Grand Kartal Otel davası başlıyor
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan, 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı yangına ilişkin dava başlıyor.

Bolu Kartalkaya Grand Kartal Otel yangını davası 7 Temmuz Pazartesi günü (Bugün) başlayacak. Yangında 78 kişi hayatını kaybetti, 133 kişi yaralandı. Aralarında otel sahipleri ve belediye yetkililerinin de olduğu 32 sanık yargılanacak. 13 sanık için 1998'er yıla kadar "olası kastla öldürme" ve "yaralama" suçlarından hapis isteniyor. 19 sanık için "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 22,5 yıla kadar hapis talep ediliyor.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta çıkan, 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı yangına ilişkin dava başlıyor. Aralarında otel sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 32 sanık, 7 Temmuz Pazartesi günü Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. 13 sanık 78'er kez "olası kastla öldürme" suçundan toplam 1998'er yıla kadar, diğer 19 sanık ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle yargılanacak.
78 kişinin hayatını kaybettiği yangın mahkemeye taşındı
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nin popüler otellerinden Grand Kartal Otel'de 21 Ocak'ta yaşanan ve 78 kişinin ölümü, 133 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan yangın felaketine ilişkin dava başlıyor. Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 98 sayfalık iddianame, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Dava, 7 Temmuz Pazartesi günü, taraf sayısının fazla olması nedeniyle 700 kişilik duruşma salonuna dönüştürülen Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu'nda görülecek.
Müştekiler ve taraf avukatlarının da hazır bulunacağı duruşma için 14 günlük süre ayrıldı. Salonda Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) altyapısı kurulurken, akustik için zemin halıyla kaplandı ve son teknoloji ses sistemi oluşturuldu.
Kasıt ve taksirle ölüme neden olma suçlamaları
İddianamede, yangına ilişkin sorumlulukları olduğu düşünülen 32 sanık hakkında çeşitli suçlamalar yöneltiliyor. Otel sahipleri, şirket yönetim kurulu üyeleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye eri İrfan Acar hakkında 78 kez "olası kastla öldürme" ve "olası kastla kasten yaralama" suçlarından toplam 1998'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Otelin teknik görevlileri, mutfak personeli, iş güvenliği uzmanları, resepsiyon görevlisi, enerji ve sertifikasyon firması yetkilileri ile LPG tesisatı bakım görevlileri ve İl Özel İdaresi yetkililerinin de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında ise "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Müştekiler ile taraf avukatlarının da ilk duruşmada hazır bulunacağı, 210 müşteki ve 32 sanığın yer aldığı dosya kapsamı göz önüne alınarak duruşma için 14 günlük süre ayrıldı. Bolu'da yapılacak duruşmalarının, sanık ve kurban sayısının çokluğu nedeniyle kalabalık geçmesi bekleniyor. Başsavcılık bu nedenle dava için özel bir duruşma salonu hazırlattı.
Yangının başlangıcı ve oteldeki eksiklikler
İddianameye göre, olay gecesi otel mutfağında dört personelin sabah kahvaltısı hazırladığı, yangının ilk olarak 03.24'te fark edildiği belirtildi. Yangının mutfakta bulunan "grill plate" isimli elektrikli ızgaradan saat 03.17'de başladığı, alevlerin 03.24'te çöp kovasına ve oradan da LPG sağlanan hortuma sıçrayarak hızlandığı aktarıldı. Alevlerin hortumu eriterek LPG gazını yakmasıyla yangının 03.26'da "kontrol edilebilir sınırların üstüne çıktığı" ve alev renginin mavileşmeye başladığı kaydedildi.
Tavanda kullanılan vernikli OSB ve ahşap dekorasyonun hızla gazlaşmaya ve yanmaya sebebiyet verdiği, mutfak personelinin kaçış için kullandıkları kapalı otoparka açılan kapıyı açık bırakmalarının da yanmayı hızlandırdığı ifade edildi. İddianamede, otelde acil durum anons sisteminin bulunmadığı, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin gerektiği şekilde çalışmadığı, personele yangın ve acil durum eğitimi verilmediği, yangın tatbikatı yaptırılmadığı gibi önemli eksiklikler de yer aldı. Ayrıca, otelin kaçış merdivenlerinin ve tahliye kapılarının yetersiz olduğu, yağmurlama sisteminin bulunmadığı, yanıcı ve zehirli gazların hızla üst katlara yayıldığı belirtildi. (GDH Haber)
Önemli haberleri kaçırma!
E-posta bültenine abone ol: