GÜNEY EGE’DE TURİZM

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40

İZMİR’DEN MARMARİS’E KÜLTÜRLE YOLCULUK…

Güney Ege Bölgesinin en büyük şehri olan İzmir, yer aldığı İzmir körfezinin her iki yakasına yayılmaktadır. Limanıyla Türkiye'nin İstanbul'dan sonraki ihracat-ithalat kapısı olması, canlı ticari yaşamının yanında, tiyatroları, sanat galerilerindeki etkinliklerle de zengin sanat akşamlarını yaşatır.  Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi medeniyetlerin buluntularının sergilendiği Arkeoloji Müzesi yanında gezilmeye değer10 müze ve Efes, Selçuk, Meryem Ana Evi, Bergama gibi 9 açık hava müzesi ve ören yerleri ile tarihin yapraklarını gezginlere sunuyor.

Foça, Çeşme ,Alaçatı, Gümüldür, gibi tatil beldelerindeki  Marinaları ve küçük limanlarıyla yat turizmi ve 28 Mavi bayraklı plajıyla, denize ve su sporları meraklılarına  sunabileceği tatil  çeşitliliğine sahip bir turizm merkezi olarak dikkat çekiyor.

Kurvaziyer Gemi Turlarının uğrak yeri olarak öne çıkan Kuşadası, bağlı olduğu Aydın şehri ve çevresinde 5 müze ve 8 ören yeri ile 20 Mavi bayraklı plajı bulunmaktadır. Davutlar Milli Parkı ve yatçıların her türlü ihtiyacını karşılayan modern Marinası, Limanı, Efes Müzesi ve Ören yeri ile Meryem Ana Evi'ne yakınlığı ile özellikle Akdeniz’de tura çıkan kurvaziyer gemilerle gelenlere kültür turları zenginliğini sunuyor.

 Dünya'nın 7 Harikasından biri olan Mausoleum Anıtı'nı barındıran, Türkiye'nin St.Tropez'i olarak adlandırılmayı sunduğu eğlence imkanlarıyla hak eden, Rodos Şövalyelerinin  inşa ettirdiği Kalesi ile kale içindeki Türkiye'nin ilk ve tek  Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne sahip Bodrum,  40 km uzaklıktaki havaalanı  ile tatilcilerin otel ve yatlarına hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor. Çevresindeki, Milas, Datça, Marmaris ve Fethiye’deki 5 Müzesi ve Knidos, Kaunos gibi,28 Ören yeri ile Türkiye'nin en fazla tarihi alanı sahip olması yanında, 73 Mavi Bayraklı plajına sahip olmakla Türkiye'nin en fazla mavi bayraklı plajı olan Muğla ilinin doğal zenginliğine de ulaşımı kolay ve heyecan vericidir.

 Bodrum’dan feribot yolculuğu ile ulaşılabilen, Hisarönü ve Gökova Körfezleri arasında uzanan yarımadadaki Datça, sahip olduğu 52 koy ile Bodrum ve Marmaris arasında Mavi Tura çıkan yatların uğrak yeri, sahip olduğu flora ve fauna zenginliği ile Özel Çevre Koruma Alanı olması, antik dünyanın ilk turizm destinasyonu Afrodit heykeliyle ünlenen Knidos kalıntıları,  sakinliği ile kitle turizminden uzak olmak isteyen her yaştan tatilcinin ilgisini yıllardır çekmeye devam ediyor.

Marmaris’te, Cruise limanı yanında 4 Marina var.  Mısır Kraliçelerinden Kleoptra'nın kumunu Mısır'dan getirttiğinin antik dünyadan günümüze aktarıldığı Sedir Adası, Kale İçindeki Müzesi, Barlar Sokağındaki Eğlence Dünyası,  İçmelere kadar uzanan sahil şeridinde Bozburun, Turunç gibi beldelerindeki her kategoriden otelleri ile her ulustan yüzbinlerce güneş sever tatilciyi bir araya getiren tatil merkezi olarak turizmciler arasında ünlüdür.

En önemlisi, her türden konfora sahip yatlar,  yelkenliler ve  ahşaptan yapılma geniş güverteli guletlerin mavi tura çıktığı Çeşme -Antalya sahil  bandında , Kuşadası,  Bodrum , Marmaris ve Fethiye’deki 10 Marina,  sayısız liman,  iskele ve yüzlerce sessiz koy, bu bölgeyi ülkemizin  Yat Turizminde başa  getirdiğini görüyoruz.

Türk Rivyerası olarak bilinen Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında yer alan doğal zenginliklerin tarihle iç içe geçtiği,  Güney Ege bölgesi ve tatile gelenlere sunduğu kültürel ve doğal zenginlikler, yat ve yelken turları  için sayısız koyları alternatif turizm çeşitliğine sahip küçüklü büyüklü tatil beldeleriyle,   Güney Ege Bölgemiz  Türk Turizminde ağırladığı turist sayısı açısından Antalya ve İstanbul’dan  sonra gelse bile, özellikle kültür turları açısından başta olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.