. Kozlov'la müzakere yürütülürken bir yandan da özel harekat uzmanları tarafından kargo bölümü incelendi.

İnceleme devam ederken, uçaktaki yolcuların boşaltılması için anlaşmaya varıldı. Yolcular çıkarılırken kargodaki aramalarda patlayıcı bir madde bulunamadı. Patlayıcı bir madde olmadığının belirlenmesine rağmen emniyet birimleri tedbiri elden bırakılmadı. Polis her ihtimale karşı uçağın çevresinde sinyal kesici “jammer"le önlemlerini sürdürdü.
 
"TUTUKLULAR İÇİN YAPTIM"
 
Yapılan operasyon sırasında çıkan arbedede hafif şekilde yaralanan Artem Kozlov tedavisinin ardından gece Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Kozlov'un ilk ifadesinde ülkesinde ve Rusya'daki tutukluların serbest bırakılması için böyle bir girişimde bulunduğunu söylediği öğrenildi. Ukraynalı Kozlov'un herhangi bir tutuklu yada grup ismi vermediği kaydedilirken bir 'terör' kaydının tespit edilemediği de dile getirildi. Kozlov'un emniyetteki işlemlerinin ardından yarın öğleden sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilmesi bekleniyor. (Habip ATAM/DHA)
 
Kaptan pilot Karagülle'nin soğukkanlılığı etkili oldu
 
Ukrayna'dan Türkiye 'ye gelirken hava korsanı Artem Kozlov'un (45) kaçırmak istediği Pegasus Havayolları'na ait uçağın kaptan pilotu İlyas Karagülle'nın baştan operasyon sonuna kadar izlediği prosedürün tüm kurallara uyduğu belirtildi.
 
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) İkinci Başkanı da olan İlyas Karagülle, Kabin Amiri Didar Tunç'tan uçağın bir korsan tarafından Soçi'ye kaçırılmak istenmesi konusunda verdiği bilgi üzerine önce kilitli olan kokpit kapısını kontrol etti. Daha sonra uçakların kaçırılma anında kullanılan özel kodu sisteme girerek hava trafik kontrol merkezinin bunu görmesini sağladı.
 
Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Ukraynalı korsan Korzov'un uçağı Soçi'ye çevirme isteğini soğukkanlı bir şekilde kabul etti. Karagülle korsanın arzusunu kabul ettiğini teyit edercesine yolculara, "Teknik bir arıza nedeniyle uçağımız Soçi'ye inecektir" diye bir anons yaptı. Bu anonsu duyan Ukraynalı korsan Artem Kozlov isteğinin kabul edildiğini sanarak rahatladı. Bu arada aldığı ilaçların tesiriyle üşüdüğünü söyleyen korsan hosteslerden bir battaniye istedi ve ikinci sıradaki yerine oturdu.
 
Bu sırada Türk Hava Sahasına giren Pegasus Havayolları uçağının Kaptan Pilotu İlyas Karagülle, uçuş kulesine İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapacağını söyledi ve terminalin karartılmasını istedi. Uçak, tekerlek koyduktan sonra pencereden bakan hava korsanı Kozlov nereye geldiğini anlayamadı ve gerçekten Soçi'ye indiklerini zannettti.
 
Korsan Kozlov, devamlı olarak Kaptanla konuşmak ve kokpite girmek istediğini kabin amirine bildirse de bu isteği yerine getirilmedi. Daha sonra yolcuların cep telefonları ile fotoğraflarının çekilmesinden de rahatsız olan Artem Korzov kabin ekibi tarafından sakinleştirildi ve isteklerinin yerine getirileceği kendisine bildirildi. Önce yolcuların tahliyesi ve son olarak da uçağa giren güvenlik kuvvetlerinin başarılı operasyonu sonrası kaçırma olayı kansız şekilde son buldu.
 
Ukraynalı Korsan Artem Kozlov emniyet güçleri tarafından sorgusu yapılmak üzere emniyet müdürlüğüne götürülürdü. Pegasus Havayolları'nın Kharkov'den İstanbul'a gelen 110 yolcusu da evlerine gitti. (Faik KAPTAN/DHA)

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.