Gurme kent Gaziantep

Değerli Turizm Aktüel okurları, şimdiki yazımda sizlerle, 10-11 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdiğim Gaziantep gezimde edindiğim izlenimlerimi paylaşacağım.

Alpaslan Arik Alpaslan Arik 23/02/2018 15:56
Gurme kent Gaziantep

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; Gaziantep, UNESCO tarafından gastronomi dalında “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine ülkemizden dahil edilen ilk şehir olma özelliği taşıyor. Daha sonra listeye Antakya da dahil olunca, bu haklı gururu bizlere her iki şehrimiz birden yaşatmıştır.

'Gurme kent' ünvanını sonuna kadar hak eden Gaziantep, her gün artan gurme turlarına da ev sahipliği yapıyor. Bu gezimde kentle ilgili keşfettiğim küçük bir sırrı da sizlerle paylaşmadan geçmek istemiyorum. Gaziantep'te yemekler lezzetli, evet. Ama Gaziantep'in lezzetli yemeklerinin sırrı, baharatlarında saklı. Özellikle belirtmeliyim ki, bu kentte baharatlarının kalite ve çeşitliliği, yemeklere ayrı bir lezzet katıyor.

Kent kimliğinin en önemli simgesi, yemek...

Yemek kültürü, yemek çeşidi, yemek lezzeti bakımından dünyada her yer ile yarışacak özelliklere sahip olan bir şehir Gaziantep. Bu kentle ilgili bir yazıya, elbette yemekle başlamak gerekirdi. Ki, ben de öyle yaptım zaten.

Gaziantep'te ünü ve lezzeti yurtdışına taşan meşhur mekanlar haricinde, sokak aralarında, sıradan sayılan, mütevazi restoran ve tatlıcılar, çiğ köfte, katmer ve ciğerciler de kentin lezzet kimliğine ayrı değerler katıyor. 

En meşhur yer neresi?

Kebap, lahmacun, çiğ köfte ve tatlıların yanı sıra, görünüşü ile dahi baş döndüren kahvaltı çeşitliliği, tek kelime ile muhteşemdi. Doğal olarak Gaziantep'te herkes, en meşhur yer tavsiyesi yarışında. Her bir yiyecek, kebap, çiğ köfte ve tatlı için çokça yer tavsiye ediliyor.

Ben de bu tavsiye edilen en meşhur mekan işinin içinden çıkamayınca, kendimce bir çözüm buldum: Benim tek tavsiyem ve geçerli sloganım; “Gaziantep'te yemek yediğin yer, en meşhur yerdir."

Gaziantep'i yalnızca yemekle anmak haksızlık olur

Gezimiz kısa süreli olsa da, az zamanda çok yer görmeye, çeşitli lezzetler tatmaya ve bir çok anı biriktirmeye çalıştım. Benim için bu gezinin en akılda kalan tarafı, kentin yeme-içme kültürüne ait olan keşiflerdi.

Ama tabii, Gaziantep'in tarihi ve kültürel varlıklarını, kale ve müzelerini de gezmek-görmek mümkün oldu. Gaziantep, yeme-içme konusunda olduğu gibi tarihi, kültürel bakımdan da gidilmeye ve gezilmeye değer bir yer.

Mozaik Müzesi’nin cazibesi

Mozaik Müzesi’nin cazibesi bile, tek başına bu kültürel dokuyu keşfetmek için yeterli bir sebep. Müzede, dünyaca ünlü 'Çingene Kızı' mozaiği de dahil olmak üzere, çok fazla mozaik sergileniyor. Bunun yanı sıra Gaziantap, sahip olduğu Devlet Müzeleri ve özel müzelerle adeta, müzeler kenti olarak anılmayı hak ediyor.

Şehirde, özel müzelerle birlikte 40’dan fazla müze mevcut. Ayrıca, Gaziantep Kalesi ve kale içinde bulunan "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" de gezilmeye değer yerlerden. Unutmamak gerekir ki, Gaziantep aynı zamanda kahramanlıklar şehridir.

Eski yapılar geçmişle bugün arasında köprü kuruyor

Şehrin sokaklarındaki eski taş bina ve konaklar restorasyon edilerek, şehir yaşamına adapte edilmiş. Her biri kent tarihinden izler taşıyan bu yapılar güzellikleriyle kendine hayran bırakıyor. Bu binaların bir kısmının da, butik otel olarak kullanılılıyor. 

Gaziantep’te, tarihi şehir kısmında yürüyerek tadı çıkarılacak şekilde yaşam devam ettiriliyor. Çoğunluğu “Han” olarak adlandırılan çarşı, dükkân ve otellerin bir kısmını; Tütün Han, Büdeyri Han, Hışva Han, Millet Han, Gümrük Han, Pürsefa Han, Beyaz Han, Tuz Han, Buğday Hanı, Güven Han, Şire Han, Kumru Han, Kürkçü Han, Şeker Hanı, Yeni Han, Yemiş Hanı, Yüzükçü Hanı, Sabuncu Hanı, Zeytin Han olarak saymak mümkün.

Gezerek keşfetmenin keyfi

Çarşılar ise; Zincirli Bedesten, Bakırcılar Çarşısı ve Baharatçılar Çarşısı olarak ilk akla gelenler. Tüm bu saydığım yerler, görülmeye-gezilmeye değer yerler. Bu çarşı, han ve dükkanları yürüyerek ziyaret etmek en keyifli yol. Birçok han restore edilerek; el işi, hediyelik eşya dükkanları, yeme-içme ve dinlenme alanları olarak kullanılıyor.

Ayrıca; yeme-içme, turistik ve tarihi alanların yanında, sanayi, ticaret ve üniversite şehri olarak imkanları geniş ve sürekli göç alan bir il olan Gaziantep’te, ulaşım imkanları çok elverişli ve devam eden yatırımlarla gelecek için de çok şey vaat ediyor.

Tavsiyelerim...

Son olarak, Gaziantep’ e sadece “Antep” denilmemesini, mutlaka ziyaret edilmesini ve kahve çeşitlerinin tadına bakılmasını şiddetle tavsiye ederim. Şehirde yaşamın tamamen samimiyet üzerine kurulduğunu deneyimlemek de ayrı bir keyif ve mutluluk.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.