Hakan Ateş’ten uyarı: Oteller yabancıların eline geçebilir!

Kurdaki hızlı yükseliş yüzünden aşırı ucuzlayan Türk şirketlerine dışarıdan yoğun talep gelebileceği belirtilirken, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’ten turistik otellerin yabancıların eline geçebileceği uyarısı geldi.

29/11/2021 11:34
Hakan Ateş’ten uyarı: Oteller yabancıların eline geçebilir!

Hakan Ateş, pandemi nedeniyle kâr edemeyen otellere yeterli destek verilmemesi halinde, bunların ‘üç otuz paraya' yabancıların eline geçebileceğini söyledi. Ateş, “O oteller Türkiye'nin adeta petrolü gibi. Neden bizim milli turizmimiz kendi firmalarımızın elinde kalmasın? Niçin yabancıların eline geçsin? Ülkeye döviz kazandıran bu oteller sıradan bir bina gibi görüldüğü için yeterli kredi alamıyor” dedi.

TERCİHİM BU YÖNDE

Bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında buluşan Ateş, Denizbank olarak turizme en çok kredi veren özel banka olduklarını söyledi. Turizmin petrolü olmayan Türkiye'ye adeta petrol gibi döviz kazandırdığına işaret eden Hakan Ateş, pandemi döneminde yeterli gelir elde edemeyen sektörün kaynak yokluğundan yabancı yatırımcıların eline geçme tehlikesi yaşadığına dikkat çekti. Ateş, “Bir iki yıl kazanç kötü olabilir. Ama otel orada duruyor. Eğer siz turizmcileri desteklemezsiniz, maalesef bu oteller üç otuz paralara, çok düşük paralara kendi yatırımcısının dışındakilerin ellerine geçebilir. Ama neden bizim milli turizm sanayicimizde kalmasın. Yabancı bir bankanın genel müdürü olarak söylüyorum, benim tercihim o yönde olur” dedi.

5 MİLYON VERSEM KURTULACAK

Otellere Sermaye Piyasası Kurulu lisanslı ekspertiz firmaları dışında hiç kimsenin değeri veremediğine dikkat çeken Hakan Ateş, “Ben örneğin pazar değeri 50 milyon dolar olan bir otele kredi vereceğim. Ancak lisanslı eksper bu otele 25 milyon dolar değer biçiyor. Bu yüzden 50 milyon dolarlık otele sadece 25 milyon dolara kadar kredi verebiliyorum. Otel sahibinin ihtiyacı 30 milyon dolarsa 25 milyonu veriyorum, ilave 5 milyon doları veremiyorum. Elim kolum bağlı. 5 milyon daha verebilsem otel kurtulacak” dedi.

Ateş, alıcı ve satıcının rızasıyla 24 otel sattıklarını belirtirken, şu tespiti yaptı: “Bu otellerin satışında ortalama satış fiyatımız ekspertiz değerinin 2.1 katı oldu. Hatta öyle durumlar var ki, ekspertiz firmasının 28 milyon dolar dediği otel 92 milyon dolara satıldı” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.